Duben
ohodnotit

Pohanský král

Pagonių žiedas

Další název:
The Pagan King; Nameja gredzens; Prsteň kráľov
Rok:
2018
Délka:
114 minut

Obsah filmu Pohanský král

 
Legenda o Namejsově prstenu je příběh, který se odehrává ve 13. století v Semigallii, kde se mladý Namejs má stát novým králem po smrti regenta Viesturse. Umírající král s posledním výdechem na smrtelném loži odevzdává královskou moc do rukou neočekávaného dědice. Ten musí najít v sobě sílu, aby sjednotil svůj lid a odvrátil hrozbu kŕižáckých výprav. Jen tak mohou ubránit jejich svobodu.

JOJ Cinema

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Aigars GraubaAigars Grauba  
hraje:
Edvin EndreEdvin Endre.....Namejs [23]   
James BloorJames Bloor.....Max von Buxhoeveden   
Lauris DzelzītisLauris Dzelzītis.....Lemme [39]   
scénář:
Aigars GraubaAigars Grauba  
Max KinningsMax Kinnings  
  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazyková verze:
lotyšská
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Pohanský král >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.5.2022
A máme tady další boj o prsten moci. Film o   minulosti Lotyšů a Litevců, která pro oba   národy hodně znamená, neboť se jedná o   minulost jejich společnou pro Pobaltí. Ano,   svým způsobem v tom je skryta politika, ale nám   poměrně dost neznámá, takže se nás se to   nijak netýká. Režisér Aigars Grauba prohlásil   k filmu toto: “Každý příběh, který   podporuje ducha státu a lásku ke svobodě   posilující sebevědomí národa, stojí za   vyprávění.” A dal do toho všechno. Vznikl   filmový příběh připomínající dobu, kdy   Litva a Lotyšsko před třemi desetiletími   bojovali o znovuzískání nezávislosti. Není to   tedy příběh dvou národů, ale jednoho.   Příběh ´Prsten pohanů´, což je v překladu   také původní název snímku, který český   distributor změnil a jako obvykle zcela   nerozumně, zná každý Lotyš a hodně si na tom   zakládá. Poukazuje na potřebu zbavit se   snobského individualismu a naopak pozvednutí   uvědomění, že se jen společně dá dokázat   něco sjednoceného, jako je vyjádřit svou   nespokojenost s vládními rozhodnutími, bojovat   za svá práva a podobně. Pro Lotyše a Litevce   se tak jedná o vlastenecký film, což nám   neznalým o jejich národním osudu uniká. A to   je také důvod, proč na snímku tvůrci   nešetřili, takže se vlivem toho zákonitě stal   nejdražší v Lotyšsku. Ale vyplatilo se jim to.   Pro nás koncept příběhu, a to i po výpravné   stránce, nemálo připomene seriál   ´Vikingové´ (2013-2020). Jednoduchý děj o   boji o prsten, který nosí vládce. Nový mladý   král prsten vlastnící hájí čest a   nezávislost své země a je odhodlaný do toho   dát všechno a mladý křesťan snažící se   prsten získat ve svém zájmu si zem podvolit a   dává do toho také všechno. Takže jedna bitva   střídá druhou a to je v podstatě na celém   filmu všechno. Tímto jde jen o to, jak to s tím   prstenem a osudem země dopadne. Pohani vs.   křesťani. Byť se nejedná o Hollywood, zřejmě   i vlivem koprodukce s Velkou Británií, se   snímek po výpravné stránce jeví okázale a   bitevní scény docela i brutálně. Hrdinský   duch z toho doslova září a ani po vlastenecké   stránce se nic nenechává na pochybách. Pro   nás jen obyčejný historický film, jakých je   spousty, a tak někde nějakou tu chybičku   samozřejmě najdeme. Tak či onak, v zájmu   Lotyšska a Litevská klobouk dolů.
corea
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.3.2019
Historický příběh z prostředí, které je   nám prakticky neznámé. Jen podstata o   rozpínavé krutovládě náboženské moci, v   tomto případě křesťanské, je obecná a i v   našich zemích jsme si jí užili dost a dost (a   to se možná vrátí z jiné strany..).   Sympatické je, že lidé Semgallska bojovali a   vytrvali dlouho, a svou zemi a přesvědčení   nedali lacino. Méně sympatické je filmové   ztvárnění, herecká obsada je bídná a   zejména král Namej postrádá jakékoliv   charisma. Domorodci sice mlátí křižáky   pěkně, ale nějak mi chybí jakékoliv   zdůvodnění těchto úspěchů, když polovina   herců vypadá jako by je najali z nejbližší IT   firmy a druhou půlku vytáhli na plac z nějaké   putyky i s alkoholem v krvi. Za jedno zkouknutí a   třeba i dvě zamyšlení to ale stojí.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190574
Osobností: 697865
Fotografií: 764012
Plakátů: 376651
Obsahů a biografií: 178300

Poslední komentáře

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratta v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10