Cerven
ohodnotit

Piknik

Rok:
1967
Délka:
68 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1968
Popis / Obsah / Info k filmu Piknik
I české filmy se mohou odehrávat ve válečném Tichomoří: Piknik líčí osudy americké průzkumné jednotky, která se prodírá tropickou džunglí. Více než válečné střety však film přibližuje rostoucí stres z pocitu ustavičného ohrožení. Předlohou byla stejnojmenná hra Ladislava Smočka, jenž se podílel i na režii.

I v české kinematografii nalezneme několik děl, která se odehrávají v exotických dálavách: Černý prapor, Akci Kalimantan nebo Piknik. Piknik se odehrává za druhé světové války, kdesi v tropické džungli, kudy se prodírá průzkumný americký výsadek. Pětice vojáků je zajisté zvyklá na obtížné přírodní podmínky, avšak dlouho trvající stres je psychicky ničí. Nutnost ustavičné ostražitosti postupně vede k vyčerpání, k podrážděnosti a mezi vojáky sílí neshody a hádky. V centru pozornosti se tak ocitá právě postižení vztahů a zhoršujícího se psychického rozpoložení mezi vojáky, nikoli bojové výjevy, jak tomu bývá v hollywoodských filmech. Piknik vznikl podle stejnojmenné hry Ladislavy Smočka, jenž se společně s
Vladimírem Sísem podílel i na režii. Zatímco na jevišti příběh působil hlavně svou náznakovostí, přenesení do konkrétních reálií zavinilo jistou ztrátu působivosti. Avšak černobíle nasnímaný film (kamera Stanislav Milota, který se zanedlouho proslaví Spalovačem mrtvol) si přesto udržuje výrazovou noblesu, umocněnou i hereckým ztvárněním osvědčených osobností, mezi nimiž nalezneme ve zcela netypických rolích například Jiřího Hálka, Pavla Landovského nebo Josefa Somra. Piknik se původně měl natáčet na slovenském Žitném ostrově, avšak nenadálé záplavy nachystané kulisy zničily. Nakonec vznikal v autentických kambodžských exteriérech.
(jš)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piknik
Jediným filmařským režijním počinem dramatika, spisovatele a divadelníka Ladislava Smočka zůstává zfilmování jeho divadelní hry Piknik (1965). V roce 1967 se na něm podílel spolu se zkušeným filmovým režisérem Vladimírem Sísem. Nízkorozpočtová kuriozita se odehrává na tichomořském ostrově v roce 1945. Mezi pěticí amerických vojáků, kteří pátrají v neprostupné džungli po japonských protivnících, vzniká během noci tenze podněcovaná strachem z neviditelného nepřítele. Prohlubující se paranoia způsobí, že se muži po zmizení četaře začnou podezřívat navzájem… Ve snímku, natáčeném nejprve v dekoracích na slovenském Žitném ostrově a posléze i v reálné kambodžské džungli, zaujme herecké obsazení (Pavel Landovský, Miroslav Macháček, Jiří Hálek, Josef Somr, Milan Sandhaus).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Piknik
1945, ostrov v Tichomoří: Pětičlenný americký průzkumný oddíl musí přenocovat uprostřed tropické džungle. Vojáci podléhají atmosféře neustále přítomného skrytého nebezpečí. Původní divadelně stylizovaná inscenace trochu ztratila v ,,realistickém" zpracování ze své působivosti. Film s nízkým rozpočtem byl zčásti již natočen v exteriérech Žitného ostrova, když rozvodněný Dunaj zcela zničil dekoraci džungle. Po čase byl titul dokončen ve skutečných kambodžských reálech.

Zdroj: Československá filmová společnost


Popis / Obsah / Info k filmu Piknik
Pětičlenný americký průzkumný oddíl musí přenocovat v džungli na jednom tichomořském ostrově. Jelikož je to v roce 1945 za II. světové války vojáci samozřejmě za každým rohem vidí všudypřítomné nebezpečí.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
J. B. Bivens

Bivens J. B.

 Bourvil

Bourvil

Ezop

Ezop

Naposled navštívené:
J. B. Bivens

Bivens J. B.

 Bourvil

Bourvil

Ezop

Ezop