Duben
ohodnotit

Pane, vy jste vdova!

Další název:
Kdo chce zabít krále; Pane, vy ste vdova; You Are a Widow, Sir
Žánr:
Rok:
1970
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
15.1.1971
„Crazy komedie s nádechem sci-fi, jejímž stěžejním motivem je záměna těl (respektive výměna mozků)“
Popis / Obsah / Info k filmu Pane, vy jste vdova!



Když velitel čestné jednotky Bobo usekne nešťastnou náhodou ruku vzácnému hostu, rozhodne se král Rosebud IV. k ráznému kroku. Zruší armádu! Nejprve si ovšem nechá vyložit budoucnost od věhlasného astrologa Hampla. Ten zjistí, že se na krále chystá atentát, ve svém horoskopu se však současně dočte, že bude zabit a pak se stane dvojnásobnou vdovou. Nakonec se ožení se sousedkou, herečkou Molly, ale současně si vezme i jejího snoubence Steinera, pracujícího pro vrchní velení armády. Zní to sice nesmyslně, ale protože hvězdy nelžou, vše se do puntíku vyplní. Zásluhu na tom má především scenárista Miloš Macourek, který do příběhu dokázal dostat téměř neuvěřitelnou spoustu zápletek, záměn, omylů, intrik a kouzelně morbidního humoru. Mozek astrologa Hampla se na klinice profesora Somra stěhuje z jedné hlavy do druhé, a když do hry vstoupí umělá žena s tělem, které je věrnou kopií královy důvěrnice Eveliny Kelettiové, začíná neodolatelně zábavný zmatek nad zmatek.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pane, vy jste vdova!



Rozverná komedie s mnoha neočekávanými zápletkami a záměnami osob se odehrává v blíže neurčeném království, kam přijíždí státní návštěva - král sousedního státu. Když však Bobo, velitel čestné jednotky, usekne nešťastnou náhodou ruku vzácnému hostu, rozhodne se král Rosebud IV. k ráznému kroku. Zruší armádu!
Tak začíná česká bláznivá komedie, v níž se sci-fi prvky mísí s občas pořádně černým humorem. Hrdinou filmu je astrolog Hampl, který předpovídá budoucnost a zjistí, že se na krále chystá atentát. Ve svém horoskopu se však také dočte, že bude zabit, pak se stane dvojnásobnou vdovou a nakonec se ožení se svou sousedkou, herečkou Molly, ale současně si vezme i jejího snoubence, tajemníka Steinera. A protože hvězdy nelžou, všechno se do puntíku vyplní...
Zásluhu na tom má především autor scénáře Miloš Macourek, který do příběhu dokázal dostat témeř neuvěřitelnou spoustu zápletek, záměn, omylů, intrik a kouzelně morbidního humoru. Mozek astrologa Hampla se na klinice profesora Somra stěhuje z jedné hlavy do druhé a v okamžiku, kdy do hry vstoupí umělá žena s tělem, které je věrnou kopií královy důvěrnice Eveliny Kelettiové, začíná neodolatelně zábavný zmatek nad zmatek.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pane, vy jste vdova!



Ve středoevropském království vítá král Rosebud IV. krále Oscara XV. v přítomnosti svých generálů. Při povelu "k poctě zbraň", je králi Oscarovi XV. useknuta ruka. Král Rosebud IV. je rozhodnut rozpustit armádu. A zatímco profesor přišívá králi umělou ruku, nešťastný velitel roty navštíví astrologa Hampla, aby si nechal předpovědět další osud. Výsledek překvapí i samotného Hampla, neboť - mimo jiné - on sám bude zabit, stane se VDOVOU, ožení se s krásnou Molly a navíc se chystá atentát na krále.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Pane, vy jste vdova!



Jedním z nestárnoucích titulů z dílny autorského dua Václav Vorlíček (scénář) – Miloš Macourek (režie) se stala sci-fi komedie z roku 1970. Na rozdíl od jiných snímků tvůrčí dvojice se odehrává v ryze fiktivním prostředí – ve středoevropském královstvíčku, jemuž vládne osvícený král Rosebud IV. Komplikovaná zápletka se opírá o tamní obdivuhodné výsledky v oblasti transplantací: schopnost přemístit mozek do libovolného skutečného či umělého těla způsobí, že se naplní neuvěřitelná předpověď astrologa Stuarta Hamplea. Ten je nejdřív zabit, pak zachráněn svým přítelem Bobem, potom se stane vdovou a ožení se s půvabnou herečkou Molly. Hvězdy totiž nikdy nelžou – a všemocný profesor Somr dokáže Stuartův mozek (omylem) voperovat dokonce i umělé dvojnici populární herečky Kelettiové, která byla vymodelována z kusu telecího masa. Bláznivá komedie plná absurdního černého humoru přišla s řadou témat a motivů, které Václav Vorlíček a Milošem Macourkem využívali v nejrůznějších podobách i ve svých následujících dílech. Patří mezi ně zvláště efektní a přitom realizačně nenáročná „výměna těl“, při níž je komického efektu dosaženo pouhým předabováním jednoho herce druhým. Na rozdíl od filmů Což takhle dát si špenát (1977) nebo Rumburak (1984) či televizního seriálu Arabela (1979) má snímek „Pane, vy jste vdova!“ dynamicky vyváženou kompozici, kterou stmeluje postava „nesmrtelného“ Stuarta Hamplea v sympatickém podání Jiřího Hrzána. I další bizarní postavy a postavičky ve Vorlíčkově filmu ožily díky svým vynikajícím, typově přesným hereckým představitelům, ať už jde o energickou Kelettiovou v podání Ivy Janžurové, dobráckého kuchaře Boba, ztvárněného Janem Libíčkem, či krásnou Molly, kterou si zahrála Olga Schoberová. Nezapomenutelná je rovněž radostně šílená vražedkyně Fany Stubová v podání Heleny Růžičkové.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Pane, vy jste vdova!



Po úspechu ilmu Kdo chce zabít Jessii? nadviazal v crazy komédii
kombinovanej so sci-i „Pane, vy jste vdova!“ režisér Václav Vorlíček na svoju úspešnú spoluprácu so scenáristom Milošom Macourkom.
V malom, bližšie neurčenom stredoeurópskom kráľovstve, víta kráľ Rosebud IV. (Jiří Sovák) na letisku kráľa susednej krajiny Oscara XV. (František Filipovský) za prítomnosti svojich generálov Otisa a Hartmana, tajomníka Steinera a svojej priateľky, herečky Evelyny Kelettiovej. Veliteľ čestnej roty Bobo dáva povel: „K pocte zbraň“ – a odsekne kráľovi Oscarovi XV. ruku. Je prepustený a kráľ chce
rozpustiť armádu. Bobo navštívi svojho priateľa, vynikajúceho astrológa a redaktora Stuarta Hampla, aby mu povedal niečo o jeho ďalšom osude. Hampl zistí, že ho zabijú, Bobo mu zachráni život, potom sa stane vdovou a ožení sa so svojou susedkou, herečkou Molly, ktorú tajne miluje, ale súčasne sa vydá i za jej manžela, tajomníka Steinera. Vyzerá to ako úplný nezmysel, ale hviezdy predsa neklamú.
18 AFF 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10