Zari
ohodnotit

Pamětnice

Další název:
Witness
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
5.11.2009
„Poslední školní sraz začíná. Poetický příběh o nepochybně posledním školním sraze a soužití dvou různých osobností.“

Komentáře k filmu Pamětnice

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 7
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2014
Jemný a klidný snímek o   stáří a vyrovnání se s   minulostí. Herecký koncert   především výborné Libuše   Švormové. Tomášovi   Magnusekovi se povedl   vynikající kousek. A to   dostat do jednoho filmu   herecké legendy filmového   plátna. Nejmladší Jaroslav   Čejka a nejstarší Zita   Kabátová. Příběh je   jednoduchý s kapkou poetismu   a jemného humoru. Film   vhodný především pro   seniory a pamětníky.   Mladší divák tento počin   zcela nepochopí. Podle mého   je dobře, že takový snímek   vznikl. Je to ohromná pocta   všem těmto hercům a   herečkám. A nám divákům   již jen zbývá jim všem   poděkovat za jejich role ať   ve filmu či v divadle, a že   nám filmové záznamy jejich   činů stále dělají radost.
Hortensie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.6.2010
V duchu nostalgie...
...se nese celý tento   snímek, který jsem měla   poprvé možnost vidět ze   zakoupeného DVD. Mé pocity   po shlédnutí jsou velmi   rozporuplné, nicméně   nemyslím, že by byly veskrze   negativní. Naopak, tento film   se v mnoha ohledech vymyká   běžné české tvorbě   posledních let. Oceňuji v   prvé řadě, že divákovi   přináší skutečně   plejádu hereckých osobností   z řad uměleckých seniorů.   Jejich role jsou větší či   menší, ba některé zcela   maličké, ale...jak se   říká, není malých rolí.   A i v té malé roli se může   zaskvít herecká osobnost.   Jedná-li se o nestorku   českého herectví, jakou je   bezesporu paní Zita   Kabátová, s úctou a obdivem   vnímáte závěrečnou scénu   filmu, v níž tato noblesní   dáma účinkuje. Smekáte   však také před   přítomností pana režiséra   Krejčíka a v podstatě   všech dalších hereckých   legend. Ano, v tomto směru je   film opravdu hodnotný a je   velmi milé se setkat s   Libuší Švormovou, Janem   Pohanem, Antonií   Hegerlíkovou, Ninou   Jiránkovou a dalšími ve   chvíli, kdy na nás z   každého českého filmu   "vyskakuje" B.   Polívka, E. Holubová, A.   Geislerová, T. Vilhelmová,   I. Trojan a jiné notoricky   omílané tváře.

Dále oceňuji fakt, že v   tomto filmu není násilně   protlačována k divákovi   politika. Ano, hlavní   zápletka, proč hlavní   hrdinka souhlasí se svou   účastí na školním srazu,   vychází z udání v   souvislosti s politickou   situací na sklonku 40. let.   Narozdíl však od filmů   Hřebejkových, který má   pocit, že nebude-li ve   scéně či dialogu cokoliv,   co nějak souvisí s   politikou, je v tomto snímku   stará křivda hlavní hrdinky   vkládána s mírou a   politicky zabarvené dialogy   nejsou prioritou. Pobavila mne   i přítomnost mnoha   "neokoukaných"   tváří v drobných   epizodních rolích (snad   také neherci?), Tomáš   Magnusek v roli vnuka paní   Milušky právě díky své   "neokoukatelnosti"   působí přirozeně a jeho   roli poněkud bohémsky   žijícího středoškolského   profesora mu bezezbytku   věříte. Libuše Švormová   působí jako velmi   šarmantní dáma, Miloš   Nesvadba je kouzelný v roli   spolužáka - faráře,   dokonce mi nevadí ani   přítomnost Kamily   Moučkové, k jejímž   fanouškům opravdu   nepatřím, její role je   však natolik maličká, že   na mne nepůsobí nikterak   rušivým dojmem. Poněkud   trapné mi přišly scény s   paní sousedkou, jíž   babička Miluška   "hraje" na nervy.   Zdály se mi zbytečné a   nikterak vtipné.

Dá-li se to tedy shrnout   - v globálu jsem při   sledování filmu měla docela   dobrý pocit. Vnímala jsem ho   trochu jako detektivku, byť   samozřejmě detektivní   příběh to není, ale kdo by   nebyl z přirozené lidské   stránky zvědavý, jak to   vlastně dopadne a kdo   vlastně otce paní Milušky   udal na Státní bezpečnosti?   Asi jsem čekala defilé ve   stylu Agathy Christie a   jejího "mon ami"   Hercula Poirota. Nechci   prozravovat více pro ty, kdo   film ještě neviděli, ale   zklamání nad uspěchaným   závěrem a jakoby useknutým   koncem bylo velké...byl to   zcela jistě závěr tvůrců,   ale zatímco nudné a otravné   bývají často začátky   filmů a pak se to tzv.   "rozjede", tak zde   tomu bylo právě naopak. S   ohledem na ten nepovedený a   uťatý závěr bohužel   dávám i o něco nižší   hodnocení, než by si film   zasloužil....
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.11.2009
Jedním z hlavních záměrů   pro natočení snímku   Pamětnice bylo dát dohromady   celou plejádu hereckých   legend a těch, kteří se   nějakým způsobem hereckým   a pěveckým uměním živili.   To se zadařilo. To také   jediné dává snímku vysokou   hodnotu.
Na druhou   stranu od něj nemůžeme   čekat nic dalšího, co by si   zasloužilo vyšší   ohodnocení. Děj je poměrně   jednoduchý - sraz   abiturientů. Při něm chce   jedna z účastnit ztropit   skandál. Jaký, to se dá   předem odhadnou. Film je   jinak složen z různých   drobných příhod, které   dohromady skládají jeden   děj.
Film může být   balzámem na duši. Je určen   nejen pamětníkům. Je určen   i těm, kteří si váží   českých hereckých   osobností.
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.10.2010
Každá kinematografie má   čas od času potřebu   natočit film, který by vzdal   hold staré generaci herců ve   stylu "dokud jsou ještě   tady". Pamatuju si, že   když můj dědeček byl v   osmdesáti letech na   maturitním srazu, sešli se   tam tři. To je podle mě   realita, takže poměrně   početné seskupení   vitálních dědečků a   babiček na mě působilo   nevěrohodně. Na druhou   stranu Libuše Švormová ke   svému závěrečnému   monologu obžaloby   potřebovala větší   publikum, to je jasné. Jinak   je to ale natahovaný   bakalářský příběh,   místy připomínající   Kameňák. Vysekávám ale   poklonu paní Zitě   Kabátové. Její úsměvná   snaha zahrát nemohoucí   stařenku na nemocničním   lůžku se minula účinkem,   protože i v jejích   úctyhodných 96 letech je   vidět, že má energie mnohem   víc.
AshT
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.12.2010
Pamětnice propadák příběh   hodnocení, když přidám tak   dám 2,ale složil staré   herce české legendy a i   když byl příběh úplně   nesmyslný oživil české   Benga, kteří dlouho nehrály   .Body:2 za příběh a dal   bych 4 za herce,ale Magnusek   hrát neumí zahrál by to   podle mě jinej herec lépe a   proto strhnu bod a mrzí mě   to, že je to na puhém   průměru 50 procent
prediger
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.2.2011
Námět i záměr filmu je   opravdu zajímavý. Vtipné   poznámky Tomáše Magnuska   pobaví, ale tady končím s   jakoukoliv chválou. Pan   Magnuskovi něco k dokonalosti   filmu chybělo.   Profesionálnější štáb,   možná propracovanější   námět. Nebo jiný scénář.   Rozhodně tento film stačí   vidět jednou a i místa na   poličce je pro něj škoda
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.10.2016
Poněkud nechápu. Stejné   postavy jsou i ve filmu   „Školní výlet“. To   neuměli vymyslet nové nebo   to byl úmysl? Ach tak, výše   zmíněný film byl variací   tohoto filmu. Strašné no.   Nyní k tomuto snímku. Zde   jde o takový pamětnický   kus. A taky zážitek.   Bohužel dosti nudný a v   podstatě nic neříkající.   Ovšem babiččiny hlášky   jsou to správné pepřové.   Míním ovšem, že jsou také   jediné, co film oživují,   jinak je to děsná nuda. A   závěr to vůbec nevylepšil,   spíše pokazil.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih36838minih36838Scary Movie 4 (2006) 
Scary Movie 4 n
minih72140minih72140Insidious (2010) 
Insidious n
minih28575minih28575Léto ztracených polibků (2000) 
Summer of 27 Missing Kisses n
minih66977minih66977Můj miláček Brouk (1968) 
The Love Bug n
minih62489minih62489Sorry, Wrong Number (1948) 
Sorry, Wrong Number n
minih15990minih15990Pobřeží pirátů (1960) 
I pirati della costa n
minih58636minih58636Klíče na neděli (1993) [TV hra] 
Klíče na neděli n
minih98791minih98791Avengers: Age of Ultron (2015) 
The Avengers: Age of Ultron n
minih56171minih56171Buenos Aires 1977 (2006) 
Crónica de una fuga n
minih5099minih5099C.I.A. Krycí jméno: Alexa (1993) 
CIA Code Name: Alexa n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

5 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

30 minut již uběhlo
105 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

13:00 - 14:10

65 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Spike Milligan

Milligan Spike

John Frizzell

Frizzell John

Naposled navštívené:
Spike Milligan

Milligan Spike

John Frizzell

Frizzell John