Zari
ohodnotit

Noc oranžových ohňů

Další název:
Night of Orange Fires
Žánr:
Rok:
1974
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
3/1975
Popis / Obsah / Info k filmu Noc oranžových ohňů
POZOR SPOILER

Oslavuje se. Vedoucí nákupu Strojexportu Petr Ryneš marně volá taxi pro jednu dámu, Věru, která má přijet. Taxi však nesežene, protože všichni se dívají na ohňostroj. Petr tedy pro ni jede sám, ale má něco málo upito a narazí do člověka. Naměřili mu jeden a půl promile, stav sraženého Františka Kouly je velmi vážný. U soudu dostane šestnáct měsíců „naostro“. I když jen v „jedničce“. A tak se dosud netrestaný, poctivý občan, člen a funkcionář KSČ ocitá ve vězení. Brigadýr světnice je zde nějaký Houska. Spoluvězni Petra varují před udáváním. Hlavně jeden ze „šíbrů“, Karel Jeřábek s MiIanem Kocmanem. Vězni pracují na betonárce, kde dochází k různým potížím. Pro jednu z nich končí Petr na umývárně, kde dostane výprask. Vězňům to udal Honza Tomáš, kterého oni Petrovi klidně prozradí. Petr se pak dozvídá hroznou věc. Zprávu nejstrašnější, byl vyloučen ze strany. Poté najde na stavbě ukrytý civilní oblek. Chce to nahlásit, ale Tomáš jej ukecává, aby nic neudával. Petr jej však neposlechne. Je z toho pěkné „tóčo“. Petr se opět ocitá v koupelně, ale tentokrát se brání a soupeřům řádně naloží. Když pak vězení opouští, bere si s sebou právě Tomáše, aby si spolu sehnali práci. A dělají to, co v kriminále. S betonem. Jednoho dne Petra navštíví Franta Koula. A Tomáš zase navštíví Petrovu manželku, která má zrovna pánskou návštěvu…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Noc oranžových ohňů
V podnapilosti při autohavárii vedoucí pracovník zahraničního obchodu zaviní těžké zranění a pokorně přijme trest i šikanování spoluvězňů za jeho neotřesitelné komunistické přesvědčení.


Popis / Obsah / Info k filmu Noc oranžových ohňů
Režisér Zbyněk Brynych se rychle přizpůsobil požadavkům normalizační kinematografie. Vzápětí po milostné romanci z výrobního prostředí Jakou barvu má láska (1973) realizoval drama líčící osudy čestného, uvědomělého komunisty, který se dostane do vězení. Pětačtyřicátník Petr si musí odpykat šestnáctiměsíční nepodmíněný trest za to, že řídil opilý a zranil pouličního chodce. Ani mezi drsnými kriminálníky, kteří zesměšňují jeho komunistické přesvědčení, ovšem neztrácí hlavu. Nakonec Petr ještě pomáhá mladému spoluvězni Janu Tomášovi, aby našel sám sebe, a společně s ním se vrací zpět do života. Ve snímku, na kterém se Zbyněk Brynych podílel spolu s prorežimním spisovatelem a scenáristou Ivanem Garišem, si hlavní roli zahrál osvědčený Svatopluk Matyáš. Tomáše ztvárnil začínající Jiří Lábus.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Na cestě po Mazurských jezerec...

14:45 - 15:10

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

72 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama