Duben
ohodnotit

Netopýr [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
142 minut
„O tom, že každá pomsta chutná nejlíp za studena, vás přesvědčí nejen svými opojnými melodiemi slavná opereta Johanna Strausse.“
Popis / Obsah / Info k filmu Netopýr
POZOR, SPOILER

V rámci předehry jsme na velkém bále. Tři muži usedají je kartám. Jsou to doktor notář Falke v kostýmu netopýra, Gabriel Eisenstein, a někdo nedůležitý. Falke vyhrává velkou sumu a opije se tak, že usne. Je pak Eisensteinem a dalšími odnesen ke kočáru a odvezen na velmi frekventované místo. Zde je nakonec ponechán na lavičce. Vidí jej spousta lidí a Falke s obrovskou ostudou z místa své pohany prchá.

Před honosným sídlem zpívá Alfréd své bývalé milence Rosalindě Eisensteinové. Komorná Adéla obdržela dopis od příbuzné, kde se píše o velké slávě u knížete Orlowského a kam ji příbuzná zve. Takže potřebuje volno. Začne tedy plakat a tím si to chce u své paní vynutit. Jenže ta nesouhlasí, protože její muž má jít do vězení.

Alfréd a Rosalinda se sejdou a on škemrá, aby mohl přijít. Ale Rosalinda hovoří o tom, že míní zůstat věrnou ženou. Tu se vrací Gabriel i s advokátem a zprávou, že dostal ještě tři dny navíc. I když se ukázalo, že je soudce Gabrielův známý. Nebo právě proto. Přichází sem také Falke a tahá Gabrielana na ples k Orlowskému. Přemlouvá jej, aby šel do kriminálu až ráno. Na ples půjde inkognito. A Gabriel se nechá přemluvit. Rosalinda chce přijmout Alfréda, ale k tomu se musí zbavit Adély. Takže jí dává kýžené volno. A ta samozřejmě okamžitě zamíří na ples u Orlowského. Mezitím přichází k Rosalindě Arnold. Mimo jiné se i převlékne do domácího oděvu a hodlá se usadit. Jenže přijde ředitel věznice. Hodlá totiž Gabrilea osobně do lochu doprovodit. Osobně jej nezná a nikdy jej neviděl. Takže je mu jako manžel spanilé Rosalindy představen Alfréd a ředitel si jej odvádí s sebou do kriminálu.

Orlowski se na plese šíleně nudí a Falke přiznává, že má pro něj velkou zábavu. Jako první bod mu ukáže Adélu, která přišla na pozvání příbuzné. Netuší dosud, že dopis poslal právě Falke. Příbuzná Ida je z toho perplex, ale ihned Adélu představí jako svou sestru Olgu a začínající umělkyni. Ty dvě jdou hrát karty za Orlowského peníze, které ji vnutil, a to už sem přichází sám Gabriel. Ovšem pod jménem De Reanir. Toho s velkou pompou Falke představuje Olze. Oba právě seznámení se ovládají naprosto skvěle a nedají na sobě znát, že se znají.

Do této motanice navíc přichází ředitel věznice, který již Alberta předal dozorcům a nyní se chce bavit. Oba mužové jsou seznámeni, každý pod cizím jménem a padnou si do noty. A aby byli všichni pohromadě, přichází ještě na pozvání Falkeho také Rosalinda. Gabriel se jí začne hnedle dvořit a láká její pozornost na hodinky, které mu pak ona vezme. Nu, zábava je u konce, je ráno a policejní ředitel spěchá do práce, stejně jako spěchá Gabriel.

Frank je tedy již na svém pracovišti. Je zde také vězeňský dozorce Frosch. Přichází sem Gita i Adéla, aby Franka přemlouvaly. Má Olze, tedy Adéle pomoci na místo umělkyně. Když přichází Gabriel, nechá je obě Frank odvést pryč. On i Gabriel se přiznají k podvodu se jmény a řeknou si, kdo jsou doopravdy. Přijde sem i advokát Blind, kterého Gabriel obere o oděv. Ví totiž, že Eisenstain zde sedí a je zvědav, kdo to je. Navíc ví, za ním přichází Rosalinda. V převleku za advokáta je tedy vyslechne. Pak strhne oděv a ukáže v celé své kráse…

Na závěr přichází doktor Falke s dalšími lidmi a vysvětluje svou pomstu za lavičku ve městě.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Netopýr
Mladý Eisenstein (Josef Abrhám) se svými přáteli se dopustí legrácky, opije notáře Falka (Ilja Racek) a v podobě netopýra, jej uloží na lavičku, daleko od domova. Falke přísahá pomstu. Eisenstein je odsouzen k osmi dnům vězení, za facku a pohrdáním soudu. Dříve, než jde nastoupit trest, Falke jej pozve na večírek k Orlowskému (František Němec), kde bude legrace a krásné ženy. Na večírku potkává svoji komornou (Hana Maciuchová), která se vydává za umělkyni Olgu. Získává nového přítele, ředitele věznice Franka (Josef Somr), který již jednoho Eisensteina má v cele.

Vrcholem večera je příchod uherské princezny, kde se pod důmyslnou maskou skrývá Eisensteinova žena Rosalinda (Kateřina Macháčková). Orlowski i notář Falke se baví, jídla plné stoly, šampaňské teče potokem, krásné ženy a zpěv, ve víru tance. Není potom složité, aby se Eisenstein nezahleděl do uherské princezny. Další pokračování zábavy běží ve vězení, Rosalinda vyčte nevěru svému muži s princeznou a ten jí na oplátku vyčte nevěru s Alfrédem (Viktor Preiss), který za něj sedí ve vězení. Přichází Orlowski a notář Falke, který prozradí, že jde jenom o legrácku, a že to bylo pro něj malé zadostiučinění...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Netopýr
Ještě dříve než se zvedne opona nad touto spletitou zpěvoherní komedií, je nutno vědět, co se odehrálo v minulosti. Gabriel von Eisenstein (J. Abrhám/L. M. Vodička) a jeho přítel, notář dr. Falke (I. Racek/J. Heriban) byli kdysi na jednom vídeňském plese, oba v převleku – Eisenstein jako motýl a Falke jako netopýr. Doktor Falke se strašlivě opil, o což se ostatně velkou měrou zasloužil Eisenstein. A kromě toho nechal bez výčitek svědomí ležet svého přítele pod stromem, kde vinou nadměrného požití alkoholu usnul. Příštího rána pak musel Falke za posměchu kolemjdoucích dojít ve svém netopýřím kostýmu přes celou Vídeň domů. A od té doby pomýšlí na pomstu.

Netopýr Johanna Strausse přiletěl do tehdejšího sídelního města mocnářství Vídně z Francie. Původně se totiž jmenoval „Půlnoční hostina“ a byl to vaudeville z Meilhacovy a Halévyho literární dílny. Francouzsky se tento rozpustilý dýchánek označuje slovem La Reveillon, netopýr pak La Chauve-Souris, tedy plešatá myš.

K zhudebnění a světové premiéře, která se konala 5. dubna 1874 v Divadle na Vídeňce, se vážou dvě neuvěřitelné příhody. První je skutečnost, že Netopýra zkomponoval Johann Strauss během 42 nocí. Druhá mluví o tom, že opereta neměla při prvním uvedení úspěch a inscenace byla po několika reprízách stažena. Dnes tento divadelní kus patří neodmyslitelně k silvestrovské Vídni, ale hraje se hojně i v dalších světových metropolích.

Oč tu běží? Zesměšněný notář Falke se chce Eisensteinovi pomstít na silvestrovském maškarním plese u prince Orlovského (F. Němec/J. Hajna). Jeho plánu nahrávají Eisensteinova manželka Rosalinda (M. Blahušiaková/K. Macháčková), o niž usiluje tenorista Alfred (V. Preiss/J. Zahradníček). Ten je při záletech v Eisensteinově domě zatčen místo domácího pána. Komorná Adéla (H. Maciuchová/J. Jonášová), která se na večer vymluvila na umírající starou tetu, se na plese vydává za herečku a ředitel věznice Frank (J. Somer/J. Souček), v níž si má Eisenstein odsedět pár dní za drobný přestupek, vystupuje jako rytíř Chagrin, což znamená česky smutek. To vše situaci pořádně zamotá. Vy však rozhodně plakat nebudete. Možná smíchy a navíc se dozvíte, že i chytrák se občas spálí!

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

147 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Hraje vám... Straňanka

04:25 - 04:59

17 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:45 - 04:45

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

03:55 - 04:50

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10