Netopýr (1981) [TV inscenace]

Netopýr
77.8 %
 
 
    Žánr: hudební / komedie
    Země: Československo
    Délka: 142 min.
„O tom, že každá pomsta chutná nejlíp za studena, vás přesvědčí nejen svými opojnými melodiemi slavná opereta Johanna Strausse.“
POZOR, SPOILER

V rámci předehry jsme na velkém bále. Tři muži usedají je kartám. Jsou to doktor notář Falke v kostýmu netopýra, Gabriel Eisenstein, a někdo nedůležitý. Falke vyhrává velkou sumu a opije se tak, že usne. Je pak Eisensteinem a dalšími odnesen ke kočáru a odvezen na velmi frekventované místo. Zde je nakonec ponechán na lavičce. Vidí jej spousta lidí a Falke s obrovskou ostudou z místa své pohany prchá.

Před honosným sídlem zpívá Alfréd své bývalé milence Rosalindě Eisensteinové. Komorná Adéla obdržela dopis od příbuzné, kde se píše o velké slávě u knížete Orlowského a kam ji příbuzná zve. Takže potřebuje volno. Začne tedy plakat a tím si to chce u své paní vynutit. Jenže ta nesouhlasí, protože její muž má jít do vězení.

Alfréd a Rosalinda se sejdou a on škemrá, aby mohl přijít. Ale Rosalinda hovoří o tom, že míní zůstat věrnou ženou. Tu se vrací Gabriel i s advokátem a zprávou, že dostal ještě tři dny navíc. I když se ukázalo, že je soudce Gabrielův známý. Nebo právě proto. Přichází sem také Falke a tahá Gabrielana na ples k Orlowskému. Přemlouvá jej, aby šel do kriminálu až ráno. Na ples půjde inkognito. A Gabriel se nechá přemluvit. Rosalinda chce přijmout Alfréda, ale k tomu se musí zbavit Adély. Takže jí dává kýžené volno. A ta samozřejmě okamžitě zamíří na ples u Orlowského. Mezitím přichází k Rosalindě Arnold. Mimo jiné se i převlékne do domácího oděvu a hodlá se usadit. Jenže přijde ředitel věznice. Hodlá totiž Gabrilea osobně do lochu doprovodit. Osobně jej nezná a nikdy jej neviděl. Takže je mu jako manžel spanilé Rosalindy představen Alfréd a ředitel si jej odvádí s sebou do kriminálu.

Orlowski se na plese šíleně nudí a Falke přiznává, že má pro něj velkou zábavu. Jako první bod mu ukáže Adélu, která přišla na pozvání příbuzné. Netuší dosud, že dopis poslal právě Falke. Příbuzná Ida je z toho perplex, ale ihned Adélu představí jako svou sestru Olgu a začínající umělkyni. Ty dvě jdou hrát karty za Orlowského peníze, které ji vnutil, a to už sem přichází sám Gabriel. Ovšem pod jménem De Reanir. Toho s velkou pompou Falke představuje Olze. Oba právě seznámení se ovládají naprosto skvěle a nedají na sobě znát, že se znají.

Do této motanice navíc přichází ředitel věznice, který již Alberta předal dozorcům a nyní se chce bavit. Oba mužové jsou seznámeni, každý pod cizím jménem a padnou si do noty. A aby byli všichni pohromadě, přichází ještě na pozvání Falkeho také Rosalinda. Gabriel se jí začne hnedle dvořit a láká její pozornost na hodinky, které mu pak ona vezme. Nu, zábava je u konce, je ráno a policejní ředitel spěchá do práce, stejně jako spěchá Gabriel.

Frank je tedy již na svém pracovišti. Je zde také vězeňský dozorce Frosch. Přichází sem Gita i Adéla, aby Franka přemlouvaly. Má Olze, tedy Adéle pomoci na místo umělkyně. Když přichází Gabriel, nechá je obě Frank odvést pryč. On i Gabriel se přiznají k podvodu se jmény a řeknou si, kdo jsou doopravdy. Přijde sem i advokát Blind, kterého Gabriel obere o oděv. Ví totiž, že Eisenstain zde sedí a je zvědav, kdo to je. Navíc ví, za ním přichází Rosalinda. V převleku za advokáta je tedy vyslechne. Pak strhne oděv a ukáže v celé své kráse…

Na závěr přichází doktor Falke s dalšími lidmi a vysvětluje svou pomstu za lavičku ve městě.  Autor: Pitryx

režie:
František Filip
 
 
hraje:
Kateřina Macháčková (Rosalinda), Josef Abrhám (Eisenstein), Hana Maciuchová (komorná Adéla), Josef Somr (ředitel věznice Frank), František Němec (Orlowski), Ilja Racek (notář Falke), Vladimír Menšík (vězeňský dozorce Frosch), Petr Nárožný (advokát Blind), Viktor Preiss (Alfréd), Jiřina Bohdalová (Ida), Antonín Jedlička (sluha Ivan)
 
 
scénář:
František Filip
 
 
kamera:
Ilja Bojanovský
 
 
hudba:
Johann Strauss, Bohumil Čipera (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka, Drahoslav Nikodém
 
 
kostýmy:
Lída Novotná
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zvuk:
Miroslav Mareš, Tomáš Zikmund, Jiří Urban
 
 
zpěv:
Magdalena Blahušiaková (Rosalinda), Leo Marian Vodička (Eisenstein), Jana Jonášová (komorná Adéla), Josef Hajna (Orlowski), Josef Heriban (notář Falke), Lubomír Havlák (advokát Blind), Jiří Zahradníček (Alfréd), Jaroslav Souček (ředitel věznice Frank), Libuše Márová (Ida)
 
 
choreografie:
Josef Koníček
 
 
masky:
Josef Borovička, Jiřina Kozlová
 
 
dramaturgie:
Zdeněk Candra
 
 
nahrál:
Symfonický orchestr Čs. Rozhlasu
 
 
dirigent:
František Vajnar
 
 
překlad:
Eva Bezděková
 
 
libreto:
Carl Haffner, Richard Genée
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.