Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
D'Artagnan se svými přáteli mušketýry jsou jediní, kteří vědí o existenci královských dvojčat. Ministr Fouquet však využívá svůj vliv, aby pravda nevyšla najevo a všichni, co o existenci králova bratra vědí, byli včas umlčeni.

Tento příběh vykresluje krále Ludvíka XIV. jako sobeckého, krutého, nespravedlivého monarchu, oproti Philippovi, jeho bratrovi, který je jak jinak jeho pravým opakem. Když ale zjistí pravdu, je Ludvíkem XIV. uvězněn do železné masky, a protože je jeho bratr pověrčivý a má strach z bratrovraždy, doufá, že se jeho dvojče jednou samo udusí vousy, které mu porostou uvnitř masky...


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
POZOR, SPOILER

V Paříži, v roce 1638 se v královském paláci sešla spousta lidí. Očekává se narození následníka. Také kardinál je zde a Fouquet mu právě dává jeho lék. Přichází sám král a prohodí ke kardinálovi pár slov. Je zde i d´Artagnan a jeho tři přátelé.

Když je oznámeno narození chlapce, vypukají oslavy. Na balkóně, kde král ukazuje dítě, je i pan Colbert*). Ten je povolán ke královně a je mu oznámeno, že porodila ještě jednoho syna. Ví o tom jen ona, porodní bába a přítomný muž. Colbert netuší, že Fouquet je ukryt v místnosti a o všem tedy ví i on. Colbert ihned navštíví královnu a dítě odebírá. Pak jej ukáže králi a ten není vůbec nadšen. Proto chce, aby bylo dítě ukryto. A má to být právě d´Artagnan, komu král důvěřuje a komu dítě svěřuje, aby je odvezl k sobě domů, do Gaskoňska.

O dvacet let později stojí král a Fouquet, nyní již ministr, u okna a pozorují popravu člověka, který neplatil daň ze soli. Uzavírají sázku, když sem přichází Colbert a oznamuje příjezd Marie Terezy Habsburské. Je to králova snoubenka. Král je nyní také zpraven o vesnici Tanas v Gaskoňsku, kde se lid proti té směšné dani vzbouřil. Vedl je d´Artagnan, který tuto vesnici zproštěnou daní dostal od krále. To ovšem mladého vladaře naštve a dává příkaz k zatčení. Po tuhém boji se to povede a mušketýři jsou odváženi do Paříže i s Filipem, což je jméno králova dvojčete. Jeho bratr Ludvík XIV. zatím večeří se svou snoubenkou, když je rozbito okno kamenem. Lid se bouří proti dani. Povýšenecký Ludvík ji nechává zdvojnásobit.

Filip a mušketýři jsou na žádost krále přivedeni až k němu. Mušketýry posílá do Bastily a Filipovi předkládá návrh. Má jet místo něj do chrámu zapálit svíčku za jeho otce a tím zachránit mušketýry. Filip samozřejmě souhlasí, jenže neví, že se král dozvěděl, že na něj bude spáchán atentát. Na falešného krále je skutečně podniknut útok, ale on se s útočníky domluví. V katedrále má pak krátký rozhovor s Marií Terezou. Když se ta pak vrací do paláce a chce krále navštívit, sdělí ji Fouquet, že tam král má svou snoubenku Du Valiére. Marie se nakrkne a odchází. Napíše dopis svému otci a pošle s ním kurýra. Ten je však Fouquetovými lidmi zabit a dopis předán králi. Samotná Marie Tereza se vrací zpět ke svému otci do Španělska. Za Filipem přichází Colbert a žádá jej, aby ji dohonil a přivedl zpět. Filipovi se to povede a dochází k zásnubám. Filip z ní udělá svou snoubenku. Všichni se samozřejmě domnívají, že jde o krále. Toto divadlo zinscenované Colbertem je zde proto, že Colbert hodně stojí o svazek se Španělskem.

Filip mezitím navštíví mušketýry v Bastile a propouští je. Pak je nabádán Colbertem k útěku, ale on ještě zajde za Marií. To jej zdrží, ale pak již ujíždí. Jenže to už jsou zde lidé v čele s Fouquetem, kteří jej mají zatknout. Což se jim také podaří. Král pak míní Filipa oběsit a Colbert, aby tomu zabránil, prozrazuje králi, že je Filip jeho dvojče. A ten mu dává nasadit na hlavu železnou masku a Filip je i s ní vsazen do cely.

Uběhne měsíc a Fouquet opět intrikuje. Nabádá krále ke zfalšování listiny, která udělá z Colberta zločince, a pak jej může dát klidně oběsit. Král souhlasí. Jako odměnu bude Fouquetovi to, že v den popravy udělá král jeho ženu vévodkyní. Jenže to už jsou u Colberta čtyři mušketýři a plánují záchranu. Navštíví i Marii, které řeknou pravdu o dvojčatech. Po ní chtějí, aby získala klíč od železné masky, který nosí král na krku. Ta za králem zajde, najde jej dost opilého, takže se jí akce povede. Následně je Filip mušketýry osvobozen a z Bastily vyveden. Všech pět se dostane až ke králi, kterému je nasazena maska a je do Bastily odveden on.

Filip se ujímá vladaření. A tu za ním přichází Fouquet s připomínkou slibu vévodkyně a pověšení Colberta. Jenže netuší nic o záměně a v žaláři se Ludvík snaží přemluvit kohokoli, aby jej osvobodil. Všem tvrdí, že je král, ale setkává se s posměchem. Vyryje však na plechový talíř vzkaz o pomoc a ten je nalezen.

Za Filipem přichází Marie Tereza. Bude svatba. I Fouquet se tam chystá, když dostane onen vzkaz na plechovém talíři. Ihned posílá do Bastily své lidi, aby Ludvíka přivedli až ke svatebnímu oltáři. Ti rozkaz splní a kavalkáda se řítí ke katedrále, kde zrovna probíhá svatba Filipa a Marie. Do toho přichází Fouquet a obviní Filipa, že není králem Francie. V ruce má zbraň a střílí...


*) Jean-Baptiste Colbert (29. srpna 1619, Remeš – 6. září 1683, Paříž) byl nejprve osobním sekretářem kardinála Mazarina a po jeho smrti se stal francouzským ministrem financí za vlády Ludvíka XIV. – v letech 1665-1683.


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Muž se železnou maskou (2007)

 Muž se železnou maskou (2007)
Muž se železnou maskou n
Man in the Iron Man
Žánr: animovaný / dětský
Země: Velká Británie


(remake)

Muž se železnou maskou (1977) [TV film]

 Muž se železnou maskou (1977) [TV film]
Muž se železnou maskou n
Man in the Iron Mask
Žánr: dobrodružný / historický
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Mike Newell

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10