Duben
ohodnotit

Metropolis

Další název:
Osamu Tezuka's Metropolis; メトロポリス
Země:
Rok:
2001
Délka:
104 minut

Obsah filmu Metropolis

 
V daleké budoucnosti žijí lidé společně s roboty, ale ne vždy v úplné harmonii. Sci-fi příběh o tom, jak jsou důležité city, které lidi oddělují od všech ostatních stvoření.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
 Rintaro Rintaro  
mluví:
Yuka ImotoYuka Imoto.....Tima [20]   
Kei KobayashiKei Kobayashi..... Kenichi [21]   
Tarô IshidaTarô Ishida  
Kôki OkadaKôki Okada..... Rock   
Kousei TomitaKousei Tomita..... Hige-Oyaji [65]   
Takeši AonoTakeši Aono  
Džunpei TakigučiDžunpei Takiguči.....doktor Laughton [70]   
Norio WakamotoNorio Wakamoto.....Pero [55]   
Masaru IkedaMasaru Ikeda.....president Boon [58]   
Shun YashiroShun Yashiro.....Notarlin   
Toshio FurukawaToshio Furukawa.....mizera [54]   
Shigeru ChibaShigeru Chiba  
dabing:
Rozita ErbanováRozita Erbanová.....Tima   
David ŠtěpánDavid Štěpán.....Kenichi   
Jan MaxiánJan Maxián.....Rock   
Jiří PlachýJiří Plachý.....baron Red   
Jiří PragerJiří Prager.....strýček Shutzaki   
Ladislav CigánekLadislav Cigánek.....Pero   
Dalimil KlapkaDalimil Klapka.....doktor Laughton   
scénář:
Katsuhiro OhtomoKatsuhiro Ohtomo  
hudba:
Toshiyuki HondaToshiyuki Honda  
kamera:
Hitoshi YamaguchiHitoshi Yamaguchi  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Metropolis >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.1.2012
Metropolis podle Osama Tezuky
Metropolis jsem viděl před Astro Boyem téhož   autora předlohy, ale komentuji jej   bezprostředně po něm, což může mít na můj   pohled jistý pozitivní dopad, srovnání jsem   však učinil již v komentáři k Astro   Boyovi.

Metropolis je velice silný film,   spíše pro otrlejšího diváka, byť hlavní   postavy jsou dětského věku; právě takovou   tvorbu mám rád a sám se o ni občas pokouším,   možná i proto, že mi u nás chybí.

Za   ústřední námět můžeme označit lidskost   robota, který v tomto případě nebyl vytvořen   s pomocí žádné (duchovní) síly, ale pouze   jako skvělé umělecké dílo - dokonalá kopie   dcery hlavního záporáka. Ovšem účelem tohoto   robota ve skutečnosti není to, aby dotyčnému   nahradil jeho dceru takovou, jaká byla, nýbrž,   aby mu jakožto dokonalý robot pomohla ovládnout   svět. Jenže adoptivní syn dosud nejmenovaného,   leč zmíněného, barona Reda, Rock, kterého on   však za syna nepovažuje, zabije šíleného   vědce, tvůrce robotické Timy, a myslí si, že   i Tima je zničena, což si myslí i baron Red,   jenž navíc netušil, že už je dokončena,   poněvadž vědec si ji chtěl nechat pro sebe a   utéct.
S Timou se setká chlapec jménem   Kenichi, dobrák a člověk s velikou odvahou;   místo, aby se Tima upnula na ,,svého otce",   barona Reda, zamiluje se (nebo ne?) do Kenichiho,   což se ukáže jako nezvratitelné, aspoň dokud   Tima neusedne na křeslo v Zikuratu, z něhož má   pro barona Reda ovládnout svět.
To se však má   stát až ve druhé části filmu - nejprve Tima a   Kenichi musejí uniknout Rockovi, jenž je,   dozvěděv se, že Tima nebyla zničena,   pronásleduje, snaže se Timu zničit. Uprostřed   příběhu dochází ke zvratu - všechny postavy   se setkávají a rozehrává se vlastně nový   příběh, v němž se Tima a Kenichi touží zase   setkat, a hlavně musejí dokázat, že i robot je   schopen lidských citů a zabránit chladným   obvodům a samolibosti zničit svět.

Celý   tento dokonalý film s příběhem, jenž je velmi   hluboký a má značný rozsah, ještě povyšuje   český dabing v hlavních rolích s   patnáctiletým Davidem Štěpánem a   jednadvacetiletou Rositou Erbanovou, již oba   znějí naprosto přesvědčivě a jejichž výkon   mohu s klidným svědomím označit za dokonalý,   za opravdovou hlasovou hru, která k tomuto filmu,   jehož zvukovou stránku ocením i já, s   nevelkým hudebním založením, nádherně sedí.   Tito dva opravdu patří mezi naše mladé   dabingové poklady.

Podle internetových   zdrojů je námět Tezukyho Metropolisu sice   inspirován námětem stejnojmenného německého   němého filmu, ale on tento před vytvořením   svého Metropolisu neviděl. Já osobně jsem   stejnojmenný německý snímek neviděl, ale již   podle základních informací není stejný,   spíše se opravdu jednalo o drobnou inspiraci.
Ryback
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 10.3.2004
Nic moc manga
Viděl jsem hodně japonských manga a jsem jejich   fanouškem ale dle mého názoru tento film   patří spíše k těm horším.
Zpracování   animace je pěkné ale děj hodně   amerikanizovaný a dle mého názoru   statický.Navíc ,sice skvělá, Jazzová hudba   hodně ubírá u některých scén na vážnosti a   spádu děje který už tak není nic moc.
krytom2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.12.2003
Japonská pocta Fritzi Langovi
Manga přepis "němé" Metropolis od   Fritze Langa. Nádherná kresba, zajímavá   jazzová hudba, povedená animace a vůbec   povedené zpracování, u kterého se člověk   rozhodně nenudí. Netypicky kreslené figurky,   kterými by autoři chtěli jako by připomenout   30tá lét v animaci, a s nimi i kulaté hlavy a   oči, a lidsky podané roboty.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190577
Osobností: 697880
Fotografií: 764048
Plakátů: 376690
Obsahů a biografií: 178305

Poslední komentáře

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

O těle a duši (2017)

O těle a duši
Musím se přiznat, že v   maďarské kinematografii mám   určité (a ne malé) mezery,   ale tuhle podívanou bych si   troufl doporučit každému   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10