Zari
ohodnotit

Metropolis

Další název:
Osamu Tezuka's Metropolis; メトロポリス
Země:
Rok:
2001
Délka:
104 minut

Komentáře k filmu Metropolis

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.1.2012
Metropolis podle Osama Tezuky
Metropolis jsem viděl před   Astro Boyem téhož autora   předlohy, ale komentuji jej   bezprostředně po něm, což   může mít na můj pohled   jistý pozitivní dopad,   srovnání jsem však učinil   již v komentáři k Astro   Boyovi.

Metropolis je velice   silný film, spíše pro   otrlejšího diváka, byť   hlavní postavy jsou   dětského věku; právě   takovou tvorbu mám rád a   sám se o ni občas   pokouším, možná i proto,   že mi u nás chybí.

Za ústřední   námět můžeme označit   lidskost robota, který v   tomto případě nebyl   vytvořen s pomocí žádné   (duchovní) síly, ale pouze   jako skvělé umělecké dílo   - dokonalá kopie dcery   hlavního záporáka. Ovšem   účelem tohoto robota ve   skutečnosti není to, aby   dotyčnému nahradil jeho   dceru takovou, jaká byla,   nýbrž, aby mu jakožto   dokonalý robot pomohla   ovládnout svět. Jenže   adoptivní syn dosud   nejmenovaného, leč   zmíněného, barona Reda,   Rock, kterého on však za   syna nepovažuje, zabije   šíleného vědce, tvůrce   robotické Timy, a myslí si,   že i Tima je zničena, což   si myslí i baron Red, jenž   navíc netušil, že už je   dokončena, poněvadž vědec   si ji chtěl nechat pro sebe a   utéct.
S Timou se   setká chlapec jménem   Kenichi, dobrák a člověk s   velikou odvahou; místo, aby   se Tima upnula na ,,svého   otce", barona Reda,   zamiluje se (nebo ne?) do   Kenichiho, což se ukáže   jako nezvratitelné, aspoň   dokud Tima neusedne na křeslo   v Zikuratu, z něhož má pro   barona Reda ovládnout   svět.
To se však má   stát až ve druhé části   filmu - nejprve Tima a Kenichi   musejí uniknout Rockovi,   jenž je, dozvěděv se, že   Tima nebyla zničena,   pronásleduje, snaže se Timu   zničit. Uprostřed příběhu   dochází ke zvratu - všechny   postavy se setkávají a   rozehrává se vlastně nový   příběh, v němž se Tima a   Kenichi touží zase setkat, a   hlavně musejí dokázat, že   i robot je schopen lidských   citů a zabránit chladným   obvodům a samolibosti zničit   svět.

Celý   tento dokonalý film s   příběhem, jenž je velmi   hluboký a má značný   rozsah, ještě povyšuje   český dabing v hlavních   rolích s patnáctiletým   Davidem Štěpánem a   jednadvacetiletou Rositou   Erbanovou, již oba znějí   naprosto přesvědčivě a   jejichž výkon mohu s   klidným svědomím označit   za dokonalý, za opravdovou   hlasovou hru, která k tomuto   filmu, jehož zvukovou   stránku ocením i já, s   nevelkým hudebním   založením, nádherně sedí.   Tito dva opravdu patří mezi   naše mladé dabingové   poklady.

Podle   internetových zdrojů je   námět Tezukyho Metropolisu   sice inspirován námětem   stejnojmenného německého   němého filmu, ale on tento   před vytvořením svého   Metropolisu neviděl. Já   osobně jsem stejnojmenný   německý snímek neviděl,   ale již podle základních   informací není stejný,   spíše se opravdu jednalo o   drobnou inspiraci.
krytom2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.12.2003
Japonská pocta Fritzi Langovi
Manga přepis   "němé" Metropolis   od Fritze Langa. Nádherná   kresba, zajímavá jazzová   hudba, povedená animace a   vůbec povedené zpracování,   u kterého se člověk   rozhodně nenudí. Netypicky   kreslené figurky, kterými by   autoři chtěli jako by   připomenout 30tá lét v   animaci, a s nimi i kulaté   hlavy a oči, a lidsky podané   roboty.
Ryback
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 10.3.2004
Nic moc manga
Viděl jsem hodně japonských   manga a jsem jejich fanouškem   ale dle mého názoru tento   film patří spíše k těm   horším.
Zpracování   animace je pěkné ale děj   hodně amerikanizovaný a dle   mého názoru statický.Navíc   ,sice skvělá, Jazzová hudba   hodně ubírá u některých   scén na vážnosti a spádu   děje který už tak není nic   moc.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

128 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

15:35 - 16:50

8 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Reklama