Jeden svět
ohodnotit

Mazaný Filip

Rok:
2003
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
4.12.2003
„Detektiv Phillipe Marlowe - jak ho neznáme. Ostře nabitá parodie“

Obsah filmu Mazaný Filip




 
Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do...
 
Související odkazy
 
Recenze: Mazaný Filip

Ještě navážeme na Nabarvené ptáče (včetně speciálu o bonusové sekci), Deník tvrdohlavého režiséra... číst dál

 
 
RECENZE: Jak je milé míti Mazaného Filipa

Na otázku, proč Mazaného Filipa, svou úspěšnou hru z Divadla Sklep, přenesl do filmu, odpovídá Václav Marhoul: „Aby se lidi bavili. Nenajdou tam moralitu ani světlo na konci tunelu.“ Nelže. Zapomněl jen říci, že víc se budou bavit ti, kdo vědí, oč jde.
číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Warner Bros. ČR
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Mazaný Filip >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.9.2019
Velmi zdařilý film, který důstojně navazuje   na výborné české filmové parodie 60. a 70.   let. Slavné Chandlerovy detektivky "drsné   školy" jsou v podání režiséra   Marhoula
opravdu rozkošné a plejáda   vynikajících českých herců si
to užila   vskutku beze zbytku. Vedle představitele hlavní   role Tomáše Hanáka excelovali především   Vilma Cibulková
Oldřich Kaiser nebo Pavel   Liška. Zajímavé mi přišlo že i
takoví   velcí herečtí bardi jako Ivan Trojan, Viktor   Preiss nebo Jan Kraus přijali v podstatě   bezvýznamné role. Film je navíc skvěle   ozvučen takže ve výsledku je aspoň z mého   pohledu tento filmový počin veskrze pozitivní.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 19.4.2019
Kdysi dávno jsem si pořídil 5.1 dts domácí   kino. Tenhle film jsem si půjčil kvůli zvuku a   zvuk byl fakt skvělý. Sklep beru jak kdy. Někdy   výborný, někdy jen nudný. Tohle se kloní   spíš k té nudě. Takže tři hvězdy za   skvělý zvuk.
red.mann
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 15.3.2019
Tohle se moc nepovedlo. Pokus o americký film s   Philem Marlowem se nepodařil, ač oplývá   plejádou skvělých herců. Sem tam nějaký ten   vtip, ale celkové je to slabota. Tedy aspoň pro   mě. Očekával jsem od toho mnohem mnohem víc.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2016
Další
český film, který způsobuje silně   rozporuplná hodnocení. Ale zatímco u   odfláknutých Babovřesk jsem se přiklonil k   těm, kteří hodnotili podprůměrnou známkou a   kroutil hlavou nad těmi, kteří dali deset   puntíků, u Mazaného Filipa se hrdě hlásím k   zastáncům vysokého hodnocení.
Podobně jako   první Dědictví, také Marhoulův film zraje   jako víno. Ať už jde o působivou vizuální   stránku, do posledního detailu vypilované   dialogy, herecké výkony, silně se pohybující   na hranici sebeparodie, které ale nikdy   nesklouznou k trapnosti a v neposlední řadě   také svižnou režii, která udává Mazanému   Filipovi nepolevující tempo.
Marhoulova   komediální detektivka je důstojným nástupcem   klasických českých parodií, jako byly   Limonádový Joe, nebo Kdo chce zabít Jessii a   řadí se tak zcela samozřejmě mezi nejlepší   polistopadové počiny.
RwlBem
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.8.2016
Velké očekávání
se, žel, ani trochu nenaplnilo. Aneb, v rámci   Cimrmanovského přístupu, česká tvorba   ukázala, jak se to dělat nemá. Násilná   výroba (jinak tomu nelze říci) legrace nejen   že nefunguje, ale je tak odpudivě křečovitá,   až to zavání záměrem natočit parodii na   parodii. Zatímco v "limonáďákovi" si   herci role vyloženě užívají, tady je hrají   nejspíše z donucení anebo za trest.
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.12.2013
Regulérně jsem to asi po 30-40 min. chtěl   vypnout,ale pak jsem to vydržel a   dokoukal.Parodie na akční a americké gangsterky   je zde jasně patrná,ale moc se tlačí na pilu a   chvílemi řada scének a vtipů vyznívá aš moc   zparodovaně a vyšumí do nikam.Pár vtípků   ok,herci někteří také,ale jinak stačilo jedno   shlédnutí,víc se k filmu vracet nebudu.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.1.2012
Rozhodně nejsme (Češi) filmová velmoc.   Některé žánry "nám" prostě nejdou,   a není to jen v rozpočtech. Ač máme výborný   kaskadérský tým, dobré akční filmy   netočíme; ač jsme národ Švejka, sami sobě se   smát neumíme (většinou). Parodie je i o   srandě ze sebe sama. Ve filmu je mnoho   komických, ale hlavně rádoby komických scén,   které často vychází naprázdno. Sice ne vždy   (jízda autem, kdy se točí volant, ale pozadí   ne, nebo naopak, je jako parodie chápána), ale   většinou ano.
Kmotr95
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.3.2011
U tohoto filmu jsem nevydržel ani 20 min. Ten   film je za trest, nejhorší film co jsem kdy   viděl...ale jak vidím někdo tomu dává i deset   bodů, já ale ne, kdyby to šlo dám i nulu.
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.3.2011
Mě se tahle parodie na americký detektivky   líbila.
Nechyběly vtipný hlášky a vesměs   dobrý obsazení...
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.9.2010
Los Angeles, 1937. Soukromý detektiv Phil Marlow   neprožívá zrovna nejúspěšnější období   svý kariéry. Už měsíc marně čeká na   nějakej džob. Nakonec za ním přichází   Charlie Brown, který pohřešuje svého bratra.   Případ se to zdá dosti triviální – vždyť   onen muž, říkající si Nigel Smith je   nezvěstný pouze několik hodin. Ovšem všechno   není tak prosté jak se zdá. Marlowe nemůže   dlouho najít žádnou stopu, přesto je okolo   něj velmi živo a o jeho pátrání se zajímá   nejen gangster Perrugini, ale také policie.A   Marlow ví pořád velký kulový…
Václav   Marhoul převedl úspěšné představení divadla   Sklep do filmové podoby. Jak moc se liší tato   verze od divadelní si neodvažuju tipnout,   vzhledem k tomu že jsem viděl pouze tuhle   verzi.Co mě na týhle věci oslovilo byla hudba,   zajímavá atmosféra, charismatický Tomáš   Hanák v hlavní roli, většina dialogů   uzpůsobených jako slovní hříčky či   povedená přirovnání a i pár klasických   hlášek jako třeba „Zabili Kennyho“   „Parchanti.“ Nejvíc mě překvapilo   neuvěřitelný množství známých herců,   kolikrát třeba jenom v několikasekundových   rolích - obzvláště se mi líbili Jiří   Macháček, Radomil Uhlíř, Michal Novotný, Ivan   Trojan a samozřejmě Pavel Liška ale nakonec mě   nejvíc dostal vyšinutej Milan Šteindler –   scéna s nim byla to nejlepší, co mě nakonec   při sledování tohodle filmu čekalo. Ale i   ostatní herci byli super – a že tam těch   známých jmen bylo požehnaně – Bob Klepl,   Viktor Preiss, Eva Holubová, Oldřich Kaiser, Eva   Holubová, Vilma Cibulková, Miroslav táborský,   Petr Čtvrtníček, Jan Kraus nebo Miroslav   Etzler. Taky je možný si všimnout asi na   sekundu krásný tanečnice Libušky Haraštový -   Hůlkový - Vojtkový (holt sleduju bulvár,   no:-). Aňu Geislerovou jsem ale nepostřehl.   Jediný problémy jsem tak měl se špatným   vybalancováním filmu – chvílema mi to   přišlo opravdu super, chvílema jsem se hodně   nudil. Taky „Smraďocha Millera“ si mohli   tvůrci odpustit, to bylo akurát tak   trapný…Ale jinak jsem byl docela spokojenej.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih11374minih11374Letiště 1975 (1974) 
Airport 1975 n
minih74137minih74137Poznámka pod čarou (2011) 
Hearat shulayim n
minih148544minih148544Švagr (2016) 
Brother Nature n
minih41614minih41614Ať ten kůň mlčí! (1992) [TV inscenace] 
Ať ten kůň mlčí! n
minih4359minih4359Kavárna u Modrého anděla (1989) 
Blue Angel Café n
minih28599minih28599Zahrada zla (1998) 
The Gardener n
minih150133minih150133Běženky a kapři (2016) 
Sharkansas Women's Prison Massacre n
minih4918minih4918Un complicato intrigo di donne, vicoli e delitti (1985) 
Un complicato intrigo di donne, vicoli e delitti n
minih49299minih49299On je fakt boží! (2008) 
Angus, Thongs and perfect Snogging n
minih37519minih37519Ochránce (2005) 
The Pacifier n


Hodnocení:n12345678910
Mazaný Filip (2003)Mazaný Filip (2003)Miroslav Táborský a Petr ČtvrtníčekVilma Cibulková
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10