Duben
ohodnotit

Kristove roky

Další název:
The Years of Christ
Žánr:
Rok:
1967
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.12.1967
Popis / Obsah / Info k filmu Kristove roky
Startovní výstřel slovenské nové vlny, která na tu českou navázala osobitým pohledem. Konfrontace životních postojů dvou bratrů a odlišných prostředí, v nichž žijí, v okamžiku, kdy nezávaznost studentských her střídají povin nosti dospělosti. Film o hledání sebe sama a o zodpovědnosti za svou vlastní existenci.

Juraj (Jiří Sýkora), Slovák na pražské výtvarné škole, ukončil studia a váhá, co bude dělat. Hrozí mu vystěhování z bytu, hledá ateliér, nemůže se rozhodnout mezi dvěma ženami. Starší lékařka Marta (Miriam Kantorková) mu skýtá už zevšednělou jistotu, s mladší Janou (Jana Stehnová) zažívá zase nečekaný cit. Jako člověku zvyklému žít bez omezení a v neutuchající hravosti mu však schází vůle a zodpovědnost. Liší se tím od svého bratra Andreje (Vlado Muller), vojenského letce, který vedle něj představuje vyrovnanou a klidnou sílu. Jak se ale ukáže při návštěvě Prahy kvůli Jurajově promoci, i v něm dřímou vášně a pochybnosti podobné těm Jurajovým. Kontrastní povahy obou jsou jednotou v různosti i pokud jde o vztah k práci, domovu,
jazyku. Jenže zatímco Andrej má zjevně krizi Kristových let už za sebou, Juraj se nachází právě v jejím epicentru. Rozhodnutí co a jak dál uspíší nenadálý vpád smrti do jinak happeningově laděného příběhu. - Postavy obou bratrů, to je rozpůlené alter ego samotného Juraje Jakubiska (* 1938): to on sám původně studoval grafiku a na vojnu narukoval k výsadkářům. V metaforické podobě vyjádřil ve filmu svou vlastní oscilaci mezi Čechami a Slovenskem; městem a venkovem, provokací a tradicí, která se pak už natrvalo stala součástí jeho díla. Vnějším výrazem toho jsou v prvotině pražské exteriéry a řecko-katolické prostředí rodného východoslovenského Kojšova.
(luk)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kristove roky
zajtra (13,11,2008) vyjde na DVD ako v poradi ôsmy titul edicie Slovensky film 60. rokov film Kristove roky. Je to hrany debut Juraja Jakubiska, ktory predznamenal jeho originalny rukopis. Film s autobiografickymi motivmi, ktory rozprava pribeh maliara Juraja, Slovaka zijuceho v Prahe, je tragikomickou vypovedou o potrebe konecneho rozhodnutia cloveka na zivotnej krizovatke. Debutom a dolezitym umeleckym zlomom bol nielen pre Jakubiska, ale aj pre kameramana Igora Luthera, ktory nim absolovoval odbor kamery na prazskej FAMU. Film signalizoval nastup novej generacie tvorcov slovenskej kinematografie. V predaji na DVD bude v novinovych stankoch od piatku 14. novembra 2008 za 99 Sk / 3,29 €.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kristove roky
Tragikomedie o dvou bratřích, kteří, přestože byli povahově rozdílní, shodně poznali v kritickém období "Kristových let", kdy končí mládí a začíná mužný věk, že "ideály, za nimiž šli, přestaly být ideály, protože nyní, kdy se k nim přiblížili, staly se až příliš konkrétními." Starší bratr, letec Andrej zahyne při autohavárii, mladší, malíř se rozhoduje odejít z města do rodné vesnice.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Tragikomická výpoveď o potrebe konečného rozhodnutia človeka na životnej križovatke. Maliar Jyraj, Slovák žijúci v Prahe, si po tridsiatke so skrývanou bezradnosťou uvedomuje bezciel'nosť svojho doterajšího života bez závazkov a povinností. Posrupne si vo vzťahu k blízkym l'uďom uvedomuje svoje životné postavenie, aby nakonec dospel' k pokusu začať žiť svoj život nanovo a lepšie.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Bohatě členěná výpověď o potřebě konečného rozhodnutí člověka
na životní křižovatce. Hlavními hrdiny jsou muži na rozhraní mládeneckého a mužného věku. Malíř Juraj, Slovák usazený v Praze, si se špatně skrývanou bezradností uvědomuje, že dosud žil naprázdno, vybíjejíc se v hravých nezávaznostech, bez připuštění si nějakých povinností. Nerozhodně váhá mezi vyzrálejší milenkou, ztělesňující mateřsky založenou ženskost, a mladou výtvarničkou Janou, představující svět plný obav z velkých citů a gest, v podvědomí ale toužící po upřímném a pravdivém lidském vztahu.
Jurajův starší bratr Andrej, letecký důstojník, začíná pochybovat,
zda se hodí pro své povolání a nejistota je i zdrojem rozporů v jeho manželství. Za bratrem přichází z jakéhosi reálnějšího světa, ale ne natolik vzdáleného, aby neuměl pochopit jeho problémy. Po Andrejově odchodu Juraj přehluší vtíravé pochybnosti lehkomyslným vyvázáním se ze vztahu. To postupně nabírá na bezohlednosti, až ve hře přizvukující Janu málem přizabije. Juraj odjíždí na pohřeb tragicky zesnulého Andreje a při přímém pohledu na smuteční průvod poznává svoji vlastní plytkost a nezakotvenost.
S výjimkou závěrečné sekvence pohřbu, natočené režisérem v jeho
rodném Kojšově a koncipovaném téměř jako etnografický záznam zpěvů a modliteb, se děj odehrává v bizarních pražských scenériích (zchátralé domy před zbouráním, stísněné byty, otlučené stěny, opotřebovaný nábytek), čemuž je přizpůsobeno i vizuální řešení - hrubozrnný černobílý obraz se zjevnou světelnou přeexponovaností.

Dny slovenského filmu 1997

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Kristove roky
Na vztahu dvou bratrů jsou vykresleny rozdílné charaktery, životní postoje, pocity, psychika generace třicátníků na sklonku šedesátých let. Film získal Cenu československé kritiky za rok 1967 a v témže roce byl trojnásobně oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Mannheimu.
Cinema 1992/12/84

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

34 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10