Kristove roky (1967)

Kristove roky
70 %
 
 

Další název: The Years of Christ

    Žánr: tragikomedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.12.1967        
    Délka: 90 min.
Startovní výstřel slovenské nové vlny, která na tu českou navázala osobitým pohledem. Konfrontace životních postojů dvou bratrů a odlišných prostředí, v nichž žijí, v okamžiku, kdy nezávaznost studentských her střídají povin nosti dospělosti. Film o hledání sebe sama a o zodpovědnosti za svou vlastní existenci.

Juraj (Jiří Sýkora), Slovák na pražské výtvarné škole, ukončil studia a váhá, co bude dělat. Hrozí mu vystěhování z bytu, hledá ateliér, nemůže se rozhodnout mezi dvěma ženami. Starší lékařka Marta (Miriam Kantorková) mu skýtá už zevšednělou jistotu, s mladší Janou (Jana Stehnová) zažívá zase nečekaný cit. Jako člověku zvyklému žít bez omezení a v neutuchající hravosti mu však schází vůle a zodpovědnost. Liší se tím od svého bratra Andreje (Vlado Muller), vojenského letce, který vedle něj představuje vyrovnanou a klidnou sílu. Jak se ale ukáže při návštěvě Prahy kvůli Jurajově promoci, i v něm dřímou vášně a pochybnosti podobné těm Jurajovým. Kontrastní povahy obou jsou jednotou v různosti i pokud jde o vztah k práci, domovu,
jazyku. Jenže zatímco Andrej má zjevně krizi Kristových let už za sebou, Juraj se nachází právě v jejím epicentru. Rozhodnutí co a jak dál uspíší nenadálý vpád smrti do jinak happeningově laděného příběhu. - Postavy obou bratrů, to je rozpůlené alter ego samotného Juraje Jakubiska (* 1938): to on sám původně studoval grafiku a na vojnu narukoval k výsadkářům. V metaforické podobě vyjádřil ve filmu svou vlastní oscilaci mezi Čechami a Slovenskem; městem a venkovem, provokací a tradicí, která se pak už natrvalo stala součástí jeho díla. Vnějším výrazem toho jsou v prvotině pražské exteriéry a řecko-katolické prostředí rodného východoslovenského Kojšova.
(luk)
katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
Juraj Jakubisko
 
 
hraje:
Jana Stehnová (Jana), Vlado Müller (Andrej), Miriam Kantorková (Marta), Mária Sýkorová (babička), Viktor Blaho (otec), Jiří Sýkora (Juraj), Zdeněk Týle (Pelnář), Jiří Stehno (kaplan), Robert Krásný (Marcel)
 
 
námět:
Juraj Jakubisko
 
 
scénář:
Juraj Jakubisko, Lubor Dohnal
 
 
kamera:
Igor Luther
 
 
hudba:
William Bukový
 
 
výprava-architekt:
Ivan Vaníček
 
 
střih:
Bedřich Voděrka
 
 
zvuk:
Alexander Pallós
 
 
vedoucí produkce:
Alexej Artim
 
 
dabing:
Iva Janžurová (Jana), Jiří Papež (kaplan), Ľubomír Barák (Marcel)
 
 
masky:
Mária Pohanková
 
 
pomocná režie:
Alexander Bada
 
 
odborný poradce:
Lubor Dohnal
 
 
fotograf:
Vladimír Vavrek
 
 
skript:
Mária Žajdlíková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.