Jeden svět
ohodnotit

King Kong

Další název:
The Beast; The Eighth Wonder
Rok:
1933
Délka:
100 minut
Popis / Obsah / Info k filmu King Kong
Obrovská opice King Kong překvapila a nadchla filmové diváky už v roce 1933. Toto první filmové zpracování se stalo jistou legendou, i přes dva remaky z roku 1976 a 2005. Je to příběh režiséra Carla Denhama, který se s pronajatou lodí vydává na blíže neurčený ostrov, aby tam do té doby s nezaměstnanou mladou herečkou Ann Darrowovou (Faye Wray) natočil dobrodružný příběh podle pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli, kam se po dlouhé cestě dostávají, se nachází desítky různých druhů prehistorických tvorů. Mezi nimi vévodí obří gorila, nazývaná Kong. Domorodci, kteří uctívají Konga, se v noci vplíží na loď, krásnou, křehkou herečku unesou, a chtějí jí obětovat Kongovi. Námořníkům a filmařům se podaří Ann zachránit. Připraví na Konga past, omámí ho a převezou do New Yorku.

Zde začíná druhá část filmu: Denhamova "atrakce" se totiž utrhne z řetězů a v ulicích se rozputá neuvěřitelné peklo... V roce 2008 oslavil King Kong již 75. výročí své premiéry, která se konala 2. března 1933 v newyorském Radio City Music Hall. Film se stal senzací a na King Konga chodily zástupy lidí nejen v USA ale po celém světě, kam byl distribuován. Film především omráčil tehdejší diváky do té doby neznámými trikovými efekty a záběry. Tento film byl vlastně průkopníkem v novém přístupu k práci s animací, triky, zvukem a hudbou. Titulní hrdina Kong je tvor, který má vlastní city a který se chová podle své přirozenosti. Chrání svou zajatkyni, kterou zbožňuje a útočí jen když je k tomu donucen. Tento příběh je natolik zajímavý, že poslední, již 3. verze v režii P. Jacksona zaujala novou generaci filmových diváků... Film byl natočen podle románové předlohy spisovatele dobrodružných a detektivních románů Edgara Wallace.

Marta Holubová - clara.bow


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu King Kong
"King Kong" - tento dobrodružný film o obrovském opičákovi, který s jinými předpotopními netvory kdesi na ztraceném ostrově Indického oceánu přečkal tisíciletí vývoje tvorstva, byl zajímavý pro tehdejší dobu především tím, jakého pokroku dosáhlo filmové umění, které umožnilo, že dvacetimetrový netvor se pohybuje mezi lidmi, drtí a rve je v divokém vzteku, třímá v rukou třepetající se tělo krasavice, šplhá na mrakodrap, sráží tlapou letadlo... Po stránce technické výroby byl film považován bez nadsázky za "Osmý div světa". My vědoucí víme, jak odvážné to bylo tvrzení, ale stejně tak dobře jsme si vědomi, že se tehdy psal rok 1933.

Pokračujme: film byl zpracován podle námětu Meriana C.Coopera a Edgara Wallace. V hlavních úlohách byli známí herci: Fay Wrayová, plavovlasá, jemná kráska, Robert Armstrong a Bruce Cabot, dva drsné mužské typy se smělým a dobrým srdcem. Oč tedy ve filmu jde? Filmová výprava zakotví u tajemného ostrova, kde řádí předpotopní netvor, King Kong jemuž domorodci obětují lidské oběti. Domorodci unesou z lodi krásnou zlatovlasou herečku, kterou King Kong odnáší do džungle svého skalnatého doupěte. Hrůzou polomrtvá herečka se stává očitou svědkyní úžasných zápasů netvora s jinými prehistorickými příšerami a chvěje se zoufalou hrůzou a zoufalstvím, že i ona se stane jeho obětí. Ale lodníci a filmaři podniknou útok na džungli, omámí plynovými bombami netvora, spoutají ho a dopraví na loď. Krásná Ann je zachráněna. Ale dojde k novému překvapení.

Filmaři dopraví netvora do New Yorku, kde ho vystavují. Ale netvor se v jedné chvíli poděsí, že chtějí jeho zlatovlasé oběti ublížit, roztrhá řetězy a Ann unáší na vrcholek mrakodrapu. Nastane hon, při němž netvor srazí a zláme jedno z letadel, které ho ostřelují z kulometů, až jej konečně ubíjí. Tento film tehdejším divákům mohl připomínat dříve natočený film "Ztracený svět", ale na "King Kongovi" bylo vidět, jaké mílové kroky v technickém rozvoji film učinil. Diváci, kteří tenkrát odcházeli z kina, měli jistě plnou hlavu toho, jak jen mohli filmaři tak sugestivními triky dosáhnout dojmu skutečnosti, ale ti si svá výrobní tajemství nechali pro sebe a nic nevyzradili...


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

King Kong (2005)

 King Kong (2005)
King Kong n
 
Žánr: akční / dobrodružný / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland / Spolková republika Německo
Režie: Peter Jackson

(remake)

King Kong (1998) [Video]

 King Kong (1998) [Video]
King Kong n
The Mighty Kong
Žánr: animovaný / muzikál
Země: Spojené státy americké
Režie: Art Scott

(remake)

King Kong (1976)

 King Kong (1976)
King Kong n
 
Žánr: dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: John Guillermin

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10