King Kong (1933)

King Kong
82.4 %
 
 

Další název: The Beast; The Eighth Wonder

    Žánr: dobrodružný / horor
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 100 min.
"King Kong" - tento dobrodružný film o obrovském opičákovi, který s jinými předpotopními netvory kdesi na ztraceném ostrově Indického oceánu přečkal tisíciletí vývoje tvorstva, byl zajímavý pro tehdejší dobu především tím, jakého pokroku dosáhlo filmové umění, které umožnilo, že dvacetimetrový netvor se pohybuje mezi lidmi, drtí a rve je v divokém vzteku, třímá v rukou třepetající se tělo krasavice, šplhá na mrakodrap, sráží tlapou letadlo... Po stránce technické výroby byl film považován bez nadsázky za "Osmý div světa". My vědoucí víme, jak odvážné to bylo tvrzení, ale stejně tak dobře jsme si vědomi, že se tehdy psal rok 1933.

Pokračujme: film byl zpracován podle námětu Meriana C.Coopera a Edgara Wallace. V hlavních úlohách byli známí herci: Fay Wrayová, plavovlasá, jemná kráska, Robert Armstrong a Bruce Cabot, dva drsné mužské typy se smělým a dobrým srdcem. Oč tedy ve filmu jde? Filmová výprava zakotví u tajemného ostrova, kde řádí předpotopní netvor, King Kong jemuž domorodci obětují lidské oběti. Domorodci unesou z lodi krásnou zlatovlasou herečku, kterou King Kong odnáší do džungle svého skalnatého doupěte. Hrůzou polomrtvá herečka se stává očitou svědkyní úžasných zápasů netvora s jinými prehistorickými příšerami a chvěje se zoufalou hrůzou a zoufalstvím, že i ona se stane jeho obětí. Ale lodníci a filmaři podniknou útok na džungli, omámí plynovými bombami netvora, spoutají ho a dopraví na loď. Krásná Ann je zachráněna. Ale dojde k novému překvapení.

Filmaři dopraví netvora do New Yorku, kde ho vystavují. Ale netvor se v jedné chvíli poděsí, že chtějí jeho zlatovlasé oběti ublížit, roztrhá řetězy a Ann unáší na vrcholek mrakodrapu. Nastane hon, při němž netvor srazí a zláme jedno z letadel, které ho ostřelují z kulometů, až jej konečně ubíjí. Tento film tehdejším divákům mohl připomínat dříve natočený film "Ztracený svět", ale na "King Kongovi" bylo vidět, jaké mílové kroky v technickém rozvoji film učinil. Diváci, kteří tenkrát odcházeli z kina, měli jistě plnou hlavu toho, jak jen mohli filmaři tak sugestivními triky dosáhnout dojmu skutečnosti, ale ti si svá výrobní tajemství nechali pro sebe a nic nevyzradili...  Autor: Asmodej

režie:
Merian C. Cooper (,), Ernest B. Schoedsack (,)
 
 
hraje:
Fay Wray (Ann Darrowová), Robert Armstrong (Carl Denham), Bruce Cabot (John Driscoll), Frank Reicher (kapitán Englehorn), Sam Hardy (Charles Weston), Noble Johnson (náčelník), Steve Clemente (král), James Flavin (druhý důstojník), Roscoe Ates (fotograf), Reginald Barlow (lodní inženýr), Lynton Brent (kameraman), Lew Harvey (dělostřelec), Ethan Laidlaw (první důstojník), George MacQuarrie (policejní kapitán), Jack Pratt (hlasatel), Frank Mills (reportér), Harry Bowen (reportér), Frances O'Connor (reportérka)
 
 
námět:
Edgar Wallace (.), Merian C. Cooper (.)
 
 
scénář:
Leon Gordon (.), James Ashmore Creelman (.), Ruth Rose (.)
 
 
kamera:
Vernon L. Walker (.), Edward Linden (.), Kenneth Peach (.), J.O. Taylor (.)
 
 
hudba:
Max Steiner (.)
 
 
kostýmy:
Walter Plunkett
 
 
střih:
Ted Cheesman
 
 
zvuk:
Earl A. Wolcott, Eddie Harman, Murray Spivack (efekty)
 
 
produkce:
Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack
 
 
výtvarník:
Carroll Clark, Alfred Herman
 
 
dabing:
Lubomír Zajíc (zvuk)
 
 
zpěv:
Robert Armstrong (St. Louis Blues)
 
 
zvláštní efekty:
Harry Redmond, Harry Redmond
 
 
vizuální efekty:
Willis H. O'Brien (supervize), Vernon L. Walker
 
 
masky:
Mel Berns (supervize), Sam Kaufman
 
 
asistent režie:
Ivan Thomas
 
 
asistent kamery:
Ernest B. Schoedsack
 
 
výprava:
Carroll Clark
 
 
dirigent:
Max Steiner
 
 
výkonný producent:
David O. Selznick
 
 
kaskadér:
Gil Perkins, Duke Green, Charles Sullivan, Sailor Vincent, Joe Dill, Tex Higginson, Jimmy James, Buddy Mason, Al McDonald, Allen Pomeroy
 
 
stavba:
Carroll Clark, Alfred Herman, Thomas Little, Ray Moyer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.