Zari
ohodnotit

Komentáře k filmu Havran

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.5.2012
Excelentní filmový počin
Snímek „The Raven“,   který přináší fiktivní   pohled na poslední dny   života hororového   průkopníka Edgara Allana   Poa, hodnotím jako velmi   zdařilý filmový počin.   Mých deset bodů je   udělených s naprostou   jistotou, ba troufám si   říct, že bych klidně dala   bodů i jednou tolik. Jeho   děj, ač smyšlený, v   okamžiku sledování působí   velmi realisticky a byť zde   hraje velkou roli fantazie   scénáristů, nejsou zde   použity žádné momenty z   nadpřirozena, s potěšením   mohu konstatovat, že   atmosfericky napínavý   snímek lze natočit i bez   použití tolik oblíbených   současných   „zatmívacích“ upírů   či triviálních příšer, z   nichž tečou hektolitry   slizu.

Scénáristé se oprostili   od rádoby odbíhacích   vedlejších dějů,   zdlouhavých popisných scén   a hluchých dialogů. Od   samého začátku snímek   nepostrádá spád a   skutečný švih, dokonce i   náznaky milostných scén   jsou zvoleny vkusně, bez   přehnaného patosu a   prázdných klišé. Celým   filmem prostupuje tajemno a   přirozené napětí, v němž   je divák udržován až do   samého konce. S ohledem na   skutečnost, že snímek   zřejmě hodně diváků   ještě nevidělo, nechci se   zde více vyjadřovat k   detailům příběhu a   samotnému odhalení, etiku   snad neporuším tím, když   pouze dodám, že osoba,   která hýbe nitkami celé   série vražd inspirovaných   Poeovými povídkami, je   nepředvídatelná a pro   diváka skutečným   překvapením.

Atmosféra 19. století je   vděčnou kulisou i jiných   snímků, s nimiž může být   „The Raven“ srovnáván   – asi nejvíce ve mně   evokuje tématicky podobný   snímek „From Hell“ s J.   Deppem o legendárním Jacku   Rozparovači. Podobnost   můžeme také vystopovat se   snímkem „Fantom   Paříže“ – správně   však „Vidoq“ s G.   Depardieu a snad náznakem   také s „Iluzionistou“.   Všechny tyto snímky spojuje   právě atmosféra 19.   století, ponurost, tajemno a   překvapivý závěr.   Patříte-li tedy k   milovníkům podobných   snímků, lze „Havrana“   směle doporučit. Herecké   výkony jsou svižné, dobrou   práci odvedli také   maskéři, kamera má   dynamický ráz a rovněž   hudební podbarvení zcela   ladí s celkovým nábojem   příběhu. Troufám si   tvrdit, že za takto dobře   odvedené dílo by se   nestyděl ani sám mistr Edgar   Allan Poe, jehož literární   tvorba patří k mé   oblíbené.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.8.2012
The Raven
Jako fanoušek Edgara Allana   Poa jsem si logicky tenhle   film nemohla nechat ujít,   navíc jako bonus, když ho   hraje muj oblíbený John   Cusack. Začátek filmu ve mě   vyvolal trochu obavy o co tam   vlastně půjde a chvilku jsem   se obávala, že Cusack   průkopníka hororu neutáhne,   ale za pár minut se veškeré   moje obavy vytratily a mohla   jsem sledovat podívanou u   které jsem se stěží   nudila.
Co se týče   ostatních herců nemám   vůbec co vytknout,musím   říct, že jsem na Luka   Evanse byla zvědavá, poprvé   jsem si ho tak nějak všimla   v Třech mušketýrech a   musím říct, že tam se mi   líbil, a tady tomu nebylo   jinak, jen dostal víc   prostoru a ten prostor si   bezpochyby zasloužil. Já   jsem se u filmu bavila a   rozhodně se mi líbilo co   tvůrci udělali s   příběhem, a třeba to tak   bylo a nebo taky ne :)
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.6.2015
Skvělý historický thriller
Bez mobilů,počítačů a   vševědů z FBI.Na Havrana   jsem se chtěl podívat   především kvůli herci,   který mě poslední dobou   nepřestává překvapovat.   Luke Evans se ale i tady stihl   předvést a právě tímto   filmem si mě totálně   získal. Pokud bych film   samotný k něčemu   přirovnal, nejspíš by to   bylo k filmu Anonym. Havran je   totiž takovým   pseudo-historickým   životopisným příběhem   Edgara Allana Poea. Ten ale   nevypráví jeho příběh,   ale spojuje příběhy jeho   jednotlivých povídek. Jedna   vražda rovná se jedna   povídka. Jako celek to ale   dává Edgara, jeho osobnost,   jeho názory a jeho myšlení,   které se do povídek stihli   promítnout. No a já musím   říct, že tenhle nápad se   mně moc líbil. Atmosféra   starého Baltimoru byla   dostatečně temná a přitom   vůbec nevadí, že celý film   se natáčel v Evropě. Spíš   naopak. Jediný problém,   který mě u tohodle filmu   nakonec dost mrzel byl   samotný závěr. Na to, jak   se příběh rozvíjel, ho   závěr dost nekompromisně   utnul. Přál jsem si, aby si   takový příběh vysloužil   vysloveně epický závěr
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2016
Havran
Rozhodně se jedná o velmi   zajímavou a zdařilou   adaptaci povídkového díla   Edgara Allana Poea. Několik   jeho povídek jsem četl,   takže o to více mi byl   příběh, zápletkou   vystavený právě na tomto   díle, bližší. Ponurá a   temná atmosféra byla vskutku   úchvatná, rovněž se mi   líbilo, že se tvůrci   nebáli uplatnění pořádně   krvavých scén. Děj je   poměrně dostatečně   napínavý, ačkoliv tu trochu   postrádám větší   závěrečnou gradaci s   komplikovanějším   rozuzlením.
vojtam
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.7.2012
Havran nudy....
Na Havrana jsem se těšil,   mysteriozní thriller to je   moje, ale bohužel mě to   docela zklamalo, čekal jsem   teda víc. Povídky od Poa   mám rád, tady slouží jako   inspirace vraha...a Poe po   něm pátrá. Dle mě to   nemělo tu správnou   atmosféru, napětí tam taky   moc nebylo, vražda byla   vidět jen jedna (s kyvadlem).   A to někdo film přirovnává   k výbornému snímku Z pekla,   tak to pardon, možná dobou   ve které se odehrává, ale   nikoliv kvalitou. Dávám 7,   pecka je u mě 8 a   víc...Znova to vidět   nemusím.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.6.2014
Historicko ponurá atmosféra   a ještě k tomu když se   příběh odehrává za šera   nebo po tmě mi ve filmech moc   nesedí i když scénář a   herecké výkony byli   dobrý,zrovna tak způsoby   vraždění byli neobvyklé a   tím i zajímavé a dodaly   filmu napínavější a   děsivější atmosféru tak   mě film moc nechytil,pro mě   thrillerový průměr.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.3.2013
Holmesovsky ponurá morbidní   skládanka z Poeových sbírek   a krvavých mordů, která   rozhodně nevyniká   originalitou, přesto svým   způsobem baví, včetně   Johna Cusacka, který je   přesně tak podivný, jak   moje vize básníka, jehož je   představitelem i výborného   Luka Evanse, v němž by musel   najít zalíbení i Sir Arthur   Conan Doyl :-)
Xanthe
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.11.2012
Raran
Docela slušným tempem   odvíjející se detektivní   příběh v Sherlockovském   stylu. Atmosféra zdařilá,   děj spíš průměrný -   honička od vraždy k   vraždě, na místě činu   indicie vedoucí k nalezení   další oběti - celkem   obehrané schéma. Škoda že   motivy z děl E.A.Poea nebyly   více využity. Kladné body   za scénu s kyvadlem.
kockak1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.6.2014
Johna Cusacka sice můžu, ale   co se jeho herecké prestiže   týče, je to druhá liga a   tomu odpovídá i kvalita   filmů ve kterých hraje.   Tenhle není výjimka.   Prakticky se mu nedá nic   zásadního vytknout, je to   docela i chvílemi napínavá   podívaná, ale prostě něco   tomu chybí. Neslané,   nemastné, takové televizní.
Naomi21
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.6.2014
Havran alias Edgar Allan Poe   pomáhá policii přijít na   kloub vraždám, které se   nápadně podobají jeho   dílům. Záhy se případy   stanou osobnějšími a Edgar   stále více řeší otázku   nejpalčivější - Proč?   Proč on? Proč jeho díla? Je   snad celý jeho život   svázán se smrtí víc než   životy ostatních? Odpověď   nalezne na samotném konci   svých řádek.
Film   se od začátku snaží o   stísněnou atmosféru   Baltimoru 19. století a o   znázornění rozpoložení   spisovatele. Začíná   působivě. První případ -   dvojitá vražda a jasný   odkaz na známé Poeovo dílo.   Prá záběrů z autorovy   nepříliž světlé   přítomnosti. Začátek   řešení případu mnladým   detektivem. Objevení   souvislosti s dílem Poa.   Předvedení Poa na stanici a   poté už objevení další   mrtvoly, jejíž vraždu jsme   mohli vidět v   předcházejících   záběrech. Film má jeden   velký problém - ve snaze o   působivost a zároveň   přiblížení spisovatelovi   povahy střídá záběry   efektivní, působivé a   snáležitou dynamikou a   napínavostí s nepříliž   povedenými, které   postrádají dynamiku i   napětí, občas i   uvěřitelnost. John Cusack v   hlavní roli sice   stoprocentní není, ale na   druhou stranu se snaží seč   může. Luke Evans je jako   detektiv překvapivě   přesný.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.5.2016
Vertebrata
Film mal zrejme určité   ambície. Avšak. Začnem   vecami, ktorým nie celkom   rozumiem. Prečo Havran?   Zrejme je to odkaz na jeho   populárnu poviedku, dobrý   marketing, doláre navyše.   Prečo Poe? Ten film mohol   byť o hocikom, nie je to   "zaručená správa o   posledných dňoch Poa",   je to fikcia, mohol to byť   akýkoľvek nedocenený   spisovateľ v Baltimore.   Prečo tak málo chlastal? To   je asi najväčšia záhada na   filme. Určite neboli jeho   posledné dni tak relatívne v   pohode, alkoholom poznačená   nebola len duša, ale už aj   telo. Prečo John Cusack?   Výtky v komentároch sú   voči jemu časté a ja sa   musím priznať, že tiež sa   mi vôbec do úlohy Poeho   vôbec nehodí, nepasovala mu   tá rola. Čakal som väčšiu   trosku. Prečo vrah ma akože   dokonalý plán a vždy mu   všetko vychádza, prečo sa   naši hrdinovia ani raz   neseknú a nejdú na ostrov   Svätý kríž, ale do kostola   k svätému krížu? Takto to   stále vychádza vrahovi aj   našim hrdinom a nikdy sa   neseknú. Obrovské náhody,   ale tu sa dostávame k už k   zložitej filmovej teórii o   klasických klišé.   Napríklad (SPOILER), že tu   vrahom bol takmer záhradník.   Ale aby som nebol   nespravodlivý. Luke Evans bol   výborný, neviem prečo, ale   na Alice Eve sa dobre dívalo   a špinavý, temný Baltimor   mal tiež niečo do seba. Inak   ambície boli zrejme vysoké,   stvoriť napínavú hororovú   detektívku o Poem a nazvať   ju Havran. Zostalo však dosť   za očakávaniami
marci22
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.6.2014
Tak na tento film jsem   náhodou narazil při   včerejším sledování   televize, už začátek mě   zaujal a řekl jsem si že to   dokoukám celé ikdyž už   bylo dost pozdě. Zpočátku   byl děj zajímavý, objevilo   se několik nápaditých   zabití (hlavně kyvadlo) ale   jak čas plynul začalo mě to   nějak unavovat a konec se mi   moc nezamlouval. Najde se tu   však i dost dalších   dobrých a napínavých scén.   Rozhodně za podívání to   stojí, jedná se totiž o   slavného Edgara Allana Poea a   jeho hororové povídky které   jsem kdysi četl. Pokud se   vám jeho povídky líbí,   neváhejte a zkuste se   podívat i na film.
Hakamiah
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.8.2012
Tak ten film byl dost   tragédie, od začátku do   konce jsem se vyloženě   nudil. Film je naprosto bez   nápadu, bez vtipu, prostě   nemastný neslaný výpotek   Hollywoodu v marné snaze   napodobit úspěch Sherlocka   Holmese.
TerraFelix
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.1.2016
Proč?
Ptám se, proč to vůbec   někdo natočil? S Havranem to   nemá nic společného, se   skutečnou postavou Poea taky   ne. Dost nuda. Nejvíc mě   pobavil konec, který   převrátil důvody jeho   smrti. Za takový skon by se   nemusel stydět ani romantik   Puškin, natož věčně   opilý a sjetý gambler,   ženatý s vlastní   příbuznou, kterým Poe ve   skutečnosti byl.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih134117minih134117Prokletý klaun (2014) 
Clown n
minih93369minih93369Tajemný muž (2012) 
The Tall Man n
minih27780minih27780Počítání mrtvých (1999) 
Bringing Out the Dead n
minih76466minih76466Neděle u Tiffanyho (2010) [TV film] 
Sundays at Tiffany's n
minih41973minih41973Dům v růžích (2002) [TV minisérie] 
Rose Red n
minih156438minih156438Vzteklina (2018) [TV minisérie] 
Vzteklina n
minih17737minih17737Mrtvá a živá (1940) 
Rebecca n
minih19571minih19571Stalingrad (1992) 
Stalingrad n
minih75299minih75299Seznam nežádoucích (2011) 
The Hit List n
minih48265minih48265Cestující (2008) 
Passengers n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

120 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

15:35 - 16:50

0 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eduardo López Rojas

Rojas Eduardo López

Karl Brenk

Brenk Karl

Karel Hynek

Hynek Karel

Šílená jízda (Drive)

Šílená jízda
Drive

Cleo Paskal

Paskal Cleo

Naposled navštívené:
Eduardo López Rojas

Rojas Eduardo López

Karl Brenk

Brenk Karl

Karel Hynek

Hynek Karel

Šílená jízda (Drive)

Šílená jízda
Drive

Cleo Paskal

Paskal Cleo