Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Havran
Příběhy Edgara Allana Poea mají osobitý styl, jako on sám. Za svůj život si Poe znepřátelil několik lidí, vedl ne vždy šťastný život a jeho smrt je plná záhad. Proslýchá se, že měl namířeno do Philadelphie, kam ovšem nedorazil. Byl nalezen na Baltimore Street oblečený v cizích šatech. Po převozu do nemocnice na Washington College přešel z bezvědomí do deliria. Nezotavil se natolik, aby mohl vypovědět, co se mu přihodilo. Během čtvrté noci neustále volal jméno ,,Reynolds" a nakonec po krátké modlitbě zemřel. Nikdy se však nevysvětlilo, co se přesně stalo. A právě to se snaží film The Raven přiblížit. Konkrétně fiktivní popis posledních dnů života Edgara Poea, kdy jej pronásleduje sériový vrah, jehož vraždy jasně zrcadlí ty z Poeových povídek.


Autor: Yontalcar

Popis / Obsah / Info k filmu Havran
Detektiv Emmet Fields je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až příliš podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poea. Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu. Zatímco je Poe ve vazbě, dochází však k další strašlivé smrti – opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poea, aby mu pomohl toto krvavé šílenství zastavit…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Havran
Záhadná smrt spisovatele Edgara Allana Poea (1809-1849) a jeho rozporuplná osobnost inspirovaly Hannah Shakespeareovou a Bena Livingstona k napsání scénáře k filmu Havran, který režíroval jako svůj třetí celovečerní film Australan James McTeigue (nar. 1967). – Autor básně Havran a enfant terrible baltimorských barů a putyk Edgar Allan Poe se vrací do města. Nemá peníze, nemá práci, příliš tíhne k alkoholu a trpí depresí z tvůrčího bloku. Šéfredaktor Maddox je ochoten otisknout sarkastickému potížistovi v Baltimorském patriotu povídku, ale rozhodně ne recenze. Když neznámý vrah začne ve městě zabíjet lidi podle Poeových povídek, a unese spisovatelovu snoubenku Emily a navíc ho vyzve na souboj důvtipů, nezbývá autorovi než se dát do psaní a zároveň s policií pátrat po zmizelé ženě a sadistickém zločinci. Snímek má prvky thrilleru, detektivky, milostného příběhu i autobiografie; i když jde o fikci, vypovídá o Edgaru Allanu Poeovi, jeho přístupu k životu a jeho zájmu o vědní i pseudovědní obory, o jeho minulosti i o jeho závislostech. Zároveň bohužel velmi povrchně popularizuje spisovatelovy povídky. Pátrání po vrahovi se po napínavém úvodu zvrhne v bojovou hru, jejíž protagonisté, Poe a inspektor Fields, sice dobře dedukují a logicky analyzují, ale zlosyn je vždy o krok před nimi. Temný snímek tak je pro příznivce Edgara Allana Poea zklamáním. - Scenáristé si dovolili svého hrdinu pomstít: vrah „jeho“ kyvadlem zabije kritika F.W. Griswolda. Ten jako první Poeův životopisec vylíčil spisovatele jako alkoholika, narkomana, nekrofila a bohémského cynika, čímž nadlouho přebil Poeův význam pro moderní vývoj poezie a povídky. - Podle povídek, které jsou ve snímku zmiňovány, byly u nás uvedeny mj. filmy Jáma a kyvadlo (1961, FP 46/71), Předčasný pohřeb (1962, FP 10/72) či Vraždy v ulici Morgue (1971, FP 2/92 – V).
-kat-, Filmový přehled 2012/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobrodružství claphamské kucha...

16:30 - 17:20

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

16:05 - 17:00

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

165 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

95 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama