Jeden svět
ohodnotit

Harold a Maude

Harold and Maude

Další název:
Harold et Maude / Harold und Maude
Rok:
1971
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
14.1.2010

Obsah filmu Harold a Maude

 
Harold je dvadsaťročný mladík posadnutý myšlienkami na smrť. Maude je sedemdesiatdeväťročná starenka posadnutá chuťou do života. Títo dvaja outsideri nemajú na prvý pohľad nič spoločné, no napriek tomu môžu práve oni dvaja tvoriť ideálny pár.

Harold žije so svojou dominantnou matkou v bohatstve. Márne sa snaží upútať na seba jej pozornosť nekonečnými a vždy neúspešnými pokusmi o samovraždu. Pre matku to znamená len toľko, že by pre svojho depresívneho syna mala nájsť priateľku, ktorá by ho vyliečila z chmúrnych myšlienok. Žiadna z nádejných neviest však nedokáže prežrieť Haroldovo samovražedné hobby. A tak je opäť odkázaný na samotu. Je...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Hal AshbyHal Ashby  
hraje:
Ruth GordonRuth Gordon.....Maude [74]   
Bud CortBud Cort.....Harold Chasen [22]   
Vivian PicklesVivian Pickles.....paní Chasenová [39]   
Cyril CusackCyril Cusack.....Glaucus [60]   
Charles TynerCharles Tyner.....strýc Victor [45]   
Ellen GeerEllen Geer.....Sunshine Doréová [29]   
Eric ChristmasEric Christmas.....kněz [55]   
G. WoodG. Wood.....psychiatr [51]   
Judy EnglesJudy Engles.....Candy Gulfová   
Shari SummersShari Summers.....Edith Phernová   
Tom SkerrittTom Skerritt.....policista na motorce [37]   
Susan MadiganSusan Madigan.....dívka   
Ray K. GomanRay K. Goman  
Gordon DeVolGordon DeVol  
Harvey BrumfieldHarvey Brumfield  
Hal AshbyHal Ashby  
scénář:
Colin HigginsColin Higgins  
hudba:
Cat StevensCat Stevens.....písně [22]   
kamera:
John A. AlonzoJohn A. Alonzo  
střih:
William A. SawyerWilliam A. Sawyer  
Edward WarschilkaEdward Warschilka  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů, ASFK - Asociace slovenských filmových klubů, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Harold a Maude >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.3.2018
Zapomeňte na předsudky, na konvence a na soudy   okolí a žijte! Takové je, podle mne, poselství   tohoto povedeného snímku. Možná budete na   začátku trochu zmatení, ale až se dodíváte,   budete odměněni pocitem svobody a nejen tím.
A   dodávám, že hudba v tomto filmu je po   hereckých výkonech hlavních protagonistů   třešinkou na dortu.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.1.2013
Harold a Maude
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Harold a Maude, filmový příběh který   byl později zpracován i jako divadelní   představení (hraje se i u nás) je tak   výborným překvapením, že musím smeknout. Už   dlouho jsem neviděl nic tak pesimisticky   opimistického jako Harold and Maude. Navíc   výborná muzika v čele s If you want to sing out   od Cata Stevense, prostě paráda. Ten večer, kdy   jsem snímek sledoval, jsem byl natolik vysílen,   že přesto že jsem měl páteční večer pro   sebe, peníze v peněžence (to se jen tak   nestává), zůstal jsem doma a sledoval tuto   dvojku. Po skončení jsem byl ale tak nabyt   energií, že i když už na městskou dopravu   bylo pozdě, vyrazil jsem někam ven pěšky s   písní na rtech. Opravdu paráda. Teď trošku   menší spoiler. Maude je Židovka, vůbec ale   nevím, proč to v příběhu bylo, je to takové   trošku zbytečné bez nejmenší návaznosti.   Možná proto, že i přes to (nebo právě   proto), že zažila hrůzy koncentračního   tábora, uchovává si stále mladou mysl. Až   zestárnu, chtěl bych být rozhodně jako ona...
cora22
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2011
Už dlho je tento film v mojej TOP 10. (a viem,   že ešte dlho bude). Harold je mladý muž,   ktorý sa už ako dospelý narodil. Trošku   konfliktná osobnosť, samotár so   samovražednými sklonmi. Najlepšie sa cíti na   pohreboch, alebo so slučkou na vlastnom krku.   Zachráni ho energická starenka Maude (s ktorou   sa zoznámi na pohrebe...kde inde:) a nekonečný   zhluk zábavných situácií a zážitkov môže   začať. Priateľský vzťah pomaly prerastá v   ničo viac, ale to v tomto snímku vôbec nie je   podstatné. Aj keď v roku 1971 bol tento film asi   silná káva práve kvôli tomuto nekonvenčnému   vzťahu, dnes už je skôr vnímaný ako oslava   života /teda ako pre koho/. Mňa osobne táto   filmová lahôdka vždy nakopne a úžasný   soundtrack je len sladká bodka za niečím, čo   sa len tak neomrzí.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.7.2010
Mladý měšťáček, syn zámožných rodičů   neví, co by roupama dělal a najde si zábavu v   uctívání smrti. Neobvyklý námět a výborné   zpracování, které snad zaujme každého   milovníka náročného filmu. Jezdí v   pohřebním voze, imituje sebevraždy a   navštěvuje pohřby cizích lidí. Tam také   potká svůj pravý opak, vitální skoro   osmdesátnici Maude.
Původní předloha ke   scénáři pochází od studenta Colina Higginse,   jenž měl v úmyslu zpracovat tuto látku jako   svou absolventskou práci, a snad proto požádal   manželku jednoho z producentů společnosti   Paramount o přečtení a posouzení. Ta byla   rukopisem nadšena do té míry, že s Higginsem   okamžitě založila filmovou společnost a   zajistila si spolupráci Paramountu. Higgins   přepracoval příběh neobyčejného páru do   filmového scénáře.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.5.2010
Naprosto originální film, který mě nadchnul   již před lety. Rozpory mezi duchem mladou a   tělem starou Maud a tělem mladým, avšak duchem   starším Haroldem jsou překonávány společným   poutem, láskou...životem.
Příběh, jaký   byste nečekali je právě tato romance, výborně   obsazená i napsaná...
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.7.2007
Zpočátku jsme byl docela neštastnej že jsem   zašel na tenhle snímek, a mohlo za to jen to že   nemám moc rád komedie, jsem spíš na   depresivnější příběhy. Za odpor ke komediím   můžou dnešní teenagerovské komedie, které se   mě hnusí. Ale Harold a Maud je film naštestí z   úplně jiného soudku, po půl hodině jsem si na   jeho způsob vyprávění zvykl a musím uznat že   je docela chytlavej. Má docela šokující   příběh o lásce puberťáka a paní velmi   pozdního věku, tímhle extrémem se film pouze   rozjíždí, haroldova láska v mordbiditě   dalším pěkný fenoménem tohoto snímku. Je to   prostě film naprosto totální absurdity a ironie   v komediálním kabátě... největší mazec je v   tom že to takhle pěkně funguje!!!
Faye
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.6.2007
Harold je fascinován prozkoumáváním   možností, jak být vyškrtnut z evidence   živých. A kromě toho se vyžívá ve všech   podobách zmaru (pohřby, demolice). Jeho mládí,   samo o sobě, není vůbec předpokladem pro   štěstí, protože „ být mrtvý ho baví“.   Naopak Maud je okouzlující i když hodně   odkvetlá „slunečnice“, která žije naplno a   kterou těší každé nadechnutí, každá   maličkost, každý přestupek ... „mám ráda   pestrost, nové zážitky“. Film je úchvatným   sledem absurdních situací a krásné hudby...   „Trouble, oh trouble set me free. I have seen   your face And it's too much, too much for me.   Trouble, oh trouble can't you see You're eating my   heart away And there's nothing much left of   me..“ Rozhodně doporučuji!

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih83384minih83384Tajemství kruhu (2011) [TV seriál] 
The Secret Circle n
minih139186minih139186Na rohu kousek od metra (1977) [TV inscenace] 
Na rohu kousek od metra n
minih20204minih20204Šílený Max 3 (1985) 
Mad Max Beyond Thunderdome n
minih39902minih39902Dárek z lásky (2004) 
Noel n
minih63757minih63757Podruhé narozený (1983) 
Dvaždy rožďonnyj n
minih93244minih93244Přehlídka děsu (2011) 
Chillerama n
minih153392minih153392Mission: Impossible - Fallout (2018) 
Mission: Impossible - Fallout n
minih46528minih46528Otec nebo bratr (1978) [TV inscenace] 
Otec nebo bratr n
minih47367minih47367Převrat (2007) 
The Black Pimpernel n
minih67825minih67825Hlasy mrtvých (2008) [TV film] 
A Near Death Experience n


Hodnocení:n12345678910
Harold a Maude (1971)Harold a Maude (1971)Harold a Maude (1971)Harold a Maude (1971)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10