Duben
ohodnotit

Good bye, Lenin!

Good Bye, Lenin!

Žánr:
Rok:
2003
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
17.11.2003
„NDR na věčné časy – na 79 m2“
Popis / Obsah / Info k filmu Good bye, Lenin!
Říjen roku 1989 nebyl právě nejvhodnější čas pro upadnutí do kómatu, tedy aspoň pro občany Východního Německa. A přesně to se stalo Alexově matce, nadšené zastánkyni socialismu. Když se o osm měsíců později probudí, Alex stojí před velkým problémem. Její srdce je tak slabé, že by ji mohl zabít sebemenší šok. A co by Alexovu matku mohlo šokovat víc, než pád Berlínské zdi a konečné vítězství kapitalismu v jejím milovaném Východním Německu? Aby ji Alex zachránil, udělá z jejich společného bytu ostrůvek minulosti, jakési muzeum socialistické éry, kde si bude jeho matka připoutaná na lůžko užívat milosrdné nevědomosti a žít v přesvědčení, že se nic nezměnilo. Alexovi jeho plán nějakou dobu vychází, ovšem jen do té doby, než se matka začne cítit líp a odhodlá se znovu postavit na vlastní nohy.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 12.12.2004 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Good bye, Lenin!
NDR - október 1989. Do pádu Berlínskeho múru ostáva len niekoľko dní, ale pre Alexa a jeho sestru sa život už zmenil. Ich matka mala srdcový záchvat a upadla do kómy. Po tom, čo sa z nej po ôsmich mesiacoch prebrala, socialistické Nemecko už nieje tým, čím bývalo. Alex, ktorý je lekármi varovaný, že akýkoľvek náhly šok či citové rozrušenie by matkino slabé srdce nemuselo vydržať, sa rozhodne pred matkou zatajiť skutočnosť, že v jej milovanom východnom Nemecku nastúpil kapitalizmus. Donúti svoje okolie picď.tict.il, /c '„i nie ne/menilo, čím •„i (lost.iv.i do st.'ilc <ibsurrinejší( h silu,u m I ilm /ľ.k.il I uiopske filmové ceny 2003 - najlepší herec (Daniel Brúhl), film, scenár a tri divácke ceny a bol nominovaný na Zlatý glóbus za najlepší zahraničný film.
„Vynikajúca smutná a krutá komédia o zmene, ktorá nastala v tzv. socialistickom tábore koncom roku 1989. O zásadnej zmene, ktorú niektorí prívrženci bývalých pomerov nie sú schopní akceptovať. Je to film s reflexiou minulosti, ktorá v našej kinematografii chýba."
Milan Lasica, katalog 17.ArtFilmFestu 2009/99


Popis / Obsah / Info k filmu Good bye, Lenin!
Říjen 1989, východní Německo, do pádu berlínské zdi zbývá pouze několik dní. Pro Alexe a jeho sestru se ale život již změnil. Jejích matka měla srdeční záchvat a upadla do komatu. Poté, co se z něho k nesmírné radosti a úlevě Alexe po osmi měsících probrala, socialistické Německo již není tím, čím bývalo. Alex, který je doktory varován, že jakýkoli náhlý šok či citové rozrušení by matčino slabé srdce nemuselo vydržet, se rozhodne matce zatajit skutečnost, že v jejím milovaném východním Německu nastoupil kapitalismus. Proto donutí celé své okolí předstírat, že se nic nezměnilo, tím se však dostává do stále absurdnějších situací. Tragikomický snímek, připomínající Hřebejkovy Pelišky, výborně evokuje atmosféru bývalé NDR. Obsazení hlavní role Alexe mladým Danielem Bruhlem výrazně přispělo k vřelosti a lidskosti, která z filmu sálá. Na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně byl snímek promítán v soutěži a získal Modrého anděla - cenu pro nejlepší evropský film.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Good bye, Lenin!
Říjen 1989, východní Německo. Do pádu berlínské zdi zbývá jen několik dní. Pro Alexe a jeho sestru se ale život již změnil. Jejich matka měla srdeční záchvat a upadla do kómatu. Poté, co se z něho k nesmírné radosti a úlevě Alexe po osmi měsících probrala, socialistické Německo již není tím, čím bývalo. Alex, kterého lékaři varují, že jakékoli náhlé citové rozrušení by matčino slabé srdce nemuselo vydržet, se rozhodne matce zatajit skutečnost, že v jejím milovaném východním Německu nastoupil kapitalismus. Proto donutí celé své okolí předstírat, že se nic nezměnilo, tím se však dostává do stále absurdnějších situací. Tragikomický snímek, připomínající Hřebejkovy Pelíšky, výborně evokuje atmosféru bývalé NDR. Na MFF v Berlíně byl snímek promítán v soutěži a získal Modrého anděla - cenu pro nejlepší evropský film.
Kino AERO 2003/11


Popis / Obsah / Info k filmu Good bye, Lenin!
Zhruba desetiletý odstup potřebovali němečtí filmaři k tomu, aby dokázali s jistou dávkou nadsázky, ale i dramatičnosti zpracovat události kolem pádu Berlínské zdi z roku 1989. Mezi prvními snímky reflektujícími toto téma byly filmy Leandera Haussmanna Eastie Boys (1999, FP 12/2000) a Hannese Stöhra Berlin Is in Germany (2001, Berlín je v Německu). – Scenárista Bernd Lichtenberg napsal první synopsi filmu Good bye, Lenin! už před deseti lety, ale kvůli „časové nedozrálosti“ látku odložil. Až v roce 2002 se spolu se zkušeným režisérem Wolfgangem Beckerem pustili do výstižné rekonstrukce ironicko-humorného oživení starých časů socialistické NDR, nesené na vlnách dnes populární „ostalgie“. – Alex Kerner snil, že jednou poletí do vesmíru. Poté, co jeho otec Robert utekl na Západ, však skončí v opravně televizorů. Mladý muž žije se sestrou Ariane, její dcerkou Paulou a s uvědomělou matkou Christiane v malém východoberlínském bytě. Při bouřlivých událostech před zánikem NDR matka dostane infarkt a probere se z kómatu až po osmi měsících. Netuší, že se v zemi vše změnilo k nepoznání. Alex se v obavách o její zdraví pouští do hry na zachování ducha NDR alespoň na sedmdesáti devíti čtverečních metrech jejich panelákového bytu. Matka později přizná, že dětem prakticky celý život lhala, protože se bála s otcem emigrovat. Po jejím druhém infarktu Alex vyhledá otce. Matka zemře. – Snímek, odvíjející se jako protagonistovo vyprávění, se snaží postihnout nejen podivnou atmosféru doby, zprostředkovanou množstvím dokumentárních záznamů, kdy nabytá svoboda s sebou přináší nekompromisní tlak kapitalismu. Zabývá se především rodinným dramatem a hrdinou, který se loučí nejen se svým dospíváním, ale i s idylicky viděnou NDR, jež pro něj znamenala dětství a především matku.
-zz-, Filmový přehled 2003/11


Popis / Obsah / Info k filmu Good bye, Lenin!
Originálním a velmi humorným způsobem se k nedávné historii bývalého Východního Německa vrátil reµisér Wolfgang Becker. Příběh začíná v roce 1989, kdy nad±eně socialistická paní Kernerová upadne do kómatu, kdyµ uvidí na ulici svého syna, jak se účastní protistátní demonstrace. V kómatu přetrvá celých 8 měsíců a zaspí tak pád berlínské zdi, sjednocení Německa i konečné vítězství kapitalismu. Po jejím procitnutí je pak na jejím synovi Alexovi, aby dle doporučení lékařů zabránil ±oku, který by ji mohl zabít. Alex začne v panelákovém bytě o výměře 79m2 rozehrávat velkolepou mystifikaci. Paní Kernerová připoutaná na domácí lůµko si tak dále uµívá socialismu a tv zpráv s líbajícími se soudruhy (netu±í, µe si synáček zařídil své malé TV studio, kde se svými kamarády připravuje dobové zprávy).

Zavzpomínejme si na motocykly Pionýr, krepsilonové ponoµky, vzorkované tapety, víkendové kempy, optimistické znělky televizních novin, starty Sputniků…..

Film je protkán magickou hudbou geniálního skladatele Yanna Tiersena (Amelie z Montmartru)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

21 minut již uběhlo
129 minut zbývá do konce

ČT2 - Ta naša kapela

02:15 - 02:40

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

01:45 - 03:05

51 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:55 - 02:55

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10