Duben
ohodnotit

Good bye, Lenin!

Good Bye, Lenin!

Žánr:
Rok:
2003
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
17.11.2003
„NDR na věčné časy – na 79 m2“

Komentáře k filmu Good bye, Lenin!

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Good bye, Lenin!
Svojí cestu kolem světa jsem   začal v Berlíně. A Berlín,   to je město kde kromě   elektronické muziky narazíte   na každém kroku na odkazy   socialismu. Hlavně proto a   hlavně na doporučení mého   průvodce který mi toto   hlavní město Německa   ukázal, jsem se rozhodl Good   bye, Lenin! shlédnout.
Já jsem se narodil velmi   krátce před revolucí a v   době kdy můj táta zvonil   klíčema, nosil jsem ještě   plenky. O to víc mě tato   doba zajímá. Filmaři   uchopili vše tak lehce, jak   jen to šlo, aby i současný   divák neznalý historie   pochopil oč se jedná a o co   tenkrát šlo. Story které   znám jen z vyprávění od   maminky přenesené na   plátno. Občas režisér   střihl nějaké ty dobové   záznamy, jako bourání zdi   (kterou se v dnešní době   snaží Berlíňané   zachránit a jejíž kousky se   prodávají za neuvěřitelné   peníze) či dobové   zprávy.
Good Bye,   Lenin! je právě tím filmem,   který pomohl Danielu Bruhlovi   na vrchol a který se tak mohl   objevit v "Hanebných   panchartech". A mě   pomohl připomenout, jak jsem   rád za dobu, kdy jsem se   narodil...
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.3.2010
U této komedie jsem fakt   nasmál dosytosti.Dost se mi   to líbilo a musím uznat,že   to byl docela dobrý nápad   něco takového   natočit.Některé scénky   stály fakt za to.Třeba s   tím plakátem té Coca Coly   na tom protějším paneláku   - to byla síla.
Petra.Barbie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2008
U mne tedy daleko lepší než Pelíšky!
České Pelíšky opravdu   nezvládám, ale tahle   zvláštní komedie se mi   líbí. Když pominu tu za   vlasy přitaženou myšlenku -   uchovat pro nemocnou maminku   zdání socialismu - tak není   až tak špatná vzhledem k   často komickým situacím, v   nichž se hlavní hrdina a   jeho přátelé ocitají   např. při fiktivním   televizním vysílání. Je to   svým způsobem tragikomedie,   protože maminka nakonec   umírá, ale je pravda, že   odchází šťastná,   obklopená   "socialismem" a   "prozřením" k   Marxově odkazu i na Západní   straně Berlína...Ten smutný   konec tedy až tolik nemusím,   ale jinak se u filmu bavím,   zejména při   "televizním"   vysílání soudružských   zpráv tím oním pověstným   úvodníkem "Z   domova":-)))
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.7.2009
Velice slušná komedije z   hodně dobrýma skeči z   dnešního úhlu   nostalgický pohled na stav   státu a kor po znovu spojení   Německa parádní zabava
Chrustyn
Hodnocení:
Přidáno: 29.10.2007
Musim uznat, že v historii   Německa se vůbec nevyznám   ale pro němce to bude   určitě něco jako pro nás   Pelíšky. Ale i já jsem se u   filmu skvěle bavil. Ne, že   bych se nějak závratně   smál nebo tak ale nenudil   jsem se a to stačí.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.8.2012
Zajímavé drama, které by   nám mohlo být i částečně   blízké. Na filmu jsem   nezachytil nicmoc   komediálního, ale asi by se   to tam ani moc nehodilo.   Jediné slovo co mě k filmu   napadá je prostě:   zajímavé!
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.6.2006
Podle mě, to komedie určitě   není, s trochou nadsázky se   dá říct, že se jedná o   drama o nešťastné matce,   kterou jeí syn miluje   nadevše a údělá vše pro   to, aby dožila život tak jak   si představovala. Očas se   najde nějaký ten úsměvný   moment ale mnohem více je ve   filmu dojemných chvil, což   ale není na škodu, protože   mám raději vážnejší   tématiku nežli komedie.
JVSoolen
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.11.2007
"Nemecke Pelisky"   bohuzel nejsou takova legrace   jako ty ceske, herci nehraji   tak dobre a vseobecne to neni   moc dobry film. I kdyz vychozi   myslenka neni spatna.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.8.2004
Nuda v NDR
Zajímavý námět ze kterého   bylo vytěženo naprosté   minimum. Ale jestli se chcete   nudit, já vám bránit   nebudu.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.8.2008
Výborný film s originálním   námětem.Co dělat,když   Vaše socialisticky založená   matka upadne na pár měsíců   do komatu,ze kterého se   probere až po pádu   berlínské zdi a nastolení   svobody a demokracie?Tvářit   se,jako že se nic nestalo a   nechat matku v domnění,že   i nadále žije v   ,,blažených jistotách   socialismu."Snímek je   vtipný i dojemný.Velmi   dobrý filmový počin našich   západních sousedů.
caseyjones
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.11.2007
Vypravi o tom jak se maminka   dvou dětí dostane do komatu.   Jenže během komatu se   změní režim a maminka když   se probore tak by jí změna   mohla zabít. A děti dělají   vše proto aby si myslela že   žije ve starem světě.
diamant
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.2.2010
Nečekaně pěkný film..
Každé srovnání s Pelíšky   musí pokulhávat. Po   osmašedesátém se toho mnoho   nezměnilo a přece jen jde i   o jinou historickou etapu,   kterou si v případě   Pelíšků většina   dnešních diváků ve   středním věku už nemůže   pamatovat. Jediné co bych   viděl podobné je úhel   pohledu. Oba filmy se na   události dívají okem   obyčejného člověka a lze   si tu dobu podle nich   představit daleko reálněji   než podle současných   komentovaných dokumentů a   retrospektiv. Hlavně proto   dostává tento film moje   vysoké ocenění.
Vídžej
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.12.2003
Kdo neviděl neuvěří
Pro většinu z nás později   narozených se bude zdát film   silně nadnesený, ale pro ty,   kteří zažili   předrevoluční tlačenice na   banány atd. to asi bude jako   by se dívali zpět do své   minulosti. Každopádně je tu   spousta dobrých vtípků a   hlášek spojena s   vážnějšími ale ne zas tak   vážnými tematy takže si to   každopádně užijte:)
AshT
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.11.2009
Dobrá komedie o pádu   socialismu.Krásně popisuje   jak se život po tom změnil a   komedie nabírá směr.
Amthauer
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.9.2008
Velmi jemné a poetické   vykreslení ztráty   životních jistot a   kontroverze ideologií na   různých úrovních,   počínaje teoretickou, přes   masovou a až po vnímání   prostého jednotlivce.
simca.talpi
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.3.2008
Dle mého mínění poměrně   zdařilá komedie. Shánění   nemožného zboží od již   zmíněných okurek až po   točení zpráv), které by   uspokojily Alexovu matku. On   přechod ke kapitalismu tak   trochu bláznivý byl a   závěrečná scéna, kdy   matka vyjde před dům pod   transparent Coca-Coly a kouká   na své nové sousedy, totiž   týpky s růžovým kohoutem a   sichrhajckou v uchu je   skvělá.
sarf
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.7.2008
Firmu Coca cola koupila Sodovkárna Lipsko
Originální námět a   výborný příběh, německá   obdoba vypořádání se s   přelomovou dobou roku 1989.   Dá se to vidět, ale ve   srovnání s českými filmy,   které si berou na mušku   totalitu /mrazivými komediemi   zmrazenými v trezoru jako   Ucho nebo Žert počínaje a   porevolučními Pelíšky nebo   Černými barony konče/ z   filmu čouhá německá   topornost, která nedovolila   nahrávku na smeč lépe   využít. Takový film pro   hurony, podotkl by Jára   Cimrman ...
Plivník
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.1.2008
Snímek je výsledkem ostalgie   - střet s kapitalismem   vyvolává nejprve nadšení a   posléze rozčarování   (spreewaldské okurky   vystřídaly ty z Holandska,   třikrát dražší, a   večerníčkovského Sandmana   akčnější podívaná). A   Alex má moc rád svoji   maminku a udělá pro ni   cokoli, třeba bude dál   předstírat, že všechno je   tak, jak má být a jeho   sestra pořád ještě studuje   na univerzitě, i když už   dávno prodává v   Burgerkingu.
Bouvard
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 25.5.2004
Ubohé
Hodně ubohá   "komedie". Nemohl   jsem se dočkat konce a to ne   pro napínavost filmu, ale   protože se mi chtělo jít   spát. Nepovedené vtipy, jen   sem tam veselejší epizoda.  
V tomto   postkomunistickém filmu   líčící dobu převratu   mají české filmy daleko   větší úroveň a to asi   bude ten pravý důvod mého   negativního hodnocení.
V případě, že by se   film točil jako rodinné   drama, s větším důrazem na   politické aspekty, měl by   alespoň hodnotu faktu. Tak je   to jen nezájimavá a nudná   nepodívaná.
Pete
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.11.2004
Hřebejkovým Pelíškům a   Pupendu nesahá tento film ani   po kolena. Určitě by se dal   ústřední motiv snímku,   který není vůbec špatný,   zpracovat lépe. Možná   nerozumím německému humoru,   možná mi nedocvakly všechny   historické detaily z podzimu   1989 v Německu, každopádně   jsem si několikrát zívnul.   Prostě nuda a těch pár   opravdu dobrých nápadů film   nezachrání.
Tatule
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.9.2007
Dřív jsme chodili se školou   do kina na Sokolovo, Příběh   opravdového člověka a   Bílý Bim - Černé ucho.   Tohle by měli promítat dnes   jako film pro školy, ve   kterém je mnoho o bezmezné   lásce syna k mamince a o tom,   že se zaplaťpánbůh dá   socialismus vrátit jen na   chvilku a na 79 metrech   čtverečních. Filmové   zpracování žádná sláva   (ono těch německých filmů   s velkým F moc nenajdeme),   ale aspoň jednou to stojí za   to vidět.
P.S.:   Komedie to ale fakt moc není,   aspoň pro ty, co to   pamatují.
Bruno1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.4.2007
I když jsem tyto časy   nezažil tento film jsemi   líbil tím jak klamal svou   matku která v den revoluce   padla do kómatu o tom,že se   ještě pořád   socialismus.Vden jejich   narozenin chtěl jehnat   dárkový balíček se   socialistiskými věcmi,ale v   samoobsluze byli už jen   demokratické výrobky a tak   všechno přendával do   starých sklenic.To se mi asi   na tomto filmu líbilo   nejvíce.
ElFal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.6.2004
Film se mi líbil, je z dob,   kdy bylo ještě Německo   rozděleno na východní a   západní.Krásný příklad   toho, jak se západáci měli,   jako prasata v žitě a   východ byla spíše jakási   komunita, připomínající   lid, z nedělní školy.Po   sloučení obou zemí měli   vyjukanci z východu, co   dohánět!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih74417minih74417Pod sluncem tma (2011) [DVD kinodistribuce] 
Pod sluncem tma n
minih50451minih50451Lidice (2011) 
Lidice n
minih36815minih36815Smrtonosná past 4.0 (2007) 
Live Free or Die Hard n
minih34323minih34323Taxi 3 (2003) 
Taxi 3 n
minih3978minih3978Bídníci (1998) 
Les Misérables n
minih32789minih32789Svatba v terénu (1972) [TV film] 
Svatba v terénu n
minih24572minih24572Velké trápení (1974) 
Velké trápení n
minih43183minih43183Dr. House (2004) [TV seriál] 
House M.D. n
minih56806minih56806Román pro muže (2010) 
Román pro muže n
minih17680minih17680Rain Man (1988) 
Rain Man n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - V kondici (2007) [TV pořad]

01:55 - 02:15

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

01:50 - 02:30

10 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:50 - 03:05

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10