Jeden svět
ohodnotit

Gangy New Yorku

Gangs of New York

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
168 minut
Premiéra v ČR:
1.5.2003
„Duch Ameriky se zrodil v ulicích.“
Popis / Obsah / Info k filmu Gangy New Yorku
Polovica 19. storočia je v USA veľmi napätá. Na jednej strane stojí USA na prachu občianskej vojny, keď Abrahám Lincoln má ušľachtilý cieľ, zrušiť otroctvo. Na druhej strane je enormný príval Irov, ktorí utekajú pred hladomorom z krajiny. Hlavne New York sa stáva sídlom organizovaného zločinu, kde sa práve najchudobnejší z prisťahovalcov zhromaždújú.

Práve takou štvrťou chudobných v New Yorku je Five Points.
Syn írskeho kňaza Amsterdam Vallon opúšťa brány sirotinca. Namierené má do už spomínanej Five Points. Hlavným dôvodom jeho návratu je pomstiť otcovu smrť, ktorého v pouličnej vojne pred 16 rokmi zabil Wiliam Cutting nazývaný Rezník. Pred 16 rokmi v tejto štvrti vládli dva veľké gangy, staroúsadlíci Američania - tých viedol - Rezník a Mrtví králici - tých viedol Amesterdamov otec. Každý rok zvrhlý, ale smelý Rezník oslávuje ako víťazstvo svojej bandy a zároveň tým vzdáva i hold svojmu udatnému mrtvému rivalovi.

Mladý Amesterdam na deń tejto oslávi plánuje zabiť tohto Rezníka. Urobí všetko preto, aby si ho Rezník obľúbil. Rezník sa z pouličného banditu vypracoval na bohatého vodcu organizavanej zločineckej skupiny, dokonca si kúpil i miestnych politikoch. Amesterdamov kamarát z detstva prezradí Rezníkovi, že Amsterdam je syn zabitého vodcu Mrtvých králikov. Po odhálení Amsterdama mu Rezník vypáli na tvári znamenie a daruje mu život. Z pomstiteľa Amsterdama sa stáva vodca obnovenej bandy Mrtvých králikov.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Gangy New Yorku
60. léta 19. století na jihu Manhattanu. Občanská válka je v plném proudu a Amerika stojí na pokraji chaosu. Pro chudé obyvatele New Yorku to však není jediná válka. Druhá se odehrává přímo v ulicích za jejich okny. V tomto období se odehrává příběh přistěhovalce Amsterdama. Ten se po patnáctiletém pobytu ve vězení vrací do Five Points, aby zde pomstil smrt svého otce, kterou má na svědomí mocný šéf protipřistěhovaleckého gangu William Cutting. Potíže se ale stupňují, když se seznámí s tajemnou kapsářkou Jenny, jejíž dokonalou samostatností a nepřehlédnutelným půvabem je okouzlen. Ona má však také svou minulost, což nečekaně zkomplikuje jeho plán. Amsterdamova cesta se postupně mění v boj o osobní přežití a nalezení útočiště pro jeho lid.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Gangy New Yorku
Film Martina Scorseseho Gangy New Yorku se odehrává v 60. letech 19. století na jihu Manhattanu. Občanská válka je v plném proudu a Amerika stojí na pokraji chaosu. Pro chudé obyvatele New Yorku to však není jediná válka - druhá se odehrává přímo v ulicích za jejich okny.
Jejich domovem je čtvrť Five Points - jedna z nejchudších čtvrtí v celé Americe, která je sužována neustálými boji mezi znepřátelenými gangy, usilujícími o nadvládu v ulicích. Čtvrť plná bídy a zločinu, která se stala magnetem pro aktivity podsvětí.
V tomto období nespoutané kriminality a korupce v nejvyšších kruzích městské správy se odehrává příběh mladého irskoamerického přistěhovalce Amsterdama Vallona (Leonardo DiCaprio). Ten se po patnáctiletém pobytu ve vězení vrací do Five Points, aby zde pomstil smrt svého otce, kterou má na svědomí mocný šéf protipřistěhovaleckého gangu William Cutting, přezdívaný Bili the Butcher (Daniel Day-Lewis). Amsterdam ví, že prvním krokem ke splnění jeho úkolu je průnik do užšího okruhu Billyho přátel. Potíže se ale stupňují, když se seznámí s tajemnou kapsářkou Jenny Everdeane (Cameron Diaz), jejíž dokonalou samostatností a nepřehlédnutelným půvabem je okouzlen. Jenny má však také svou minulost, což nečekaně zkomplikuje jeho plán.
Amsterdamova cesta se postupně mění v boj o osobní přežití a nalezení útočiště pro jeho lid. Během velkých pouličních bouří v roce 1863, které se staly nejdramatičtější kapitolou v dějinách amerických městských nepokojů, dosahuje jeho zápas s osudem svého vrcholu.


Popis / Obsah / Info k filmu Gangy New Yorku
Ve snímku Gangy New Yorku realizoval Martin Scorsese další ze svých velkých pláten. Dotýká se v něm málo známé kapitoly z amerických dějin, totiž velkých občanských nepokojů, jež se odehrály v New Yorku 11. až 13. července 1863. Ty však byly jen vyvrcholením výbušné situace ve městě, sužovaném zločinem, korupcí, bídou a přívaly irských imigrantů. Režisér zamýšlel natočit film už od sedmdesátých let. Inspirovala ho stejnojmenná kniha Herberta Asburyho z roku 1928. Scenáristé však do dobových kulis zasadili fiktivní příběh mladíka Amsterdama, rozhodnutého pomstít smrt otce, který zahynul ve velké pouliční bitce jako vůdce irských přistěhovalců, bojujících o území s gangem Starousedlíků. Boss tohoto gangu Bill Řezník ovládá svou krutostí a lstivostí čtvrť Five Points (která už dávno zanikla) a nic netuše přijme Amsterdama, vracejícího se po šestnácti letech ze sirotčince, téměř otcovsky. Oba však nakonec proti sobě stanou v okamžiku, kdy o jejich osudu už rozhodují události mimo ně samé. Mladý muž musí během dramatických situací stále uvažovat o cti, o přátelství, o odvaze a o zločinu. Navíc prožívá první milostný vztah ke zkušené zlodějce Jenny. – Amsterdam je vypravěčem příběhu, jenž se po krvavém prologu z roku 1846 odehrává v letech 1862-63. Vcelku jednoduchá dějová linie slouží jen jako „pozadí“ pro strhující popis dobové atmosféry, v němž Scorsese a jeho spolupracovníci znovu prokazují nejen své mistrovství, ale i inspiraci různými díly světové kinematografie (Fellini, Kurosawa…). Film vznikal v kulisách, postavených v římských studiích Cinecitta. Získal řadu ocenění, avšak byl skandálně opominut při Oscarech, ačkoliv měl deset nominací. Lze jej mj. považovat za protikladný pandán ke Scorseseho Věku nevinnosti (1993, FP 1/94). Známý filmař v něm opět připomíná svůj tvůrčí leitmotiv: že totiž život dnešní Ameriky je vykoupen krutostí, násilím a zločinem, jež se vinou dějinami Spojených států od minulosti do současnosti.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2003/5,

Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Hezká holka to má těžké (1975)...

09:40 - 10:05

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:35 - 10:55

17 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Zalez do spacáku (2024) [TV se...

09:25 - 10:35

27 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10