Duben
ohodnotit

Drevená dedina

Žánr:
Rok:
1955
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
18.2.1955
„Dramatický príbeh o sociálnom a politickom prerode slovenskej dediny v období rokov 1945 - 48.“

Obsah filmu Drevená dedina

 
POZOR, SPOILER

Ve vesnici Stodoliště jsou ještě nacisté. Ustupují před sovětskými vojsky. Ale ještě chtějí lidi obrat o to málo, co mají, aby to nepřipadlo Rusům. Tedy aby to oni před nimi „zachránili“ jak píšou v letáčku.

Situace se chopí Peter Půplava a navštíví nacistického velitele. Přemluví jej, aby odebrání, pardon, zachránění provedl až po svátcích. Svou věc vyhrává. Ale to už jsou tu Rusové. Němci ve vzteku a strachu ještě stihli zapálit obec Mrzáčka. Lidé hasí a pomáhají, kde se dá.

Peter se soustředí na rozdělení majetku. Bohatí musejí přispět chudým. Je jasné, že tím ztrácí několik svých příznivců. Z vypálené osady...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.3.2020
Odporná obludnost opěvující komunismus a   bolševickou propagandu. Tohle je fakt nechutná   ideologická agitka a nedivím se, že získala   Státní cenu Klementa Gottwalda. Fuj a hanba!!   Příběh vystavěný na zlodějinách komoušů,   vůbec neštítící se jejich praktiky ukazovat,   právě naopak. Všichni gazdové jsou zlí, jeden   se ale přeci jen najde, kterej se pak ke   komunistům přidá a pomůže jim.   Představitelé Demokratické strany jsou   zobrazeny taky jako svině. Nebo majitelé pily -   zloději a podvodníci. Opravdu na blití. Jedna   dobrá hláška se mě ale líbila, když ženská   vyhazuje z chalupy svýho zetě a křičí na něj   : "To radšej budem mať pod strechou cigána   než komunistu!" Vyvrcholení přichází,   když v osmačtyřicátém přebírají komouši   moc a hlavní postava zahlásí : "Vy už   páni súdiť nebudete, teraz už budeme súdiť   my!" Děkuji pěkně, tohle mi stačilo.   Zrůdnost. O hereckých výkonech ani nemluvě.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.7.2019
Bohužel musím přiznat, že jsem se občas v tom   politickém „hrmotu“ ztratil. Ale herci byli   hodně přesvědčiví, agitka to bylo jako   řemen, tak nevidím důvod nedat celému týmu a   filmu šedesát ze sta.
Frolíček
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.12.2015
A o pár let později synek s posvěcením své   politické strany znárodnil otci jeho   polnosti.
Pestrobarevná koláž osudů v malé   vesnici na Slovensku, kterou se prohnala válka a   její důsledky napravovali obyvatelé ještě   velmi dlouhou dobu poté. Proti sobě stáli   chudáci, domkáři, sedláci, mezitím se vraceli   z koncentráku, ženili, zahýbali, vstupovali a   vystupovali ze stran, znesvářili se s rodinou a   zase usmiřovali a mezitím se blížila jednotná   dělnická třída, která osudy lidí v malé   vesničce poznamená více než stihla šestiletá   návštěva fašistické armády.


Hodnocení:n12345678910
Drevená dedina (1955)Drevená dedina (1955)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10