Zari
ohodnotit

Pošetilost mocných

La folie des grandeurs

Další název:
Pochabosť mocných / Rozmary mocných (SK)
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
115 minut

Komentáře k filmu Pošetilost mocných

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.6.2013
Vynikající výpravná   historická komedie, kde si   Louis de Funès střihl   záporáka a to způsobem   sobě vlastním. Humorných   gagů je tu bezpočet, až mu   nejeden divák fandí.   Westernová hlavní hudba   dává snímku punc vážnosti   a tak se film může řadit   mezi obdobné francouzské   dobrodružně-romantické   filmy. Funèsova komika   nenechá bránici klidnou.   Mnohé hlášky zlidověly a   staly se nesmrtelnými.   Výborně mu sekunduje Yves   Montand, ale spíše je to   takový nahrávač. Vznikla tu   dvojka, která funguje a   která nepřestává bavit za   každých okolností. Jedná   se tedy o jeden z nejlepších   Funèsovek, jaký kdy natočil   a který svým humorem,   zvýrazněný neodolatelným   Františkem Filipovským,   rozhodně nestárne.
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2010
Don Salluste je ministr a k   tomu rytíř zlatého rouna na   dvoře španělského krále.   Miluje peníze tak není   divu, že na výběru daní   bohatne více než jeho král.   Díky jednomu omylu s dvorní   dámou však přichází o   svůj titul, úřad i majetek   a je vykázán ze země.   Salluste se však jen tak   nedá a zosnuje chytrý plán,   jak s pomocí svého   zamilovaného sluhy Blaza   dosáhne zpět svého   postavení.
Úžasná   komedie z historie a jeden z   mých nejoblíbenějších   filmů s Funésem vůbec. Jeho   Salluste je samozřejmě opět   velmi předvídatelná   postava, jenže jak je jeho   dobrým zvykem, opět mě   výborně pobavil. Jeho   intriky jsou patřičně   prohnané, i když jejich   výsledek není vždy zrovna   podle (jeho) očekávání.   Úžasný je též jeho sluha   Blaze, jenž hlavní hvězdě   zdatně sekunduje. A   zapomenout nesmím ani na   krásnou královnu s   rozkošnou   „španělštinou“, její   dvorní dámu (či spíše   „babu“ jak se o ní   Salluste správně   vyjadřuje), skvěle   zmateného papouška, zřejmě   impotentního krále (tuhle   ženskou mít doma, tak na lov   opravdu nejezdím), spiklence   a další zástupce vyšší   společnosti. Tahle věc má   též výborně spletitej   scénář a kulisy   historického Madridu spolu s   povedenou hudbou navozují   příjemně dobovou   atmosféru…A hlavně je to   celý opravu velká sranda. O   většinu se samozřejmě už   klasicky stará Funés –   skvělá je jeho začáteční   jízda v kočáře, bušení   na příliš hlučného sluhu,   tikající polštářek nebo   procesí a celý to završuje   posledních pár minut filmu v   pokoji s králem, tohle je   opravdu nádherná scéna.   Trošku líto mi bylo akorát   nebohého sluhy, ovšem   vypečený konec přesto   stojí opravdu zato – přeci   jenom, romance je to až na   druhým místě:-)
Jean-Paul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.6.2010
Největší ze španělských grandů
„V Paříži vládne král.   Je to malý, ostýchavý a   nervózní muž.“ To se psal   konec roku 1971 a do   francouzských kin vstoupil   film Pošetilost mocných,   film, kterým podle mého   názoru, dosáhl Louis de   Funés svého komediálního   vrcholu. Již od prvních   záběrů, podmalovaných   geniálním hudebním motivem,   je film nabit celou řadou   dokonale vyšperkovaných   scén (od výběru daní v   jedné malé vesnici,   milostného vyznání v   královské zahradě,   chytání dona Cesara, scéna   s papouškem, scény v   hostinci s naprosto dokonalým   striptýzem Alice Sapritch...   a řada dalších), které   zůstanou v paměti navždycky   nebo alespoň hodně dlouho. V   Paříži vládl král... a   ten král nás baví dodnes,   což není málo...
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2016
Genialni
Asi nejlepsi komedie s   Funesem. Velmi prijemne   prekvapil vykutaleny sluha   Yves Montand. Cisteni usi,   halapartna, ranni budicek s   pocitanim penez...skvele.
m.king
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.1.2010
Klasická komedie. Asi   nejlepší film s Louis de   Funesem. Podstatou příběhu   je udržet se u moci a koryta   co nejdéle a za každou cenu.   Jako ze   "současnosti".
lebowski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.8.2004
„Můj nejoblíbenější   film s Funesem. Hlavně   úvodní scény "Funes -   výběrčí" jsou   naprosto perfektní. Je   vidět, že kdyby Disney   natočil hraný celovečerák   Kačerů z Kačerova, tak by   si Funes mohl střihnout roli   strýčka Skrblíka.“
Gredor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2009
Nepřekonatelný Louis de   Funés se představuje jako   chamtivý ministr financí a   policie. Celá zápletka se   točí o kolo něj, jeho sluhy   Blaze a královny. Je to   určitě komedie hodná té   nejlepší pozornosti!
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2019
Intriky na královském dvoře.
Skvělá komedie. Ministr   španělského království je   pro přestupek zbaven svého   majetku a královských výsad   a vyhnán z královského   dvora. Je však tak posedlý   mocí a penězi, že se chce   královně pomstít. Spřádá   intriky a s pomocí svého   sluhu chce královnu   kompromitovat před králem   pro milostné pletky, a tak   dosáhnout vrácení   zabaveného majetku a   královských výsad. To se mu   však nakonec nepodaří. Film   je propletený skvělými   komickými situacemi díky   brilantnímu hereckému   výkonu Louis de Finésa,   který v tomto filmu dosahuje   zřejmě vrcholu svého   komického umění. Filmu   nemám co vytknout. Režie,   kamera, střih i dialogy   vytvářejí perfektní   napětí a humor od začátku   až do konce. Skláním se   před skvělým a náročným   dabingem Františka   Filipovského.
DIAWARA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.10.2008
Tato komedie patří mezi TOP   5 nejen mezi funésovkami, ale   mezi francouzskými komediemi   vůbec. Myslím, že děj   filmu je notoricky známý,   zvláště pro milovníky   Louise de Funése, a tak   přidám pár zajímavostí z   natáčení.
Roli   sluhy Blase měl původně   hrát Bourvil, ale dříve   než se začalo natáčet, jej   v září 1970 skolila   Kahlerova nemoc. De Funés   následkem toho chtěl od   natáčení odstoupit,   protože s Bourvilem byl   perfektně sehraný ze   Smolaře a Velkého flámu,   ale nakonec k natáčení   svolil, když Oury vybral   Y.Montanda.
Další   komplikace nastala, když   levicově orientovaný Montand   odmítl odjet točit do   Španělska, kde byli právě   na popud diktátora Franca   zatčeni režimu odporující   španělští novináři. Až   po mnohých diplomatických   jednáních byli novináři   propuštěni a mohlo se   natáčet.Naštěstí.
Anilvap6
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2010
Don César hrabě z Gafara. Né, Garofa!
Tento film úplně zbožňuju.   Pokaždé když mám špatnou   náladu, tak mě rozveselí:-D   až moc :-D Jen když se   podívám na Funésovu   databázi je mi smutno z toho,   že tak bezvadný herec už   není mezi námi :-(
Katullinka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2007
Excelentní Louis de Funes v   roli Dona Sallusta, který   zosnuje svou pomstu proti   královně, která ho vyhnala   ze španělského dvora. Ke   spikleneckým plánům   využívá svého sluhu Blaze,   kerého představí   španělkému dvoru jako Dona   Césara.
maly_hanys
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2009
K téhle Funesově roli   zkrátka nemám slov. Pro mě   naprostý skvost, který ční   nad všemi ostatními   mistrovými komediemi. Ani   žádný z   "četníků" tohle   nemůže překonat. Role Dona   Sallusta zkrátka Funesovi   padla naprosto přesně,   zkrátka bavil jsem se od   začátku do konce. K tomu   všemu ještě skvělý Yves   Montand v roli Blase a   perfektní hudba. Zkrátka   10/10
bezmena
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.9.2012
Královna má chlapa!
Tak tenhle film se pro rodinu   Nováků stal kultovním.   Francouzské komedie min.   století jsou samy o sobě   vysoce kvalitní, cholerický   Funés s hlasem Filipovského   dodají tomu všemu korunu.   Pokud se chcete opravdu   zasmát, neváhejte. Hlavní   mizera don Saluste je tak   sympatický, že mu až do   samého finále budete fandit.   To je můj názor na tento   film. Nemám co kritizovat.
Uživateli Anilvap6 také   mě to moc mrzí...
the5013thing
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2008
Můj druhý oblíbený film s   Louis de Funès! Líbí se mi   hlavně protože je ve   Španělsku. Skvěle   natočený film
c208
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.12.2008
Komedia na ktorej som sa skoro   stale smial...Na scenku Luisa   De Funesa s papagajom sa   proste neda zabudnuť a kopu   iných zábavných scén.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.12.2013
Don Salluste patří k   ministrům španělského   krále, který dohlíží aby   byly správně vybrány daně,   vždyť mu z toho také kape   nějaký profit. Na krále se   chystá spřísahání a   nejlehčí by bylo jej   otrávit. Don Sallute se do   všeho zamotá a je   suspendován z funkce, je mu   odebrán majetek a skončí   kdesi v trestanecké kolonii v   otroctví, kde si to vyměnil   se svým synovcem, který zase   jde oblibou u královského   dvora nahoru...Jeden z   lepších filmů Funese, kde   mu šlape na paty i Yves   Montand...
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.10.2009
Funés a Montána skvělé   spojení komedie jak řemen  
tohle spojení   zaručuje kvalitu i dnes jeto   skvělé a parádní i dnes.
superfilmar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2012
Pro mnohé nejlepší film   Funése, pro mě ,, jen "   jeden z nejlepších. Funesovi   měl původně přihrávat   Bourvil, který bohužel   zemřel, ale zpěvák Yves   Montand dokázal, že je   výborným náhradníkem.
Všechny ty hlášky,   které ze sebe Funes trousí,   výborný výkon Montanda,   který ztělesnil   závistivého Blaze, ohavná   ženská královna...
Moje nejoblíbenější   scéna je ta, ve které se pod   Funésem propadne dno kočáru   a on ho pak dobíhá, to bylo   výborné.
Gerard Oury   to opět naprosto skvěle   zrežíroval, výborné byly i   kostýmy, hudba a písně. Pro   mě 95%.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.3.2012
Setkání s Luisem de Funésem   bylo vždy fajnm Tato   kostýmovaná fraška byla   perfektní a jsou v ní   scény, na které já   nezapomenu.To byl komik a   díky Filipovskému hlasu tady   byl hvězda, protože ti k   sobě neuvěřitelně   pasovali.Vynikající komedie   , jak se patří na   francouzskou produkci.
prvec
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.4.2016
Výtečná komedie
Všechno už tu bylo napsáno.   Skvělá komedie, jenom   oficiální text distributora   uvedený tady na FDb má   úplně jiný konec, než ve   filmu skutečně je. Odkud to   vzali by mě opravdu   zajímalo.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.7.2020
Výborná historická komedie   s působivě bohatou   výpravou, vskutku   nádhernými kostýmy a   výtečnou hudbou Michela   Polnareffa. Louis de Funes si   přizval ke spolupráci   další velkou hvězdu (jak   měl ve zvyku dost často). Po   Bourvilovi, Jeanu Maraisovi a   Jeanu Gabinovi se po jeho boku   tentokrát objevil Yves   Montand a celé to dopadlo   opravdu víc než dobře,   obzvláště když u toho v   jedné z rolí sekundoval i   (jako tradičně skvělý)   Paul Preboist.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.10.2009
Louis de Funés srandovní   jako vždycky + Yves Montand   jako příjemné překvapení   = plnokrevná francouzská   komedie o hloupém pánovi a   chytrém sloužícím. A to   celé zasazené do   historického rámu... Prostě   paráda!!!
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.4.2014
Opět skvělá komedie jak   jinak s L.d.Funesem tentokrát   mu dělá dvojku   Y.Montand.Historická komedie   kde Funés hraje ministra   kterého král sesadí a on   chystá pomstu v podobě   nastrčeného sluhy jako   šlechtice který má svést   královnu.Ve filmu je opět   spousta skvělých triků a   vtipných scén.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2014
Jedna z nejlepších   Funesových komedií, kdy   všemocnému ministrovi se   postaví normální člověk,   jeho sluha Blaze -   nepřipomíná vám ta touha   po moci někoho? Moc je však   věc pomíjivá a stejně   rychle o ní můžete   přijít. Že by někomu   stoupla ta moc a touha po   postavení tak stoupla do   hlavy, to snad není možné,   prostě jako by scénář byl   natočen podle skutečnosti a   don Salluste bral hodiny u   našich politiků a myslel si,   že je neomylný.
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.4.2022
Jeden asi z nejlepších   filmů s Funesem, jeho   energická postava opět   dokázala pobavit. Navíc si   myslím, že dobře   vystižená doba (co se týče   třeba kostýmů) by se   vyrovnala historických   filmům.
Nasudr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.2.2016
Louis de Funés v trochu inej   úlohe, ako ho poznáme.   Celkom pekne i zaujímavo   spracovaná historická,   dobrodružná i trochu   romantická komédia. Hlavnou   postavou je Don Salluste,   minister španielskeho   kráľa, ktorého   najdôležitejšou úlohou je   vyberanie daní. Samozrejme,   že určitú časť majetku i   peňazí daňových   poplatníkov si necháva pre   seba. Stačí však malá   neopatrnosť a jeho život sa   razom zmení. Film je vďaka   postave Dona Sallusta v   podaní Louis de Funésa i   jeho sluhu, ktorej sa výborne   zhostil Yves Montand plný   vtipu, rôznych gagov i   nečakaných situácií.   Skrátka, o dobrú zábavu nie   je núdza.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.8.2018
V dobách, kdy v televizi   četníci a četnice s   mimozemšťany naháněli   Fantomase a Oscar tančil piti   piti pa, mě tato komedie   minula. Některé scény jsou   hodně vtipné, některé mi   připomínaly naháněčky   Šimona a Matouše, když jeli   na Riviéru, ocením původní   dabing, sice trochu uřvaný,   ale s tím se u Funèse   počítá, jednou byl nahoře   don Salluste, někdy Blaze,   navzájem se potřebovali a   doplňovali a tak v tom mohli   pokračovat do nekonečna. O   nic jsem tehdá nepřišla,   ale jistou nostalgii a   vzpomínku na klasiku to má.
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.1.2012
"Baba jde!"
Pro mě asi nejlepší   Funésův film, možná i   díky skvělému   "přihrávači" Y.   Montandovi, s   nezapomenutelnými scénami   jako čištění uší,   halapartna či co to je, mluva   s hluchoněmým atd. + hezká   královna, jejíž   představitelka mimochodem na   natáčení nevzpomínala v   dobrém.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih101294minih101294Che shou (2012) 
Che sau n
minih35283minih35283Svatyně (1989) 
La Chiesa n
minih50407minih50407Nekonečná láska (1981) 
Endless Love n
minih95719minih95719Obchodníci (2013) 
Obchodníci n
minih8502minih8502Horečka sobotní noci (1977) 
Saturday Night Fever n
minih87767minih87767Martin a Venuše (2013) 
Martin a Venuše n
minih138793minih138793Eden (2014/1) 
Eden n
minih50434minih50434Omlazovací prostředek (1952) 
Monkey Business n
minih74217minih74217Díra (2009) 
The Hole n
minih3977minih3977Bídníci (1982) [TV minisérie] 
Les Misérables n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Georg

Georg Michael

Naposled navštívené:
Michael Georg

Georg Michael