Zari
ohodnotit

Kapitán Phillips

Captain Phillips

Další název:
Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama; Captain Philips
Rok:
2013
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
21.11.2013
„Skutečný příběh o kapitánu Richardu Phillipsovi.“

Komentáře k filmu Kapitán Phillips

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.3.2014
No nazdar. To se nám snaží   tvůrci namluvit, že ve   skutečném životě pluje   loď do pirátské oblasti a   nikdo nemá zbraň?? To by   jako na palubě neuživili   třeba deset profi vojáků??   Nebo prostě ti námořníci   nemohli mít zbraně?? Nevím   už kolik bylo mužů   posádky, ale proč těm   pirátskejm opicím prostě   ten řebřík neodhákli, ty   opice přece neviděly zdola   co se na palubě děje. A tak   je divák v kině, potažmo   doma krmen pitomostmi (další   už nebudu psát, to bych tu   zabral spousty místa),   kterým snad nevěří ani   režisér sám. A to nemluvím   o nezodpovězené otázce,   proč se na záchranu jednoho   života slétla skoro půlka   amerických specialistů. No,   dosti štiplavých poznámek,   dlužno snímku uznat i plusy.   Těmi bylo pro mne   jednoznačně prostředí,   hudba a kamera. Herce zde   rozebírat nebudu, ti černi   hráli lépe než celý pan   Hanks. Obvyklé úvodní bla   bla bla je zkráceno na   minimum (kéž by tak bylo u   všech snímků), takže   příběh se rozjede jako   lokomotiva a v podstatě   nebrzdí. Za celou dobu jsem   se nepodíval na čas a ani   mne to nenapadlo.   Závěrečné resumé tedy viz   v hodnocení. (((Ještě bych   rád dopsal, jen čirou   náhodou jsem hned po tomto   filmu viděl dánský   „Kapringen“ a při   porovnání těchto dvou   musím říci, že bych s   chutí dal „Kapitánovi“   hodnocení o moc vyšší))).   2014030412736/13404
Frolíček
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.8.2018
Svůj pohled na tento snímek   musím rozdělit na dva póly.   Tím kladným je výkon Toma   Hankse, emoce až na dřeň,   lokace a technické   zpracování. Tím druhým je   můj neodbytný pocit, že   kdyby pár pirátů dostalo   hned na začátku jednu dobře   mířenou mezi krovky, tak by   se to rychle rozkřiklo a   americké námořnictvo by   nemuselo řešit žádný   problém.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.2.2014
No muselo to být pro toho   člověka peklo,pokud je   realita alespoň trochu   podobná filmu.Solidně   natočeno,dobré herecké   výkony i v menších   rolích,ale lehounce   nadsazuji.Film mohl být   pokrácen,cítíte,že je   zbytečně natahován a občas   může lehounce nudit-7/10.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.8.2018
O somálských pirátech jsme   se z médií jeden čas   dozvídali velice často a jak   je v Hollywoodu zvykem, o   něčem takovém prostě musel   vzniknout film. A tento je   první a to s příběhem   založeném, také jinak, na   skutečné události. S   příběhem o kapitánovi   Richardu Phillipsovi a únosu   nákladní americké lodě.   Snímek je natočen s   respektem k oběma stranám.   Vůbec nikomu se nenadržuje,   což znamená, že dán   patřičný prostor jak   americké straně, tak i té   somálské. Takže na jedné   straně máme Somálce   snažící cokoliv získat na   své živobytí a na straně   druhé americkou námořní   posádku na obchodní lodi. A   tyto dva světy se střetnou.   Vidíme, že se tomu vedení   lodě snaží předejít, ale   marná snaha, somálský útok   se povede. A od této chvíle   nastupuje napětí a   sounáležitosti obou stran   trvající až do samotného   konce vyprávění. V centru   všeho dění je hlavně   kapitán Phillips, který   vynakládá veškeré úsilí   k ochraně své posádky,   dokud nedorazí pomoc. A buď   jak buď, je to situace   nelichotivá a nervy   drásající. Není divu, že   po psychologické stránce   Phillips dopadl tak, jak   dopadl. Tom Hanks si s   veškerým respektem tuto   postavu zahrál a dal do ní   nejen přirozenou námořní a   kapitánskou profesionalitu,   ale i lidskost a pro chlapa   nelichotivý duševní zlom.   Námět snímku je dobře   zpracovaný. Nechybí   očekávané napětí,   intenzivnost vývoje všeho   dění a hlavně emotivní   skutečnost. Pirátských   dobrodružných snímků   odehrávající se v hloubi   historie bylo natočeno více   než dost. Nyní tu máme   současnost a jak je vidět i   tato doba má v námořním   dobrodružném žánru co   říct. Obzvlášť když se   tak skutečně dělo. 8. dubna   2009 obsadili čtyři   somálští piráti americkou   loď jihovýchodně od   somálského města Eyl. Tato   loď převážela 17 000 tun   nákladu, z čehož zhruba   5000 tun byly humanitární   dávky určená pro Somálsko,   Keňu a Ugandu. O čtyři dny   později zabili odstřelovači   amerického námořnictva tři   piráty, kteří drželi   kapitána Richarda Phillipse   na palubě záchranného   člunu americké lodi.   Americké námořnictvo   uvedlo, že jeho život byl v   bezprostředním ohrožení.   Poslední ze čtyř pirátů   se vzdal a později byl   odsouzen. A o tom všem je   tento film.
PROCESOR
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2017
PROCESOR!
Začátek byl zbytečně   zdlouhavej. Pak se to ale   rozjede a tempo si drží až   do konce. Akci co maj pevně v   rukou drsní hoši je   ucházející. Spekulace, že   by to snad nevyšlo a kapitán   by nebyl osvobozen je na   místě. Je to napínavý a   proto doporučuju.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2014
Jako bývalý námořník - i   když nikdy ne na takové   velké lodi a ani na moři -   tohle dokážu ocenit !!! Tom   Hanks - co na to říct - to   nepotřebuje dalšího   komentáře. Hodně se mně   tady líbil ukázaný život   námořníků na té lodi. Já   osobně být velitel takové   obchodní lodi a jim   podobných, tak je kurva   vybavým těžkými zbraněmi,   aby ti piráti ........   čuměli a přešli je takové   potěšilé nápady!
Duri86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2013
Tome Hanksi tlekám!!
Filmový majstrštyk,   veledílo!!! A Tom Hanks   zaslouží 1000% za svůj   výkon, co ten chlap tady   předvádí je   neskutečný,emoce i autoritu   kapitána a korunu tomu   nasadil na konci ( nebudu   prozrazovat ) . Prvních 45   minut vás nenechá ani   vydechnout, Phillips se v   prvních minutách nalodí a   už jede akce, děj je   strhující a byl jsem   přikovanej pohledem. Film   letošního roku!!! 10* je   málo!!
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.1.2015
Opět výborný T.Hanks a v   další řadě i výkon   Somálců taky to dobře   zahrály.Trošku mě zarazilo   že proti pirátská ochrana   bylo pár vodních děl a pár   zábradlíček který nebyl   problém odstranit jak bylo   vidět,jestli je to takhle ve   skutečnosti tak bych na těch   lodích nechtěl dělat a   klepat se odkud se vyřítěj   piráti.Určitě to není nuda   narozdíl třeba od Dánského   snímku   "ÚNOS",rozhodně   nechybí napětí,zajímavý   od začátku do konce.
enejčel
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.2.2014
Film podle zkutečné   události očima Paula   Greengrasse se opravdu   nepovedl. Tom Hanks a herecký   nováček Barkhad Abdi, jako   velitel somálců podal   solidní výkon, stejně, jako   Hanks. Ale snímek vůbec   nedoprovádí hudba, vše je   děláno na způsob dokumentu   a je zde opravdu spousta   nudných a nic   neříkajících scén, až si   film přetáčíte dopředu a   ti co se s touto událostí v   roce 2009 nesetkali v televizi   určitě bude konec zajímat,   ale lidé co o této události   slyšeli bude film úplně   ukradený.
Já jsem se   na film těšil kvůli   Hanksovi a samotné události,   o které jsem ještě   neslyšel, ale snímek v   podání Greengrasse   připomíná jeho jeden z   prvních filmů Let číslo   93, který také není zrovna   profesionálně zpracován.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.2.2014
No já nevím, co by tady   někteří   protiameričtízakaždoucenu   kverulanti chtěli,   profesionální a ohleduplné   piráty versus břídilskou   Navy SEALs, která střílí   do všeho, co se pohne? To by   pak ale byla práce hodná   nebožtíka Leslieho Nielsena,   ne? Jelikož jsem uznalá,   hodnotím šesti hvězdami   přesto, že Kapitána   Phillipse s největší   pravděpodobností víckrát   neuvidím, tak, jako jemu   podobné, věcně pojaté   snímky, to však neznamená,   že nezaujal, jen bych se   tolik nekácela z výkonu Toma   Hankse, pokud ho s těma   vzteklýma surikatama nechali   chvíli o samotě, možná ten   strach nemusel až tak hrát   ;-) Jo a tak sláva, přeci   jen se Muse do Ameriky   podíval... takže - konec   dobrý, všechno dobré.
Pecik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.4.2014
Přes délku filmu mě   především skvělé herecké   výkony udržely v napětí a   ani při ne zas tak   zajímavých částech, jsem   se nenudil. Otázka   (ne)ozbrojenosti takovýchto   lodí zůstala trošku   nezodpovězena a vyvolává   pak zbytečné otázky.
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.8.2018
║Rozpočet   $55miliónov║Tržby USA   $107,100,855║Tržby   Celosvetovo $218,791,811▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   $12,601,557║ Tržby za   predaj DVD v USA   $18,389,138║ veru Paul   Greengrass je len jeden a toto   je jeho šálka kávy a v   tomto polodokumentárnom   "kamerovo   roztrasenom" štýle je   jedinečný a   nenahraditeľný, opäť nám   ponúka nervy drásajúci   príbeh odohrávajúci sa na   hrane zlomu, keď stále   tápame čo sa stane v   ďalšom zábere, scénke, Tom   Hanks potvrdzuje že v rukách   výborného filmára sa stáva   aj jeho výkon pre filmového   fanúšika opäť srdcu   ľahodiaci a veru to čo   predvedie pre dej úžasne   zaváži, ďalej kamera,   strih, samotná výpravnosť,   či nasadenie armády berie   dych ako obratne si režisér   zo všetkým týmto dejovým   nasadením počína, takže   ďalší silný zážitok roka   2013 /videl v kine: 100%/ __
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.5.2017
Tom Hanks je skvely kapitan...
Nie je lahke natocit film   podla skutocnej   udalosti.Vacsina z nas vie ako   to vsetko dopadne a atmosfera   sa vytraca ako para nad   hrncom.V tomto pripade vsak   vynikajuci herecky vykon Toma   Hanksa pod dobrou reziserskou   taktovkou a so skvelym   hudobnym doprovodom dokaze   zaujat.
Zaver filmu je   uzasny a rozhodne doporucujem.
karlosphonic
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.1.2014
Pohádka podle skutečnosti
Popcornový průměr.Ideální   pro diváky,kteří chtějí   akci a na zbytku už tak   nezáleží.
Byl jsem   hodně zvědavý,jak Phillips   obstojí s dánskou   konkurencí Kapringen,která   též pojednává o   přepadení posádky   somálskými piráty (s   nepoměrně menšími   finančními filmovými   prostředky).Až do doby,kdy   se ocitli piráti na palubě   mě Phillips hodně   bavil,mnohem víc než   Kapringen.A potom přišel ten   propastný rozdíl.Ve   Phillipsovi se piráti   chovají jako důvěřiví   děti.Když si za piráty   dosadíte   Muslimy,Al-Kájdu,Severokorejc   e,atd.,je to úplně   jedno.Klišovité   vyjednávání rozhádaných   padouchů bez špetky nápadu   s profi elitním   vyjednávačem,jednajícím   bez chyby se zástupem bojové   americké flotily v zádech u   somálského pobřeží kvůli   jedinému člověku, je jedna   obrovská,nafouknutá   nuda.Tohle jsem prostě viděl   mockrát v různých menších   obměnách.
Dánská   vyjednávací verze s   ředitelem společnosti po   telefonu bez jediného   výstřelu byla pro mě   zajímavější,napínavějš?   ? a realističtější.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2013
Hned v úvodu jsem musel   smeknout před scénou na   somálském pobřeží, kdy se   tlupa vychrtlíků dychtivě   snažila získat místo v   pirátských člunech. Prostě   moc chtěli (a moc   potřebovali) tu „práci“.   Nevím, jak dlouho si budu   pamatovat kapitána Phillipse,   byť Tom Hanks byl zde dost   přesvědčivý, ale ty   vychrtlíky s AK-čky,   volajícími zoufale: „Mě!   Vyber si do člunu mě!“ ty   si budu pamatovat sakra   dlouho. A všichni ti bouráci   ze SEALs i s celým jejich   vražedným nádobíčkem a   frajerským nočním seskokem   do oceánu, ti dělali pouhé   křoví, našim čtyřem   působivě ztvárněným   vychrtlíkům-packalům .

Ještě pár slov   k novodobému pirátství.   Mezinárodní finanční pomoc   hladovějícímu Somálsku   byla (až do začátku   občanské války v roce 1991)   využívána také pro rozvoj   rybářství. Good idea!   Somálci se naučili lovit   ryby. Pak přišlo   znečištění moře a dílo   zkázy dokonal ilegální   rybolov. Z bohatých zemí   připluly obrovské   rybářské lodě s   kilometrovými sítěmi a   vyplundrovaly jim moře.   Rybáři už neměli co lovit,   ale dovednosti a čluny jim   zůstaly. Takže teď rybaří   dál. Loví lodě... A rád   bych se pletl, ale pokud se   podaří jim to unášení   lodí technicky (vojensky)   znemožnit, můžou třeba   začít rybařit ve městech -   lovit humanitární   pracovníky působící v   Somálsku, taktéž kvůli   výkupnému. V zemi   občanských válek a   hladomoru to lze čekat.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.11.2013
Na začátku...
...měl režisér trošku   rozklepanou ruku (alá Věra   Chytilová). Ale vzal jsem si   Kinedryl a bylo mi fajn.   Filmeček má od začátku   slušné tempo. Dlouho to   netrvá a afričtí desperáti   už šplhají po stěně   nákladní lodi, které velí   Tom Hanks alias Richard   Phillips a loudí o dolárky.   Opálení chlapci si servítky   neberou a tak si divák až do   konce filmu může nehty   ukousat.
To, že je   Tom Hanks excelentní herec se   ví. Za Kapitána Phillipse   asi Oscara nedostane, ale   ostudu si rozhodně neudělal.   Hlavní hvězdou snímku je   ale vůdce somálských   pirátů Barkhad Abdi. Hraje   tak skvěle, že kdyby do jeho   role obsadili opravdového   piráta, líp by to   nezahrál...
Velká   hollywoodská kariéra ho ale   nejspíš nečeká. Prostě   proto, že vypadá, jako   somálský pirát... No   prostě Tom Cruise to   není.
Závěr filmu se   příliš nepovedl, protože   se mi chtělo čůrat a film   byl tak napínavý, že jsem   to prostě těch 134 minut   musel vydržet. Když o tom   tak přemýšlím, tak za   tohle vlastně režisér   nemůže a tak to nic nemění   na mém hodnocení 9/10
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.7.2014
Tož neurazí, ale že by to   byla až taková pecka?
Tom Hanks ve své další   více než zdařilé herecké   performaci plní, tak jako   každý další člen   posádky, svou očekávanou   roli. Možná právě   čitelnost postav, jejich   rolí a zjednodušující   scénář (který je místy   až příliš vzdálen   složité realitě), byla   tím, co mi bránilo v   napojení se na film.
Nevím, každopádně   průměrných 7/1o.
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.4.2015
Takový béčko s velkým   rozpočtem. Záběry se země   roztřesený, záběry ze   vzduchu statický, dialogy jak   z Esmeraldy, tři válečný   lodě a vrtulník přijedou   zachránit kapitána z   civilní lodi, na které mají   jenom kudličku na obvazy.   Všechno se motá jenom kolem   přepadení lodi aby to bylo   co nejvíc akční, na   nějakou politiku nebo   filosofii tak nezbyde čas,   přesto si musí dohánět   dramatičnost třepáním s   kamerou. Hudba stejně   tuctová jako celej film. Holt   typickej Greengrass.
legenda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.10.2014
Atmosféra filmu ma   nedokázala natoľko   strhnúť, aby som sa miestami   nepozeral na hodinky. Kratšia   minutáž by tomuto filmu   rozhodne prospela. Objektívne   však musím napísať, že   film je výborne remeselne   spracovaný s uspokojivými   hereckými výkonmi. Režisér   sa trošku mohol krotiť s   hrdinskými, neomylnými a   patriotickými prejavmi   americkej armády a lá Steven   Seagal. Skôr som dúfal, že   nám režisér prezradí   niečo viac zo života   Somálskych pirátoch.
Sanchez
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.11.2013
Neskutečně skutečný film   určený pro širokou   veřejnost .. díky svému   živému a především   ukrutně reálnému pojetí.   Tomuhle nervy-drásajícímu   dramatu nelze moc co vytknout,   režie je umělecky detailní   a chybek by člověk   napočítal opravdu jen pár.   Až na kapánek pomalejší   rozjezd, který má svůj   důvod, dokáže P. Greengrass   držet vysokou laťku   zhuštěné a napjaté   atmosféry po celou dobu, i   přes poměrně dlouhou   stopáž. Tyhle fakty dělají   z filmů výbornou podívanou,   kdy člověk s napětím   očekává, jak to celé   dopadne. Nelze opomenout   excelentního Toma Hankse,   který se svým hereckým   podáním blížil k   legendárnímu Forrestovi.   Dokázal to zahrát naprosto   přesvědčivě, s emocemi,   místy chladně a reálně ..   není co vytknout. Za pochvalu   stojí i parta   "pirátů", kteří   se jevili až dokonale   opravdově. Celý film je tedy   nabušen výbornými scénami,   které trvají desítky minut   a nenechají vydechnout do   ukončení zápletky. Je   opravdu potěšením něco   takového sledovat. Kapitán   Phillips se bude bezesporu   řadit mezi nejlepší filmy   poslední doby. ..... viděno   ve 4k rozlišení P. Cinemas -   Šantovka .....
olgab
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.1.2014
Je otázkou, do jaké míry   byl tento film "studií   přepadení americké   nákladní lodi"   realistický. V každém   případě byl ale docela   dobře natočený - tak   říkajíc po hollywoodsku.   Skoro si myslím, že   somálští piráti, takto   zahnáni do úzkých, by   jednali úplně jinak, ale to   je samozřejmě věc   filmařů. Jestli je ale fakt,   že se na záchraně jednoho   člověka podílela (   nadneseně ) celá americká   válečná flotila, pak   pěkně děkuju. To je fakt   asi "levnější",   než aby byl na každé   takové lodi alespoň jeden   ozbrojený člen posádky,   který by dbal na bezpečnost.   Když to srovnám s dánským   filmem Únos, který byl na   stejné téma, ale trochu víc   psychologičtější,   hodnotím stejně - 75%.
kockak1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.3.2017
Příběhy podle skutečně   události mne zajímají, i   když počítám s tim, že se   pak s napětím, spádem děje   a koncem nedají udělat   zázraky. S ohledem k tomu,   že tvůrci mají do jisté   míry svázané ruce,   natočili zajímavý a   přiměřeně napínavý film   v čele s osvědčeným bardem   Tomem Hanksem. Trochu jsem   nechápala, proč se celá   posádka dospělých zdravých   Američanů tak bála čtyř   vyhublých domorodců. I když   měli samopaly, loď neznali a   taková přesila námořníků   se schovala do strojovny a   nastrčila kapitána....   Nasednout k nim na člun a   zůstat na něm po   propuštění rukojmí byla   tedy naivita. Ale za to   tvůrci filmu nemohou, je to   jen moje úvaha. Mě,   neznalou tamějších   poměrů, vyděsil look   somálských pirátů, hlavně   kapitána Musy. Připomínal   mi vyhladovělého lenocha z   krimi Sedm.
Svarcneger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.8.2018
Herecky koncert Toma Hankse a skvela rezie
Dokonaly herecky vykon Toma   Hankse. Uzasne napeti do   posledni chvile. Perfektni   prokresleni emoci. Skvely   pohled na prostredi namorniku,   zadne zbytecne kecy a to se mi   libi! Kritizovat muze jen   blbecek, ktery nic nevi o   namornim pravu, vojenske   taktice a geopolitice! Chtel   bych videt kazdeho, jak dloho   by udrzeli nervi, kazdej by se   pocural uz jak by spatril ty   cluny :). Za me 10! A hlavne   diky Tomovi.
warflyer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.5.2014
Greengrass
A je tu další pecka ze   série tohoto režiséra s   nezaměnitelným rukopisem.   Kdo viděl Bourna, Zónu musel   zase zatleskat. Paule díky,   čekám na další tvůj   snímek.
user24
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2013
Kapitán Phillips
Kapitán Phillips, je skutecny   kapitan, ale pouze obchodni   kontejnerove lode co prevazi   naklad kolem Africkeho rohu,   jinak take mista castych utoku   somalskych piratu.
Ti   se, pote co selzou smesne   regule pro boj s nimi, ve 4.   obsadi lod a jen diky   chabrosti kapitána Phillipse   se jim nezdari zadat o vyplatu   velkeho baliku $ od   pojistovaci spolecnosti.
Protoze kapitan je   American Bily dum schvali   nasazeni SEALs jednotek a   hlavni padouch si dodnes   odpikava 33let ve vezeni.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih30975minih30975Jak na věc (2002) 
About a Boy n
minih193193minih193193Místo zločinu České Budějovice (2023) [TV seriál] 
n
minih167782minih167782Harpoon (2019) 
Harpoon n
minih176239minih176239Old Guard: Nesmrtelní (2020) 
The Old Guard n
minih97020minih97020Útok na Bílý dům (2013) 
White House Down n
minih54419minih54419Botched (2007) 
Botched n
minih48413minih48413V elektrizující mlze (2008) 
In the Electric Mist n
minih138733minih138733Jak básníci čekají na zázrak (2016) 
Jak básníci čekají na zázrak n
minih24631minih24631Přijela k nám pouť (1973) 
n
minih178833minih178833Zbožňovaný (2021) 
Zbožňovaný n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama