Duben
ohodnotit

Dějiny násilí

A History Of Violence

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
10.11.2005
„Tom Stall vedl spokojený život. Do doby než se stal hrdinou.“

Komentáře k filmu Dějiny násilí

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 30
red.mann
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.10.2019
Zajímavý a zvláštní film.   Dá se zaujetím zhlédnout,   má dobrý příběh a celkem   neotřele se vyvíjí. Na   druhou stranu ty nominace na   Oscara nějak nechápu.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.11.2016
Tento snímek jsem neměla   sledovat před spaním, ale   dobře mi tak, protože jsem   jasně věděla, že to bude   masakr. A taky byl a   pořádný, ale konec dobrý,   všechno dobré. S odstupem   pár hodin musím konstatovat,   že to byl strhující   příběh a klidně si ho   pustím po čase znovu.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.3.2014
Tom Stall se přes noc stal   populární televizní   hvězdou,když v obraně   odstřelil dva zločince,   kteří přišli neohlášení   do podniku a chtěli dělat   zlo. S tím ale přišly   neočekávané   nepříjemnosti,vypátrala jej   bývalá mafiánská parta,   před kterou utekl a kde   zanechal nevyrovnané účty,   změnil identitu. V ohrožení   je nyní i jeho žena, a dvě   děti. Chtě, nechtě se musí   vrátit hodně let zpátky a   dát vše do pořádku,   odjíždí na návštěvu   svého bratra do   Philadelfie...
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.11.2013
Když se Tom bravurně   vypořádá s lupiči, kteří   přepadli jeho bistro,   netuší, jak se změní celý   jeho život. Zvláště pro   jeho rodinu je skutečná   existence - zločinec, který   zabije bratra, znásilní   ženu - opravdovým   překvapením. Ovšem zase tak   vynikající film není, rád   se na něj ještě jednou   podívám - třeba pro   netradiční manželský sex.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2013
Drsný a realistický pohled   na život člověka s temnou   minulostí, který ji chce   nechat zapomenutou. Má   rodinu, úspěchy, vlastní   bistro, je oblíben. Vcelku se   mu daří až do doby, kdy   jeho bistro přepadnou dva   neřádi a on je v zápalu   sebeobrany zastřelí. A to   způsobilo mediální ohlas a   tím i dostihnutí oné   minulosti. A poklidný život   je v tahu. Silný příběh   odvyprávěn artovým stylem   neoslní každého a je to   škoda. Je to mistrovsky   napsáno a každý, kdo tu   vystupuje, dal do své role   úplně všechno. Divák z   nich cítí prožitky a snad i   myšlenky. Každý tu má své   místo a něco znamená.   Filozofie snímku není   jednoduchá, jak by se zdálo.   Změní násilí člověka a   nebo ne? Snímek je vlastně   takovou nemalou studií.   Pomáhají k tomu i dosti   brutální záběry jako   třeba odstřelený kus   obličeje, nebo přeražený   nos. Jak se potom člověk   cítí. Co to s ním po   psychické stránce udělá.   Rodina nic neví, a náhle   toto. Dá se s tím vůbec   vyrovnat a pokračovat dál?   Tento příběh napoví, ale   jak je patrné ze   závěrečné scény,   vytvoření názoru je   ponecháno na divákovi.   Takový námět není   originální, ale takto   zpracovaný rozhodně ještě   nebyl.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.9.2013
Poměrně slušně natočený   film s větším počtem   hluchoty, ale není to na   závadu. I kapánek, ale   skutečně kapánek gore si   divák užije. Mně se   nejvíce líbila scéna ve   škole /47/, kdy hajzlík co   si myslel, že může všechno   dostane na budku. Já totiž   tento druh lidí nemohu   vystát. Viggo v hlavní roli   se dle mého moc   "nevycajchnoval".   Dávám však jednoznačně 6   z 10. 201111198803/9144
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.9.2011
Dosti znatelný Cronnebergův   podpis. V Americe dosti   kontroverně odsouzení za   ukázaní něčeho tak   intimního jako manželský   sex. Nejpůsobivější výkon   = William Hurt
karlosphonic
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.6.2011
Dobrý nápad na zápletku   filmu,který byl v první   polovině filmu výborně   zpracován.Po odhalení pravé   identity hlavního hrdiny   však dobré nápady   končí.Příběh se mohl   rozvíjet různě   neočekávaně,ale autor   zvolil vyšlapanou klišovatou   cestičku.Padouch musí mít   sáhodlouhý proslov,jak   klaďase zabije a klaďas po   utíkání mezi kulkami zabije   záporáka.Celkem nuda.Škoda.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.6.2011
Dějiny násilí
Tenhle film je celkem   zvláštní, obyčejný děj,   ale i přesto na tom filmu   něco je. Herecké obsazení   mě moc nebere teda kromě Eda   Harrise. Ale rozhodně, je to   jeden z lepších thrillerů,   který jsem sice viděla   párktár, ale rozhodně se na   něj nedá zapomenout.
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.2.2011
Zajímavej film. To, že Tom   byl dřív chladnokrevnej   zabiják, nebylo žádný   extra překvapení, ale   obsazení, scénáře i   bojové choreografie se mi moc   líbily
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.10.2010
Tom Stall se svojí rodinkou   žije obyčejný ale   šťastný život v jakémsi   americkém zapadákově.   Všechno se však změní,   když Tom ve své restauraci   vyřídí jednoho večera dva   nebezpečné zločince.   Najednou se objevuje Carl   Fogarty e svými dvěma   nohsledy a obviňuje Toma z   neskutečných věcí, které   mu způsobil před mnoha,   mnoha lety…
Cronenbergovo poněkud   akční drama se povedlo –   obsazení je na jedničku   Viggo Mortensen a hlavně   Maria Bello jsou velmi   uvěřitelní, stejně jako   poněkud temnější   příběh, jenž sice   připravuje hlavně půdu pro   akční momenty, které jsem   zde nečekal, ovšem nejsou na   škodu věci. Nejvíce se mi   asi líbily paradoxy mezi   akcí a klidným, obyčejným   rodinným životem. Velmi   povedený je obzvláště   drsný začátek, kdy se   seznamujeme s dvojicí   zločinců a rovněž jejich   konfrontace s Tomem. Vsuvka s   šikanovaným Jackem mi   nejdříve připadala jako   vystřižená z   teeenagerovské komedie, ale   její rozuzlení mě   nečekaně potěšilo. Dobrý   je také nedoslovný závěr.   Ve výsledném dojmu není   sice tahle věc žádný   zázrak, ale rozhodně   zůstává zajímavou   podívanou, jež si někdy   určitě rád zopakuju.
kanyak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.9.2010
No no, abyste tento film   nepřechválili! Snímek je to   vskutku dobrý, to je pravda.   Ale tvrzení, že je to   nejlepší thriller   posledních let, s tím bych   tak úplně nesouhlasil.   Spíš než thriller bych to   nazval zajímavým příběhem   života jednoho muže. K   napínavému a strhujícímu   thrilleru to má podle mě   docela daleko. Thriller je   thriller, toto je příběh s   pár prvky thrilleru. Celkově   vzato je to ale povedený   film, na který je určitě   dobré se podívat.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.12.2009
Dost dobrý film, celkem   napínavý. Zápletka je   pěkně promyšlená. Bývalý   zabiják žije již několik   let úplně nový život -   dobrý nápad.
Film je   velmi kvalitně herecky   obsazen. Ed Harris tu byl pro   mě jednička.
Charlie35
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.2.2009
Jeden z nejlepších   thrillerů posledních let a   možná nejlepší film   kontroverzního režiséra   Davida Cronenberga. Film nená   slabé místo, vše je   dotaženo do dokonalosti.   Viggo Mortensen překvapil   dalším odstínem svého   herectví.
Prasoid
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.2.2009
Cronenberg umí, co si budeme   povídat. Opět vzal něco ze   svých oblíbených témat,   vydělení ze společnosti,   rozpad osobnosti apod.,   zasadil to do příběhu o   tom, že všechno krásné   jednou skončí, přizval   náležitě kvalitní herce,   nechal to ozvučit dvorním   skladatelem a zabalil do sobě   vlastního rukopisu, v němž   nechybí ani násilí a sex.
Mary.Elwood
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.8.2008
Ohromující snímek Davida   Cronenberga. Viggo Mortensen   byl opravdu famózní,dokázal   být   neprůhledný,nepředvídateln   ý a tajemný.Po celou dobu   filmu mě strašně bavilo   sledovat každý jeho další   krok. Ostatní se v jeho auře   doslova ztráceli až na   Williama Hurta.Začátek   dějově tak nějak plaval ale   pomalu přecházel do zlomu   kdy jsem nemohla od filmu   odtrhnout oči.Dualita postavy   Toma (Joeyho) ze začátku   zaváněla rozdvojenou   osobností nebo schizofrenií   a to snímku dodá mnohem   více šťávy. Opravdová hra   s divákem.....
Snape
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.6.2008
Vynikajici film. Jak jsem   Mortensena nemel rad jako   Aragorna, tak tady si to   vyzehlil. Opravdu kruta a   prekvapiva zalezitost :)
andriy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2008
No jako dobrej film, ani   chvíly jsem se   nenudil,odsejpá to. Až na ty   akce přišli mi takový   naivní sice se mi líbilo jak   to Joey dává, ale bylo to   takový až moc lehký.   Dávám 7 jako lepší   průměr!
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Svým způsobem hodně   "normální" film o   muži, který skrývá   děsivé tajemství avšak   díky Cronenbergově režii   film nejednou překvapí.
BlackElvis
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.12.2007
Cronenberg natočil   pozoruhodné drama, kde nikdy   nevíte co se stane. William   Hurt na konci byl skvělý.
Vig
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.9.2007
Výborný film, který vás   nadzvedne.
Nejde tolik   o krvavé scény a brutalitu,   ale spíš o charaktery rolí,   které by snesly propracovat v   o hodinu delším filmu.
Minulost vs.   přítomnost?
Film vás   donutí milovat, nesnášet,   litovat hlavního hrdinu - k   tomu Cronenbregovský závěr   filmu.....hmm film mne   dostal:)

Bravo   za skvěle zvládnutý   "American dream",   tedy za ukázku rodinného   stylu života a vztahů mezi   členy.
(nejvíce   tleskám milostným scénám,   klobouk dolů za odvahu)
Sandwitch
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.8.2007
Ze života mafiána
Tenhle film mě oslovil, jeho   děj se vyvýjí postupně a   psycholigie postav je   dotažená až do konce.   Skvělé herecké obsazení   podtržené výborným   výkonem. Příběh je   poměrně okopírovaný, ale   je podán v nejlepší možné   formě. Mafiánský zabiják   změní od základu svůj   život a založí rodinu,   shodou okolností he ale jeho   minulost dostihne, když je   jeho bistro přepadeno a z   něho je náhle médii   proslavovaný hrdiny.   Milostných scén je v tomto   filmu také poměrně dost -   je vidět, že scénárista   nechtěl ukázat jen idilický   manželský život, ale pojal   to inovačně. Tenhle film   doporučuji každému, kdo má   rád drama, thrillery a   akční filmy. Je to skvělé   dílko, které by v dobré DVD   sbírce nemělo chybět.
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.6.2007
Až neskutečně idylické   vztahy v rodině zboří jeden   okolnostmi vynucený čin a   najednou jsou pryč všechny   dosavadní jistoty a místo   nich svět, ke kterému by se   člověk vůbec nechtěl   znát, ale není návratu.   Skvělá Maria Bello (doktorka   Anna del Amico z E.R. vůbec   nestárne), ale i Viggo   Mortensen a samozřejmě David   Cronenberg a jeho pohled na   manželský sex (opět   poněkud jiný než je ve   filmu obvyklé!), dělají z   filmu, ve kterém nechybí ani   detailní záběry na   rozstřílené hlavy, víc   než nadprůměrný snímek.
Mgb
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.4.2007
Film je to velice zajímavý.   Ale celou dobu jsem měl   pocit, že tomu něco chybí.   Nevim co. Snad nějaké   vysvětlení, proč to   všechno. Nějak nevim co si   myslet. Ale jinak je film   natočen nádherně. Po   režisérské stránce se mi   velice líbí. Nádherné   pohledy kamery a střih   dodává scénám dynamiku.   Jako nejvýraznější postavu   považuji jednookého Eda   Harrise. Na toho je radost se   koukat.
TSZ
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2007
Nezapomenutelné
Jeden z filmů,na které asi   nikdy nezapomenu.Tempo   vyprávění plyne pomalu,ale   kdo by snad začal   usínat,dostane včas   "facku" v podobě   neskutečně silných   záběrů,kdy během několika   vteřin zemře různý počet   lidí.Tyto   "mordovací" scény   jsou natočeny velmi   sugestivně a   realisticky,zvláště od   tatíka,který se jen stará o   svou rodinu byste takovou   chladnokrevnost   nečekali.Stejně tak obě   erotické scény jsou opravdu   rajcovní,Maria Bello je   výrazně sexy,takže se   opravdu domnívám,že filmu   nechybí prakticky nic:-)
Sanchez
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.2.2007
Hned od samotného úvodu   každý pozná, že tenhle   film nebude žádná nuda,   naopak - půjde o něco   strhujícího, akčního a   nepředvídatelného. Opravdu   jsem místy netušil, čemu   mám věřit, dokud se   neukázala celá pravda na   povrchu. Celý film je   "nabouchaný" od   začátku téměř do konce a   herecké výkony to jen   potvrzují. 'Dějiny násilí'   jsou snímkem, který zaujme   především svou   otevřeností a odvázaností,   detailními záběry a   nejspíš každému divákovi   splní to, co se od tohoto   filmu dalo očekávat.
K3
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.9.2006
Je to fakt zajímavej film,   jen škoda že děj je   předvídatelnej od začátku   do konce. Film docela rychle   odsejpá, hlavně když se   předvede Joey Cusack - to je   pak masakr!
AcidBurn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.2.2006
Film o tom, že ikdyž se   zdá, že svou minulost jste   nechali dávno za sebou,   stačí maličkost v podobě   dvojice gangsterů a vše je   najednou zpátky. Docela   dobrý film, který stojí za   to vidět, protože boří   některá zavedená klišé a   jiná celkem chytře   využívá. Přesto filmu   chybí něco, co by ho   postavilo do řady vedle   Leona, Brutální Nikity a   dalších...
zanes
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.1.2006
Výborný film určitě stojí za shlédnutí
Interesantni film o jedné   rodině, která si klidně   žije v jednom malém   americkém městečku. Vše je   klidu až do doby, kdy přijde   do kavarny, kde dělá Tom   Stall dvojice můžů, kteří   se snaží o přepadení či   znásilnění jedné ženy. On   je zabije a dostane se tak do   novin a televize po celých   státech. Vzápětí si toho   všimne jeden vysoký člen   podsvětí ve Philadelphii a   jede ho vyhledat. Postupem   času se ukáže, že Tom   Stall vlastně je někdo   úplně jiný. Snaží se s   tím skončit, ale nemá to   jednoduché. Dobrý film s   dobrými výkonny hlavní   představitelů. Pojednává o   tom, že není lehké změnit   svůj život aniž by někdo   věděl o naší minulosti.
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.11.2005
Docela dobrý, celkem se mi   líbila prace s kamerou   (kamené tváře), příběh   taky nebyl špatný, vesměs   bez nudy, celou dobu vás fiml   nutil přemýšlet jak to teda   vlastně je. Jediné co   strhává moje hodnocení je   fakt, že hlavní hrdina byl   skoro neporazitelný a   vystřílel vždy všechny   svoje odpůrce.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih105336minih105336Štvanec (2013) 
Vehicle 19 n
minih28666minih28666Návrat mušketýrů (1989) 
The Return of the Musketeers n
minih48163minih48163Nebezpečná zásilka (1998) 
Overnight Delivery n
minih10087minih10087Kdo chce zabít Jessii? (1966) 
Kdo chce zabít Jessii? n
minih144119minih144119Za každou cenu (2016) 
Hell or High Water n
minih41545minih41545Obžalovaná (1969) [TV hra] 
n
minih41037minih41037Zlaté kapradí (1984) [TV inscenace] 
Zlaté kapradí n
minih71013minih71013Fantomas kontra Fantomas (1949) 
Fantômas contre Fantômas n
minih19561minih19561Stahující se smyčka (1984) 
Tightrope n
minih51328minih51328Princ z Persie: Písky času (2010) 
Prince of Persia: The Sands of Time n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

47 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

52 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10