Duben

Sergio Corbucci

Známý jako:
Stanley Corbett, S. Corbucci, Gordon Wilson Jr.
Národnost:
Narození:
6.12. 1926, Řím, Itálie
Úmrtí:
1.12. 1990, Řím, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Režisér, scenárista a producent Sergio Corbucci je jedním z čelních představitelů italské kinematografie. Narodil se v Římě jako první ze dvou bratrů, mladší Bruno byl také činný ve filmovém průmyslu. Sergio Corbucci vystudoval ekonomii a obchodní vědy, po dokončení vysokoškolských studií se věnoval filmové žurnalistice. Působil mimo jiné jako kritik deníku americké vojenské správy „Stars and Stripes“, vydávaného v prvních poválečných letech v Římě.

Ve filmu začínal v roce 1948 jako asistent režiséra Alda Vergana na snímku PSANCI (I fuorilegge, 1948), a dalších komerčně orientovaných italských tvůrců. Na řadě filmů spolupracoval jako scenárista a své scénáře podepisoval také pseudonymy Stanely Corbett a Gordon Wilson Jr.

Samostatně začal režírovat po druhé světové válce, nikoliv však v duchu ostatních představitelů neorealismu, s kterými spolupracoval v začátcích. Začal filmovými komediemi, první z nich byl snímek ZACHRAŇTE MOU DCERU (Salvate mia figlia, 1951), v následujícím roce pak LA PECCATRICE DELL'ISOLA (Hříšnice z ostrova) se Silvanou Pampaniniovou. Komediálnímu žánru zůstal věrný až do roku 1961, do filmů obsazoval italské komiky zvučných jmen, mezi než patří Totó, Vittorio De Sica, Vittorio Gassman, Adriano Celentano, Paolo Villaggio, Renato Pozzetto, Ugo Tognazzi či Nino Manfredi. Po natočení veselohry o záměně zlodějského kněze s karabiniérem v době druhé světové války DVA STRÁŽMISTŘI (I due marescialli, 1961) se vrhl na tehdy módní vlnu monumentálních historických filmů. V tomto duchu natočil filmy ROMULUS A REMUS (Romolo e Remo, 1961), obraz legendy o založení věčného města Říma, který se stal základním dílem tohoto proudu a SPARTAKŮV SYN (Il figlio di Spartacus, 1962), který byl fiktivním portrétem Spartakova pokolení, oba se Stevem Reevesem. Pak vytvořil protiválečnou satiru na tupou vojenskou mašinérii NEJKRATŠÍ DEN (Il giorno piú corto, 1963) s řadou známých herců v epizodních rolích (Belmondo, Tognazzi, Salvatori, Girardotová, Signoretová, Gassman a další).

Zlom v tvorbě Corbucciho nastal v roce 1963, kdy se stal vedle Sergia Leonea jedním z hlavních propagátorů italských „spaghetti-westernů“. V tomto období vznikly např. filmy: MASSACRO AL GRANDE CANYON (Masakr ve Velkém kaňonu, 1964); MINNESOTA CLAY (1964), příběh neprávem uvězněného muže; DJANGO (Django, 1966), klasický příběh pistolníka zachraňujícího ženu v hlavní roli s Franco Nerem, který zaznamenal také první komerční úspěch; NAVAJO JOE (1966), ve kterém Burt Reynolds ztělesnil moderní typ indiánského hrdiny; JOHNNY ORO (1967, Ringo a jeho zlatý pistole) o materialistickém nájemném vrahovi se zlatou zbraní. V roce 1968 natočil drsný a temný western VELKÉ TICHO (Il grande silenzio) s Jean-Louisem Trintignantem jako němým pistolníkem, který byl v některých zemích zakázán pro zobrazování nadměrného násilí.

Vedle dalších komedií a westernů se Corbucci věnoval se i jiným filmovým žánrům. Natočil např. špionážní film POHYBLIVÝ TERČ (Bersaglio mobile, 1967), historické drama z římského podsvětí z přelomu století ER PIÚ: STORIA D'AMORE E DI COLTELLO (Er Piú – příběh lásky a nůž, 1971), akční snímek BESTIE (Il bestione, 1974) ze života řidičů nákladních aut, povídkový film V JAKÉM ZNAMENÍ SES NARODIL? / ZNAMENÍ ZVĚROKRUHU (Di che segno sei? 1975), kriminální filmy VELKÝ PODVOD (Bluff storia di truffe e di imbroglioni, 1976) s Anthony Quinnem a ZLOČIN Á LA NEAPOL (Giallo napoletano, 1979), drama DNY KOMISAŘE AMBROSIA (I giorni del commissario Ambrosio, 1988). Do jeho tvorby patří i několik filmových komedií s populární dvojicí Bud Spencer + Terence Hill: SUDÁ A LICHÁ (Pari e dispari, 1978), KDO NAJDE PŘÍTELE, NAJDE POKLAD (Chi trova un amico, trova un tesoro, 1981) či SUPERPOLDA (Poliziotto superpiú, 1980). Posledním filmem, který Corbucci natočil pro kina, byla v roce 1988 opět komedie NOČNÍ KLUB (Night Club).

Sergio Corbucci byl mimořádně plodný, ve své kariéře natočil přes šedesát filmů, k 58 napsal scénáře, čtyři filmy produkoval a ve třech si zahrál menší role. Často s ním spolupracoval jako scenárista mladší bratr Bruno, a jako skladatel filmové hudby Ennio Morricone. I když nikdy nezískal žádnou ze slavných filmových cen, svou tvorbou výrazně ovlivnil další generace filmových tvůrců.

Použité materiály:
Profily tvůrců světové kinematografie, 666 profilů zahraničních režisérů, IMDb

Autor: Veronika42

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:40 - 05:10

113 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Varmužovci z Mistřína

04:20 - 04:45

13 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:55 - 04:55

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

03:40 - 04:35

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sergio Corbucci

Corbucci Sergio

Naposled navštívené:
Sergio Corbucci

Corbucci Sergio