Duben

Joan Shawlee

Povolání:
Národnost:
Narození:
5.3. 1926, Forest Hills, New York, USA
Úmrtí:
22.3. 1987, Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Joan Shawlee se narodila 5. května roku 1926 ve Forrest Hill, stát New York. Absolvovala baletní školu Ernesta Belchera a ve čtrnácti letech odešla pracovat na Broadway. Kromě účinkování v baletu měla i dvě větší divadelní role - Jupiter (1942) a A Connecticut Yankee (1943).

Koncem padesátých let, to už působila v Hollywoodu, padla do oka Billymu Wilderovi. Tato atraktivní mladá žena, vysoká 192 centimetrů byla přesně to, co hledal pro své filmy. S Jackem Lemmonem jí dal náležitý prostor, ten bravurně zvládla jako kapelnice Sladká Sue v komedii Někdo to rád horké (1959) spolu s Lemmonem, Tonym Curtisem a Marilyn Monroe. Následovala postava Sylvie ve snímku Byt (1960) a Sladká Irma (1963), kde hrála jednu z prostitutek - Amazon Annie. V obou posledně jmenovaných sekundovala Jacku Lemmonovi a Shirley MacLaine. Ke spolupráci s režisérem Wilderem se vrátila po osmnácti letech jako recepční v černé komedii Kamaráde, kamaráde (1981), která byla filmovým koncertem pro dvojici Jack Lemmon - Walter Matthau a pro Wildera poslední film.

Celkem za svoji kariéru sehrála desítky menších filmových rolí a nemalým přínosem byla i pro televizi, kde účinkovala v řadě seriálů a televizních filmů.

V šedesátých letech si otevřela vlastní noční klub. Zde účinovala ve dvojici s Mitzi McCall. Publicistka Dorothy Kilgallen tehdy napsala, že tým „způsobuje docela rozruch“, a uvedla výrazný kontrast partnerů ve výšce. Doslova: „Joan je šest stop a tři palce vysoká, zatímco Mitzi je čtyři stopy a deset palců krátká“.

Joan Shawlee byla dvakrát vdaná. První manžel, Walter Shawlee, byl nakladatel a rozvedli se v roce 1956. Druhým manželem byl hotelový manažer Eddie Barchet. Z prvního manželství měla syna Waltera a s Barchetem dceru Angelu. Byla náruživou demokratkou, v roce 1952 výrazně podporovala prezidentskou kampaň.

Shawlee zemřela v Hollywoodu 22. března 1987 na rakovinu prsu ve věku 61 let. Byla zpopelněna a její popel rozptýlen do moře.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joan Shawlee

Shawlee Joan

Naposled navštívené:
Joan Shawlee

Shawlee Joan