Duben

Luciana Paluzzi

Povolání:
Národnost:
Věk:
86
Narození:
10.6. 1937, Řím, Itálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Italská herečka Luciana Paluzzi má za sebou bohatou, dnes již ovšem dávno uzavřenou filmografii v žánru převážně dobrodružných filmů, celosvětově známá zůstává dodnes díky bondovce THUNDERBALL (1965). Narodila se v Římě do rodiny důstojníka a na otcův popud začala studovat námořní školu v Miláně, díky své atraktivní vizáži se však již jako velmi mladá začala uplatňovat v modelingu. Náhodné setkání s vlivnými lidmi od filmu jí přineslo první malou roli v muzikálu JEHO VÝSOST ŘEKLA: NE! (Sua altessa ha detto no!, 1953), následně si ji diváci mohli všimnout v americkém oscarovém filmu TŘI MINCE VE FONTÁNĚ (Three Coins in the Fountain, 1954), který se natáčel v Itálii.

Od poloviny padesátých let točila Luciana Paluzzi několik filmů ročně, objevovala se i v televizi. V některých svých počátečních filmech byla v titulcích uváděna s příjmením Paoluzzi, a i když některé zdroje tvrdí, že je to její skutečné jméno, spíše šlo o několikrát opakovanou tiskovou chybu. Často pracovala v Británii, točila také ve Francii, u nás jsme ji mohli vidět v německých dobrodružných filmech TYGR Z EŠNAPURU (Tyger von Eschnapur, 1958) a INDICKÝ HROB (Indische grabmal, 1959).

V lednu 1960 se Luciana Paluzzi v Las Vegas provdala za amerického herce Bretta Halseye (*1933), s nímž měla syna Christiana (*1961). V té době trvale žila v Americe, hrála v několika televizních seriálech, objevila se také ve filmu NÁVRAT NA PEYTON PLACE (Return to Peyton Place, 1961), kde hrála i s manželem Brettem Halseyem. Jejich manželství se ale rozpadlo již v listopadu 1961, Luciana pak Bretta obvinila z fyzického násilí a v březnu 1962 byli v Los Angeles rozvedeni.

Po návratu do Itálie hrála Luciana Paluzzi v televizním seriálu ZLOČIN A TREST (Delitto e castigo, 1963) na motivy Dostojevského románu, první hlavní roli dostala ve filmu TENTOKRÁT MLUVME O MUŽÍCH (Questa volta parliamo di uomini, 1963) po boku Nina Manfrediho, znovu točila také ve Francii (NEŘEST A CTNOST – Le vice et la vertu, 1963). Přelomem v její herecké kariéře se stala v pořadí čtvrtá bondovka THUNDERBALL (1965). Původně absolvovala kamerové zkoušky pro hlavní roli Domino Derval, tuto postavu však nakonec hrála bývalá Miss Francie Claudine Auger. Luciana Paluzzi dostala příležitost ve vedlejší úloze krásné, ale nemilosrdné vražedkyně Fiony Volpe. Nejprve byla zklamaná, že nehrála hlavní roli, s odstupem času ale přiznala, že záporná role byla zajímavější.

Účast na celosvětově úspěšné bondovce znamenala pro Lucianu Paluzzi další nabídky k filmování, velmi brzy ale zapadla do stereotypu žánru dobrodružných a špionážních, případně sci-fi filmů, z nichž valná část nepřesáhla ani dobový průměr. Připomeňme alespoň mezinárodně hvězdně obsazený film 99 ŽEN (99 mujeres, 1969) nebo velmi volnou adaptaci Verneovy literární předlohy KAPITÁN NEMO A PODMOŘSKÉ MĚSTO (Captain Nemo and the Underwater City, 1970). Později se objevovala hlavně v kriminálkách (PODSVĚTÍ ROZKAZUJE – La mala ordina, 1972; POLICIE SE DÍVÁ – La polizia sta e guardare, 1973). Její sláva však postupně začala upadat a po natočení amerického filmu ŘECKÝ MAGNÁT (The Greek Tycoon, 1978) na další hereckou kariéru rezignovala.

Krátce po ukončení herecké kariéry se Luciana Paluzzi znovu provdala a v roce 1980 se jejím druhým manželem stal americký mediální magnát, filmový a televizní producent Michael Jay Solomon (*1937). Příjmení Solomon přijal i syn Christian z prvního manželství, dnes je filmovým producentem. Po manželově boku zůstává Luciana Paluzzi dodnes často vídanou celebritou, obývají spolu luxusní rezidenci v Beverly Hills.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Luciana Paluzzi

Paluzzi Luciana

Naposled navštívené:
Luciana Paluzzi

Paluzzi Luciana