Duben

Marta Friedmannová

Povolání:
Rodné jméno:
Marta Pokorná
Známá jako:
Marta Friedmanová; Marta Středová
Národnost:
Věk:
123
Narození:
30.10. 1900, Praha, Rakousko-Uhersko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ve dvacátých letech vstoupila do českého filmu herečka Marta Friedmanová. Zanechala v něm stopu v podobě několika postav většinou osudem zkoušených dívek a pak se z filmu opět vytratila. Nevíme o ní vůbec nic, snad jen kromě data jejího narození. Marta Friedmanová přišla na svět 30. října roku 1900 v Praze. Jaký byl hlavní podnět, který v roce 1921 přivedl mladou dívku k filmové branži, to bohužel nevíme. V případě životopisných informací o její osobě můžeme vycházet bohužel jen z jejích filmových rolí.

V roce 1921 debutovala Marta Friedmanová před filmovou kamerou v dramatu STÍNY režiséra Přemysla Pražského. Marta zde vytvořila roli Žofky, dcery pytláka Hrona, jehož ztvárnil František Kudláček. Snímek natočený v barrandovských ateliérech se nedochoval, pouze 11 fotografií, z nichž na jedné je zvěčněna také Marta Friedmanová se svým filmovým otcem Františkem Kudláčkem.

Od dramatu přešla Marta Friedmanová ke grotesce. V roce 1922 se objevila ve snímku CHOULOSTIVÉ NÁMLUVY, z něhož se dochovala jen část, resp. některé scény. Marta Friedmanová zde vytvořila bezejmennou roli dívky, aby se pak na tři roky ve filmu odmlčela. Opět se před kamerou objevuje až v roce 1925. Z žánru odlehčeného vstoupila opět do dramatu s názvem OHNIVÝ DRAK, v němž zřejmě vytvořila hlavní roli. Více však o filmu říci nemůžeme. Nebyl nikdy dokončen z finančních důvodů a navíc se nedochovaly údaje o jeho obsahu. Natočené filmové materiály zmizely v propadlišti dějin a do doby současné přetrvaly pouze dvě fotografie. V soupisu němých filmů je přetištěna fotografie pětadvacetileté Marty Friedmanové, nepříliš výrazné dívky s oválným obličejem a tmavými zvlněnými vlasy.

V roce 1927 se pod režijním vedením opět Přemysla Pražského objevila Marta Friedmanová v dalším dramatu s názvem BATALION. Příběh natočený podle stejnojmenného románu a následné divadelní hry od Josefa Haise-Týneckého je emotivním příběhem dr. Uhra, který se po velkém osobním zklamání dostane mezi obyvatele pražské periférie. Roli Lojzky, dcery zedníka Rokose (Vladimír Smichovský), ztvárnila právě Marta Friedmanová. Nejednalo se zřejmě o roli velkého rozsahu, nicméně šlo o účast ve filmu, který patří ke klenotům naší němé éry. Herecké umění mladé herečky nám v tomto případě zůstalo zachováno.

Poměrně velkou příležitost před kamerou dostala Marta Friedmanová v roce 1928, kdy v režii Julia Szöreghiho a Roberta Zdráhala ztvárnila postavu Marie v dramatu SOUBOJ LÁSKY. Milostný příběh, v němž hraje hlavní zápletku dávné tajemství vraždy týkající se rodin obou milenců, byl natáčen ve vídeňských ateliérech a v Rakousku vznikly také exteriéry. Snímek, který dokumentoval herectví i některých rakouských umělců, nebyl dochován vyjma 40 fotografií.

Melodrama PRAŽSKÉ DĚTI taktéž z roku 1928 bylo natáčeno v ateliérech Kavalírka v Praze. Exteriérové scény vznikly na Malé Straně, objevuje se zde také Kampa a Stromovka. V režii Roberta Zdráhala hrála Marta Friedmanová hlavní roli Aničky Klánové, prožívající na počátku I. světové války bolest ze ztráty otce, popraveného pro odboj. Ani v tomto snímku nechybí láska a dramatické zvraty. Není bez zajímavosti, že ve filmu byly použity skutečné dokumentární záběry ze října roku 1918, v čemž spočívá asi největší hodnota celého snímku, v tomto případě dochovaného.

Již jen poslední role, resp. dvojrole, čekala třicetiletou Martu Friedmanovou před filmovou kamerou. V roce 1930 hraje komtesu Alžbětu vydávající se za pradlenku Bětušku v dalším melodrama s názvem PRADLENKA JEHO JASNOSTI. Příběh mladé komtesky, která se odmítne provdat za prince Otta a namísto toho své srdce věnuje švarnému poručíkovi, končí zajímavým rozuzlením. Vychází najevo, že poručík je ve skutečnosti princ a krásná pradlenka, s níž se setkal, je komtesa Alžběta, kterou si původně vůbec nechtěl proti své vůli vzít. Příběh lásky dvou lidí, kteří k sobě našli cestu v domnění, že jsou někým jiným, nám nebyl zachován. Natáčel se v rakouském Schönbrunnu a na hradě Lichenstein. Zde stopa Marty Friedmanové v českém filmu končí. Na dochovaném snímku je Marta Friedmanová v roli komtesky krásnější nežli na záběrech z předchozích filmů, její tvář je zralejší, zajímavější. O to více škoda, že šlo o její poslední vystoupení před kamerou.

Vážení čtenáři tohoto článku, další ze záhad naší kinematografie – jméno Marty Friedmanové – je zde, věříme, že nám pomůžete sebemenší informací dokreslit další osudy této ztracené herečky, o níž ani nevíme, kdy zemřela. Děkujeme předem za Vaše ohlasy.

Zdroj: FIKEJZ, M.: Český film – Herci a herečky I. díl, Praha, 2006
Český hraný film 1898 – 1930, I. díl, Praha, 1995

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

04:45 - 04:59

9 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Hraje vám... Straňanka

04:25 - 04:59

29 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 04:59

9 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

04:50 - 04:59

4 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marta Friedmannová

Friedmannová Marta

Naposled navštívené:
Marta Friedmannová

Friedmannová Marta