Duben

Jerry Bruckheimer

Povolání:
Rodné jméno:
Jerome Leon Bruckheimer
Známý jako:
Mr. Block Buster
Národnost:
Věk:
78
Narození:
21.9. 1945, Detroit, Michigan, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jerry Bruckheimer se narodil 21. září 1945 do rodiny německých Židů, přímo v Detroitu, kam se přistěhovala po skončení druhé světové války.Jerryho začalo na střední škole zajímat fotografování a o několik let poté, s čerstvým doktorátem z psychologie v kapse se začal věnovat produkci reklam.Jedna z reklam na vůz Pontiac, parodující nejdiskutovanější film té doby, „Bonnie a Clyde“, jej dokonce pochválili v časopisu Time, načež si ho všimla i jedna z nejprestižnějších reklamních agentur, newyorská BBD&Q.Třiadvacetiletý Bruckheimer se během čtyř let vypracoval mezi špičky v oboru.Později dostal nabídku podílet se na produkci westernu „Křest ohněm“ a drápek filmu se do něj zatnul už napořád.Jeho první filmy nebyly velké blockbustery.

Pak se ale setkal s partnerem z druhu těch osudových.Byl jím ambiciózní, razantní divoch jménem Don Simpson.Sice se znali už nějakých deset let, ale teď se rozhodli založit vlastní produkční společnost.V roce 1983 přišli s prvním snímkem „Flashdance“, který se stal megahitem.“Policajtem v Beverly Hills“ v podstatě utvořili moderní podobu žánru akční komedie.O dva roky později přišlo duo S+B s dalším velkým hitem z prostředí rychlých a nebezpečných stíhacích letounů s názvem „Top Gun“.Najali filmově neprověřeného britského režiséra Tonyho Scotta a pro hlavní roli uhnali žádaného mladíka Toma Cruise.

Přišel rok 1995 a producent započal svoji práci se začínajícím Michaelem Bayem.Z jejich spolupráce vzešly hity jako „Skála“, „Mizerové“, „Armageddon“ nebo „Pearl Harbor“.Don Simpson zemřel v roce 1996 (jeho památce je věnovaná „Skála“) a na Bruckheimerovu budoucnost okolí hledělo s určitou skepsí.Tu se ale málem vědělo, že partnerství se rozpadlo už před půl rokem, kdy Jerry definitivně ztratil trpělivost se Simpsonovým nelidským životním stylem (jeho smrt byla způsobena užíváním několika desítek návykových látek).

Pochybovačům samozřejmě sklaplo, když se samotný producent stal ještě úspěšnější, než kdykoli předtím.Za jeho další velké počiny se zmiňuje např. „Krvavý příliv“, „Con Air“, „Černý jestřáb sestřelen“, dvě pokračování „Lovců pokladů“ nebo trilogie dobrodružných a úspěšných „Pirátů z Karibiku“.S oblibou znovu a znovu pracuje s osvědčenými řemeslníky, jako jsou režiséři Michael Bay, Tony Scott, skladatel Hans Zimmer nebo herec Nicolas Cage.

V roce 2001 vyprodukoval televizní seriál „C.S.I.:Las Vegas“ o forenzních detektivech a zaznamenal obrovský úspěch a postupem vyplodilo i spin-offy „C.S.I.:Miami“ a „C.S.I.:New York“.V roce 2002 ještě přihodil další detektivní seriál „Without Trace“.Jako další filmový projekt si vybral jednu z nejpopulárnějších PC her „Prince of Persie:Sands of Time“.Na adaptaci spolupracuje s autorem původní verze Jordanem Mechnerem, do hlavní role obsadil Jakea Gyllenhaala a na režijní sesli usednul režisér čtvrtého dílu Harryho Pottera, Mike Newell.Jasné je, že Princ bude vysokorozpočtová záležitost a Jerry se pokusí dokázat, že adaptace počítačových her nejsou prokletým žánrem.

Autor: Langley

Životopis (biografie) / Informace:
*194?

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jerry Bruckheimer

Bruckheimer Jerry

Naposled navštívené:
Jerry Bruckheimer

Bruckheimer Jerry