Duben

James Hadley Chase

Povolání:
Národnost:
Narození:
24.12. 1906, Londýn, Velká Británie
Úmrtí:
6.2. 1985, Corseaux, Švýcarsko
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický spisovatel René Brabazon Raymond, známější jako James Hadley Chase, autor strhujících detektivek přišel na svět v Londýně, v rodině plukovníka Francise Raymonda, veterinárního lékaře indické koloniální armády. Otec jej dal studovat na Královskou akademii v Rochesteru, mladý James však v osmnácti letech opustil domov a začal se živit jako obchodní cestující s knihami.

Bez otcova požehnání, zato s velkým zápalem se vrhl na distribuci především dětských publikací, vedl i knihkupectví a odkud byl už jen krůček k vlastní spisovatelské tvorbě. Byl také vášnivým fotografem a obdivovatelem klasické hudby i opery. Konec 20. let znamenal celosvětovou hospodářskou krizi, lidé měli peníze sotva na obživu, všechna umělecká odvětví, včetně prodeje knih, prožívala hluboký útlum. Po překonání největší krize se situace pozvolna obracela k lepšímu a mladý obchodník v r. 1932 potkal osudovou ženu Sylviu Rey, se kterou se vzápětí vzali. Po několika letech se jim narodil syn.

Začátek 2. světové války znamenal pro Chaseho aktivní službu v Royal Air Force s hodností Squadron Leader. Redigoval také s Davidem Langdonem (1914-2011), anglickým karikaturistou věstník RAF.

Roku 1939 vydal i svou velmi úspěšnou prvotinu Žádné orchideje pro slečnu Blandishovou, která byla zfilmována v roce 1948, hrána v divadlech a v roce 1971 znovu zpracována pod názvem Grissomova banda. Následovaly další vynikající detektivní příběhy - např. Mrtví zůstanou němí (1939), Za tohle tě dostanu (1946), Položte ji mezi liliemi (1950), Nakonec musíš zaplatit (1951), Sup je trpělivý pták (1969), Pracka v láhvi (1970) a mnoho jiných.
Přesto, že byl v Americe pouze dvakrát, odehrávají se jeho knihy právě v této zemi. Reálie byly vyčtené z encyklopedií, podrobných map a slangových slovníků. Tvořil i pod pseudonymy James L. Dochery, Ambrose Grant, Raymond Marshall nebo René Raymond.

V r. 1956 se s manželkou přestěhovali do Francie a po 13 letech odjeli užívat si podzimu života do švýcarského Corseaux-sur-Vevey u Ženevského jezera. Zde 6. února 1985 ve věku 79 let zemřel.

Chase během své kariéry napsal přibližně 90 knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků a vydávány nejen v Evropě, ale i v Indii, Japonsku, Africe a Latinské Americe. Jeho příběhy jsou plné vražd, intrik, vydírání a špionáže. Díky svému umění byl nazýván mistrem detektivky své generace a mnoho jeho knih bylo zfilmováno.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Hadley Chase

Chase James Hadley

Naposled navštívené:
James Hadley Chase

Chase James Hadley