Duben

Miriam Hopkins

Povolání:
Rodné jméno:
Ellen Miriam Hopkins
Národnost:
Narození:
18.10. 1902, Savanah, Georgia, USA
Úmrtí:
9.10. 1972, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Miriam Hopkinsová se narodila v roce 1902 v Savannah v Georgii. Navštěvovala dívčí školu ve Vermontu a později Syracuse University v New Yorku. Svou profesionální dráhu začínala ve dvaceti letech jako sborová tanečnice, později úspěšně vystupovala na divadelních scénách na Broadwayi a v Londýně.

Ve filmu debutovala v roce 1930 v romantické komedii „FAST AND LOOSE“, kde hrála dceru bohatých rodičů, která se zamiluje do nevhodného muže. Hned v dalším roce na sebe upozornila hlavní ženskou rolí v hororu „DR. JEKYLL A PAN HYDE“ (Dr. Jekyll and Mr. Hyde), ve kterém vytvořila postavu prostitutky, která se zaplete s hlavními protagonisty, Jekyllem i Hydem. Proslavila se zejména v přepisech Lubitschových komedií: v muzikálu „KOUZLO VALČÍKU“ (The Smiling Lieutenant, 1931) ztvárnila princeznu Annu, v „ÚTĚKU Z RÁJE“ (Trouble in Paradise, 1932) předvedla svůj šarm a vtip jako krásná a žárlivá kapsářka, a v romantické komedii „LÁSKA MEZI UMĚLCI“ (Design for Living, 1933) hrála po boku Garyho Coopera a Fredrica Marche dívku, která se nemůže rozhodnout mezi dvěma nápadníky.

V roce 1935 byla obsazena do hlavní role historického válečného dramatu
„TRH MARNOSTI“ (Becky Sharp) a za roli Becky Sharpové, nemilosrdné, tvrdohlavé dívky z nižší společnosti, snažící se za každou cenu dostat do vyšších kruhů, byla nominována na Oscara. V témže roce si hrála ještě zlatokopku Mary v romantické gangsterce z doby zlaté horečky „HERNA NA ZLATÉM POBŘEŽÍ“ (Barbary Coast).

Spolupracovala čtyřikrát s režisérem Williamem Wylerem, který ji obsadil do snímků: „VRAŽEDNÁ LEŽ“ (These Three, 1936), což byla první filmová verze dramatu o vztazích mezi pedagogy a žáky, kterou pak natočil v roce 1961 v hlavních rolích a Audrey Hepburnovou a Shirley MacLaineovou pod názvem „DĚTSKÁ HODINKA“ (The Children's Hour); „DĚDIČKA“ (The Heiress, 1949) - za výkon ve vedlejší roli tohoto dramatu byla nominována za Zlatý globus; „CARRIE“ (1952) - zde vytvořila manželský pár spolu s Laurencem Olivierem. Dvakrát hrála po boku Bette Davisové, poprvé v rodinném dramatu „STARÁ PANNA“ (The Old Maid, 1939), podruhé v komediálním dramatu „OLD ACQUAINTANCE“ (1943), kde hrála spisovatelku, přítelkyni hlavní hrdinky.

Z dalších filmů, ve kterých ještě hrála, to jsou např. drama z divadelního prostředí „MUŽI NEJSOU BOZI“ (Men Are Not Gods, 1936), romantická komedie „HONIČKA NA MUŽSKÉHO“ (Woman Chases Man, 1937), historické drama „VIRGINIA CITY“ (1940) s Errolem Flynnem, komedie „FANNY HILLOVÁ“ (Fanny Hill, 1964).
Jejím předposledním filmem bylo drama „ŠTVANICE“ (The Chase, 1966), kde hrála matku uprchlého vězně v podání Roberta Redforda. V několika filmech se uplatnila i jako zpěvačka.

Miriam Hopkinsová byla televizní průkopnicí, během tří desetiletí účinkovala v mnoha pořadech a seriálech, např. v „The Chevrolet Tele-Theatre“ (1949), „Pulitzer Prize Playhouse“ (1951), „Lux Video Theatre“ (1951-1955), „Climax!“ (1957), „Route 66“ (1963), dokonce v jedné epizodě televizního seriálu „The Flying Nun“ ještě v roce 1969. Ačkoli je více známa jako filmová herečka, má dvě hvězdy na Hollywoodském chodníku slávy: jednu za celovečerní filmy a druhou za televizní tvorbu.

Miriam Hopkinsová byla čtyřikrát vdaná, první manžel byl herec Brandon Peters, druhý pilot Austin Parker, třetí režisér Anatole Litvak a čtvrtý válečný dopisovatel Raymond B. Brock. V roce 1932 adoptovala syna Michaela. Zemřela v New Yorku na infarkt, devět dní před svými 70. narozeninami.

Autor: Veronika42

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Miriam Hopkins

Hopkins Miriam

Naposled navštívené:
Miriam Hopkins

Hopkins Miriam