Duben

Petr Horký (1)

Národnost:
Věk:
51
Narození:
4.2. 1973, Brno, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Brněnského rodáka Petra Horkého si pamětníci možná vybaví jako moderátora původní televizní soutěže Pyramida (předchůdkyně dnešního A-Z kvízu). Ta se vysílala ještě z brněnského studia, kde Petr Horký v 80. letech minulého století začínal svoji cestu před televizní kamerou. Později pracoval v České televizi jako moderátor někdejšího Studia 6 a uváděl i country magazín Aport.

Jeho koníčkem však odmala bylo cestování, poznávání cizích zemí a luštění záhad, které je obklopují. Miloval knížky Thora Heyerdahla, snil u příběhů A. C. Clarka a E. Dänikena , obdivoval horolezce Reinholda Messnera. Tehdy ještě netušil, že není daleko doba, kdy se s nimi setká osobně a dokonce je ve svých dílech představí i českým divákům.

„Můj táta byl horolezec. Pamatuji si, jak nám maminka chystala svačiny, když jsme šli lézt po skalách, jak mě táta naučil přelézt první převis. Učil jsem se s ním jezdit na vodě a hrozně mě to bavilo.Chodil jsem do oddílu a mám dokonce pěkné vzpomínky na Pionýra, protože jsme měli skvělého vedoucího, byli jsem s ním ve Slovenském ráji, v Beskydech. Jako všichni jsem toužil po tom, jak cestovat i mimo republiku, a protože to nešlo, tak jsem si hledal místa, o kterých jsem si snil. Lákaly mě Benátky, vůbec mě nenapadlo, že bych se dostal mimo Evropu. Jako všichni jsem četl knížky o tom, jak to venku vypadá. Pak se po listopadu 89 všechno změnilo a já jsem dostal chuť podívat se na svět právě očima svých idolů," vzpomíná dnes na své režisérské začátky Petr Horký.

Spolu s Miroslavem Náplavou pak založili sdružení Camera inkognita, které zaštituje veškerá natáčení. Velkou pomocí přispěl i slavný cestovatel Miroslav Zikmund, který se mimo jiné zasloužil i o záchranu archívu E. Ingriše a jeho převozu z Peru do ČR. Dnes má režisér P. Horký na svém kontě již více než 25 dokumentů a kromě dvou – zaměřených na lékařskou problematiku – se všechny věnují cestování, zeměpisu a odlišným kulturám. Setkal se nejen s ing. Pavlem Pavlem, Thorem Heyerdahlem, A. C. Clarkem, Erichem Danikenem a R. Messnerem, ale i s některými americkými a sovětskými kosmonauty. Navštívil mnoho zajímavých míst naší planety v téměř 40 zemích všech kontinentů. Natáčel na Kubě, potápěl se v Řecku i na Maledivách, uchvátil ho Velikonoční ostrov i mongolská poušť Gobi.

Spolu s polárníkem Miroslavem Jakešem 12. dubna 2008 v 11:57 SEČ. pokořil severní pól. Celá expedice trvala měsíc, cestovatelé urazili cca 175 kilometrů (150 km vzdušnou čarou) v drsných podmínkách, kdy se jim navíc vlivem ledového driftu cíl cesty často vzdaloval. Sami si nesli veškerou výbavu (cca 65 kg každý) a na pólu samotném pak čeští cestovatelé strávili dva a půl dne, než je vyzvedla ruská helikoptéra a odnesla na polární stanici Barneo.

Pár měsíců nato se cestovatel, spisovatel a režisér šesti desítek dokumentů Petr Horký oženil. Svatbu v zámku Lešná na Zlínsku mu odsvědčil cestovatel Miroslav Zikmund.

Jeho rozsáhlý televizní projekt TERRA INCOGNITA (Neznámá země) je věnován legendárním osobnostem všech dob a obsahuje (zatím) tyto díly:
Svět podle Kryštofa Kolumba
·Veliké cíle
·Prožít své sny
·Uprostřed mocných
Svět podle Charlese Darwina
·Stvoření
·Bytí
·Platná přikázání
Svět podle Thora Heyerdahla
·Začátky a první cesty
·KON-TIKI expedice
·Tahiti - dva pohledy na Polynésii
·Sochy Velikonočního ostrova
·Expedice RA
·Maledivské souostroví
·Pyramidy v Túcume
·Pyramidy na Kanárských ostrovech?
·Odkud a kam
Svět podle Reinholda Messnera
·Vnitřní zeměpis
·Cesty světem
·Cesta k sobě
Svět podle vědy a fantazie
·Očima A. C. Clarka
·Očima E. Dänikena
·Očima astronautů

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petr Horký

Horký Petr

Naposled navštívené:
Petr Horký

Horký Petr