Duben

Bohumil Smutný

Povolání:
Známý jako:
Bohuš Smutný
Národnost:
Narození:
27.1. 1922, Brno, Československo
Úmrtí:
16.12. 1995, Brno, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Bohumil Smutný byl brněnským rodákem a v Brně také až na krátké poválečné období strávil také celou svou uměleckou dráhu, což se negativně projevilo na jeho filmografii, která je početně i významově poměrně zanedbatelná. Pocházel z dělnické rodiny a vystudoval gymnázium, po maturitě v roce 1941 pokračoval ve studiu na brněnské Státní konzervatoři a v průběhu války se také podílel na produkci souboru Komorní hry pod vedením významného brněnského herce a pedagoga Rudolfa Waltera.

V poválečných letech vystřídal Smutný v rychlém sledu několik krátkých angažmá, po absolutoriu na konzervatoři začínal ve Svobodném divadle v Brně, následovala štace v Horáckém divadle v Jihlavě a pak dvě pražské scény, Studio Národního divadla a Divadlo města Žižkova. V době pražského pobytu absolvoval také křest ve filmu a jeho debutem byla poměrně velká úloha Štěpána v historickém snímku PORTÁŠI (1947). Následovaly menší role ve filmech budovatelského ražení (ŽÍZEŇ, 1949; DVA OHNĚ, 1949).

V roce 1949 se Bohumil Smutný vrátil do rodného Brna a natrvalo zakotvil ve Státním divadle, kde setrval ve stálém angažmá až do roku 1985. Začínal poměrně velkými postavami ve světové klasice (Višňový sad, Anna Karenina) i v domácím repertoáru (Tvrdohlavá žena, Gazdina roba), ale vážná autonehoda v roce 1962 s trvalými následky způsobila jeho následnou participaci na jevišti již jen v malých rolích.

Filmovým divákům se připomněl ještě nikoli nevýznamnou rolí v ÚTĚKU ZE STÍNU (1958), jeho další vstupy před filmovou kameru se však již odehrávaly již jen ve formátu epizodních úloh, připomeňme alespoň postavu příslušníka Státní bezpečnosti ve filmu ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1965), naposledy hrál menší roli v ambiciózním, dnes již ale zapomenutém titulu MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ (1967).

Trvalé zdravotní postižení z autonehody v roce 1962 znemožnilo Bohumilu Smutnému plné uplatnění na divadelním jevišti, totéž se týká i jeho dalších aktivit, objevoval se nicméně příležitostně v produkci brněnského televizního studia, z jeho práce práce před televizní kamerou připomeňme také seriál TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1975-1979), kde se jako příslušník SNB objevil ve čtyřech epizodách. Kromě hraní se věnoval také recitaci, v angažmá ve Státním divadle v Brně setrval až do roku 1985, kdy jako třiašedesátiletý odešel do penze. Bohumil Smutný zemřel v Brně 16. prosince 1995 ve věku 73 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bohumil Smutný

Smutný Bohumil

Naposled navštívené:
Bohumil Smutný

Smutný Bohumil