Duben

George Sanders

Povolání:
Národnost:
Narození:
3.7. 1906, Petrohrad, Ruské impérium
Úmrtí:
25.4. 1972, Castelldefels, Barcelona, Španělsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Britský filmový herec, zpěvák, spisovatel a autor textů písní, George Henry Sanders se narodil v carském Rusku v Petersburgu v rodině anglického bankovního úředníka 3. 7. 1906. Před vypuknutím revoluce v Rusku, kdy se vše schylovalo k převratu a svržení cara, se rodina urychleně vrátila zpět do Anglie. Sanders pak začal navštěvovat střední školu nejdříve v Brigtonu, a pak Technical College v Manchesteru, stejně tak, jeho bratr – později také herec Tom Conway. Po ukončení studií pracoval v reklamní a umělecké agentuře jako tajemník a právě tady se seznámil s herečkou Greer Garson, která se zmínila, že by se hodil svým zajímavým typem a projeven na herce.

George debutoval ve filmu v roce 1929, v té době ještě navštěvoval herecké kursy. Hrál po dobu sedmi let v anglických filmech, ale v americké produkci - jako byl snímek Lloyd s´of London v roce 1936 – v roli lorda Everetta Stacy, než dostal nabídku do Hollywoodu. Elegantní, uhlazený zajímavý, až snobský typ Angličana, a to byl právě ten typ, který se hodil do filmů.

První americký debut byl válečný thriler v režii Alfreda Hitchcocka a Foreign Correspondent – Zahraniční dopisovatel 1940, nebo drama - Rebecca s Laurencem Olivierem, Joan Fontaine a Judith Anderson., podle předlohy románu Daphne Du Maurier Mrtvá a živá. Další role ve The Falcon a The Saint, které patřily k ministeriím. Hrál také dobových dobrodružných snímcích Son of Fury: The Story of Benjamin Blake 1942, Black Swan, nebo v jedné z povídek v Tales of Manhattan – Příběhy z Manhattanu. Objevil se také v oblíbených krimiseriích s detektivem Kentaro Moto – Mr. Moto - Mr. Moto's Last Warning.

Jediným filmem, ve kterém hrál spolu se svým bratrem Tomem Conwayem byl - Death of a Scoundrel v roce 1956. Hrál také v The Host and Mrs. Muir, nebo Picture of Dorian Gray – Obraz Doriana Graye 1945, All About Eve - Vše o Evě s vynikající Bette Davis 1950, kde získal Oscara za vedlejší roli divadelního kritika Addisona DeWitta.

Sanders měl velmi příjemný bariton a dokázal, že vedle hraní je i talentovaný zpěvák. Natočil v roce 1958 album s názvem - The George Sanders Touch: Songs for the Lovely Lady, a byl i autorem několika textů. Často se jeho píseň ocitla v některém z filmů, natáčel i v rozhlase. Hrál také s Peterem Sellersem v Růžový panter - 1964. Pravdou je, že i George se zakrátko připojil k hercům, kteří pracovali pro televizi a hrál v TV filmech i seriálech, jako byl např. Doomwatsch - 1972.

A nyní něco k jeho soukromí. George Sanders byl čtyřikrát ženatý – první ženou byla Suzan Larson 1940 – 1946, další herečka maďarského původu Zsa Zsa Gabor 1949 – 1954, herečka Benaita Hume 1959 – 1967, kdy zemřela na rakovinu, poté po třech letech mladší sestra Zsa Zszy – Magda Gabor od roku 1970 – 1971, kdy se po šesti měsících rozvedli, a Sanders začal hodně pít.

Na na sklonku života žil ve Španělsku, a měl přítelkyni mexickou modelku Lorraine Chanel, o mnoho let mladší, až do jeho sebevraždy. Dne 23. 4. 1972 se ubytoval v Barceloně v hotelu Castelldefels, a až za dva dny byl nalezen mrtev. Vzal si podle pitvy smrtící množství Nembutalu. Bylo mu 65 let.

V dopisu na rozloučenou stálo:…“Milý světe, odcházím, protože jsem se nudil, cítím, že jsem žil dlouho a proto Tobě, Vám i Vám teď přenechávám na starost život v této sladké žumpě. Hodně štěstí“…..

Jeho biografii vydal o sedm let později jeho přítel Brian Atherne v roce 1979, dalším kamarádem byl herec David Niven, který svému příteli Georgovi věnoval jednu kapitolu ve své knize: Bring On the Empry Horsees, kde Sanders už ve věku 31 let předpovídal svou sebevraždu ve věku 65 let. George Sanders měl na svém kontě 128 vesměs kvalitních filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
George Sanders

Sanders George

Naposled navštívené:
George Sanders

Sanders George