Duben

Daniel Olbrychski

Povolání:
Národnost:
Věk:
79
Narození:
27.2. 1945, Lowicz, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Daniel Olbrychski se narodil 27. února 1945 v polském Łowiczi Victoru Longo-Olbrychskému a Wiktorii Olbrychské. Jeho snem bylo stát se vrcholovým sportovcem, ale již na studiu na varšavském gymnáziu Stefana Báthoryho se rozhodl pro herectví.
Když roku 1963 ukončil středoškolské vzdělání, nastoupil o rok později na Vysokou divadelní školu (PWST) ve Varšavě. Nečekal na ukončení či nějaký titul a pustil se hned do práce.
Tento charizmatický herec hrál jak na divadelní tak i na filmové scéně. Divadlem začínal v mládežnické skupině Andrzeje Konice, poté účinkoval v Teatru Powszechnym a 1971-81 byl členem Národního divadla. V této době byl již slavným hercem a tak působil i na evropských scénách, nejčastěji v Paříži.
K jeho filmovému debutu patří rok 1964 (tedy první ročník vysoké herecké školy) a film „Raněný v lese“, kde si zahrál hlavní roli v osobě mladého partyzána Korala. Již tímto válečným filmem na sebe upoutal pozornost.
O rok později dostal roli v historické epopeji, kterou napsal Stefan Żeromský a jejíž děj se odehrává za válek napoleonských pod názvem „Popely“ v režii Andrzeje Waldy. S tímto umělcem spolupracoval velmi často a spolupráce obou je vynesla vysoko v hodnocení kritiků i diváků.
Od této doby se už mohl považovat za herce s dobrou budoucností, který mu zajistilo drama „Jovita“ nebo „Březový háj.“ Ale hlavně to byl J. Hoffman, kdo ho obsadil do filmové trilogie Ohněm a mečem.
První film z roku 1969 „Pan Wolodyjowski“ byl vlastně třetím dílem trilogie H. Sienkiewicze, ale režisér se rozhodl pro tento díl z osobních důvodů. Další díl trilogie „Potopa“ (1974) vynesla D. Olbrychského do hereckého nebe, byl milován Poláky a dokonce i zahraničními kritiky, snímek byl nominován na Oscara.
Teprve roku 1971 kdy už měl za sebou dobré začátky ukončil vysokou školu hereckou na základě externí zkoušky, ale to už byla pouhá formalita, na kterou se tvůrci filmů ani nemuseli ptát.
Už to není herec národní, ale evropský, kdy ho nepolští režiséři a režisérky obsazují do hlavních i vedlejších rolí ve filmech „Plechový bubínek“, „Pád Itálie“ či „Rosa Luxemburková.“
Následuje celá škála filmů, ať to jsou historické, psychologické nebo komediální. Zahrál si i v seriálech a získal mnoho filmových i divadelních scén.
Roku 1969 obdržel cenu Zbigniewa Cybulského a 1974 byl vyznamenán Státní cenou II. stupně. Ve Francii byl 1985 jmenován důstojníkem a 1990 rytířem Řádu krásných umění a písemnictví. Je autorem knih Anioły wokół głowy (1997, Andělé kolem hlavy) a Parę lat z głowy (1997, Několik let z hlavy). Jeho syn Rafal Olbrychski (nar. 1971) se věnuje rovněž herectví.
Daniel Olbrychski je jeden z největších a nejvýznamnějších polských tvůrců a právem , neboť jeho filmografie má číslo něco přes 150 a v tom nejsou počítány divadelní scény.

Autor: Llewelyn

Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z najznámejších poľských hercov. Vo filme debutoval už ako adept prvého ročníka herectva v r. 1964 v snímke „Ranený v lese“. O rok neskôr dostal prvú väčšiu postavu vo filme A. Wajdu „Popoly“, vďaka ktorej sa sa dostal do povedomia divákov a začala sa jeho sľubná kariéra. Stvárňoval psychologické postavy súčasných hrdinov ako vo filme „Štruktúra krištáľa“, kostýmové napr. „Barónka Coselová“ či komické, napr. „Lov na muchu“ A. Wajdu. Naši diváci si ho pamätajú najmä z historických filmov „Pán Wolodyjowský“ (alebo tiež Príhody pána Michala) a „Potopa“ (1974), ktoré mu priniesli veľkú popularitu. Bol obľúbeným hercom režiséra Wajdu, ktorý ho obsadzoval do svojich znamenitých filmov ako „Všetko je na predaj“ (1969), „Brezový háj“ (1970), „Svadba“ (1973), „Slečny z Vlčian“ (1979), „Pán Tadeáš“ (1999) a v ďalších. Natáčal i v zahraničí, napr. v maďarských filmoch „Baránok“ (1970) a „Pacifistka“ (1971), či v západoeurópskych filmoch ako „Jedni i druhí“ r. C. Leloucha, „Róza Luxemburgová“ r. M. von Trotta a v mnohých ďalších. V posledných rokoch často spolupracuje s ruskými režisérmi, hral v medzinárodnom projekte N. Michalkova „Sibírsky barbier“ (1998), v Novického dráme „Bod zlomu“ (2003) a v r. 2005 sa objavilo na plátnach niekoľko filmov a seriálov s jeho obsadením ako „Turecký gambit“, „Koniec impérie“ a v iných. Jeho filmografia obsahuje takmer 120 titulov. V jeho stopách pokračuje aj jeho syn Rafal.

Autor: mia

Životopis (biografie) / Informace:
Daniel Olbrychski debutoval v roce 1964 ve filmu Ranny w lesie (Raněný v lese, r. Janusz Nasfeter). O dva roky později si ho už Wajda vyhlédl pro film Popely. Byla to pro něj velmi důležitá role, která odstartovala jeho dodnes trvající spolupráci s režisérem. Olbrychski hrál výhradně romantické hrdiny: Všechno na prodej, Lov na mouchy, Březový háj, Krajina po bitvě, Země zaslíbená, Veselka, Panny z Wilka. Pracoval i s jinými slavnými režiséry, jako s Krzysztofem Zanussim (Struktura krystalu, Rodinný život), s Jerzym Hoffmanem na trilogii podle Sienkiewicze (Pan Wolodyjowski, Potopa, Ohněm a mečem), Agnieszkou Holland, Kazimierzem Kutzem, Januszem Kijowskim, atd....Vybírali si ho i zahraniční režiséři - Volker Schloendorff (Plechový bubínek), Margaret von Trotta (Rosa Luxembourg), Miklós Janscó (La Pacifcsta), Nikita Michalkov (Lazebník sibiřský). Olbrychski vytvořil přes osmdesát filmových, desítky televizních a divadelních rolí. Je nejslavnějším polským hercem, jeho hvězda svítí intenzívně i ve Francii.

Autor/Zdroj: /

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

27 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín

05:30 - 05:59

27 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:30

2 minut již uběhlo
153 minut zbývá do konce

Prima - Nový den (2020) [TV pořad]

05:55 - 06:00

2 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Daniel Olbrychski

Olbrychski Daniel

Naposled navštívené:
Daniel Olbrychski

Olbrychski Daniel