Duben

Marisa Pavan

Povolání:
Rodné jméno:
Marisa Pierangeli
Národnost:
Narození:
19.6. 1932, Cagliari, Itálie
Úmrtí:
6.12. 2023, Gassin, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Marisa Pavan, vlastním jménem Marisa Pierangeli - divadelní a filmová herečka, se narodila 19. 6. 1932 spolu se svou sestrou-dvojčetem, později také herečkou Pier Angeli v Cagliari na Sardinii.
Protože matka při jejich porodu zemřela, byla dvojčátka dána k adopci, každá do jiné rodiny, ale později jim jejich adoptivní rodiny umožnily, aby se často setkávaly a aby spolu i studovaly. Marisa na rozdíl od Pier (Anny Pierangeli), netoužila po herecké kariéře, alespoň ne po té filmové, daleko více jí přitahovalo divadlo. Přesto vystudovala vysokou školu Torquado Tassa v Sorrentu, a až poté přešla na dramatickou školu v Římě.

Marisa se rozhodla, že bude hrát pod uměleckým jménem Pavan a její herecké začátky se datují na scénách italských divadel v Pise, Milaně, Bologni a Římě. Poprvé debutovala před kamerou v menších televizních rolích v seriálu: Studio One in Hollywood, nebo v roli baronky Marie Vetser ve snímku - Setkání u Mayerlingu - Front Row Center.

Ve filmu z roku 1955 - Rose Tattoo, hrála dceru Anny Magnani Rosu Della Rose. Tuto roli měla původně hrát její sestra Pier, ale ta nebyla v té době schopna ze zdravotních důvodů se role ujmout. Byla to také Marisa Pavan, která byla požádána Annou Magnani, aby za ní převzala na slavnostním předávání sošku Oscara, kterou vyhrála za hlavní roli matky Rosy. Pavan byla v tomto filmu nominovaná na nejlepší herečku ve vedlejší roli, ale Oscara tehdy získala Jo Van Fleet za vedlejší roli v drama - Na východ od ráje.

Další cenu už získala opět s Annou Magnani za film Rose Tattoo v roce 1956. Byl jí Golden Globe Award. Mezi uznávané a herecky náročné filmy, ve kterých se Marisa objevila byly: The Man in Gray Flanel – Muž v šedém flanelovém obleku, Suit, Diane – role Catherine Medicci, John Paul Jones a nebo Midnight Story. Marisa mimo to hrála v TV a divadle, hostovala nejen v Evropě – Itálii a Francii, ale i USA, Kanadě a Mexiku, kde mj. vystupovala spolu s Jeanem Pierrem Aumontem v Bacharachově Green Gras.

V roce 1956 se provdala za francouzského herce a zpěváka Jean-Pierra Aumonta, se kterým se nejdříve rozvedla, ale později znovu uzavřela manželství, které už napodruhé vydrželo až do Aumontovy smrti v roce 2001. Měli spolu dva syny - Jean-Clauda Aumonta a Patricka Aumonta. Marisa byla nevlastní matkou herečky Tiny Aumont (tragicky zemřela), kterou měl Jean Pierre Aumont z prvního manželství s krásnou americkou herečkou Mariou Montez.

Největší umělecké úspěchy „nasbírala“ Marisa Pavan v letech od roku 1952 do roku 1992, kdy ukončila v šedesáti letech svou kariéru seriálem: Vysoké napětí – High Tense – v roli La Mére de Sylvie.

Marisa napsala svou biografii s názvem – Award, a ve spolupráci s Jane Allen v nakladatelství McFarland v roce 2002 knihu o své sestře Pier Angeli s názvem : Křehký život. Marisa žije ve Francii, kterou velice miluje. Střídavě v Paříži a přes léto v Provencii.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marisa Pavan

Pavan Marisa

Naposled navštívené:
Marisa Pavan

Pavan Marisa