Duben

Nicole Kidman

Povolání:
Rodné jméno:
Nicole Mary Kidman
Národnost:
Věk:
56
Narození:
20.6. 1967, Honolulu, Havaj
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nicole se narodila v roce 1967 na Havajských ostrovech australským rodičům. Poté,co žili několik let v USA, se přestěhovali zpět do Austrálie.
Jako velmi mladá začala hrát v divadle,a krátce nato pak v televizi. Mimo Austrálii se také prosadila v americkém filmu "Úplné bezvětří" 1989. Za svůj další hollywoodský film "Billy Bathgate" z roku 1991 získala nominaci na Zlatý Glóbus. Dalším divácky úspěšným filmem bylo "Navždy a daleko" 1992, kde si zahrála společně s Tomem Cruisem. Zlatý Glóbus pak skutečně získala za roli v "Zemřít pro..." z roku 1995, v tomto roce si zahrála také ve třetím pokračování příběhu netopýřího muže "Batman navždy". Jane Campionová ji obsadila do hlavní role v psychologickém snímku z 19. století "Portrét dámy". Dále účinkovala v akčním filmu "Peacemaker" po boku George Clooneyho.S Tomem Cruisem si zahráli hlavní role v posledním snímku známého režiséra Stanleye Kubricka "Eyes Wide Shut". Hned nato oslnila jako divadelní herečka v inscenaci "Modrý pokoj" v režii Sama Mendese "Americká krása". Rok 2001 se stal pro její život i kariéru opravdu úspěšným : na prestižní ocenění Zlatý Glóbus byla nominována hned dvakrát, a to za "Moulin Rouge" v kategorii komedie a muzikál, a za "Ti druzí" v kategorii drama. Cenu nakonec získala za film "Moulin Rouge"... Kidmanová získala v roce 2002 Oscara za roli ve filmu "Hodiny", ve kterém hrála anglickou spisovatelku Virginii Woolfovou.

Po rozvodu s Tomem Cruisem se seznámila Nicol se zpěvákem Country music Keithem Urbanem, a provdala se za něj 25.6. 2006 při romantickém svatebním obřadu, který se konal za soumraku v kapli v gotickém stylu na vrcholku kopce u pláže na předměstí Sydney.

Hollywoodské herečce Nicole Kidmanové se 8.7.2008 narodila dcera Sunday Rose, jejímž otcem je muzikant ověnčený Grammy Keith Urban.Své první dítě porodila jednačtyřicetiletá Australanka v americké metropoli country Nashvillu.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Mezinárodní publikum si jí poprvé všimlo v nadšeně přijatém psychologickém thrilleru Úplné bezvětří. Od té doby se z ní stala jedna z nejpopulárnějších hereček, opakovaně prokazující svůj herecký rozsah a mnohostrannost.
V roce 2003 získala Oscara, Zlatý glóbus, berlínského Stříbrného medvěda a další ocenění za ztvárnění spisovatelky Virginie Woolf v dramatu Hodiny. Rok předtím byla nominovaná na Oscara za roli v muzikálu Moulin Rouge!. Za tuto roli i za další ve filmu Ti druzí byla opět nominovaná na Zlatý glóbus, za Moulin Rouge! ho získala. Na tuto cenu byla nominovaná ještě čtyřikrát, za filmy Zemřít pro, Zrození, Návrat do Cold Mountain a Billy Bathgate.
Jejími posledními filmy jsou Svatba podle Margot a Zlatý kompas
V oscarovém animovaném muzikálu Happy Feet namluvila postavu Normy. Namluvila také komentáře k dokumentárnímu filmu God Grew Tired of Us (získal cenu festivalu v Sundance) a biografii Simona Wiesenthala, I Have Never Forgotten You.
Do rozsáhlé filmografie Nicole Kidman dále patří filmy Tlumočnice, Dogville, Eyes Wide Shut a Portrét dámy.
V roce 2006 jí bylo uděleno nejvyšší možné australské ocenění - “Companion in the Order of Australia”. 
Je velvyslankyní dobré vůle Rozvojového fondu OSN pro ženy (UNIFEM).  Před několika lety se stala první předsedkyní Fondu pro zdraví žen na kalifornské univerzitě.
DL Austrálie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nicole Kidman

Kidman Nicole

Naposled navštívené:
Nicole Kidman

Kidman Nicole