Duben
ohodnotit

Višňový sad [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
132 minut
„Poslední hra A. P. Čechova. Teskná komedie o konci starých časů, marných nadějích a touze po lásce.“

Obsah filmu Višňový sad

 
Višňový sad je poslední hrou Antona Pavloviče Čechova. I když o ní tvrdil, že ji psal jako komedii, je to hra sice groteskní, ale také velmi smutná. Je to hra o konci světa tradičních jistot a pevných morálních hodnot, po kterém nastupuje věk pragmatismu a bezohlednosti.
Všeobecně známý příběh točící se kolem prodeje jednoho zanedbaného panství a zmarněných a současně tak komických osudů jeho obyvatel, vypráví v inscenaci režiséra Vladimíra Morávka také o podstatných otázkách, které nám klade moderní svět. Co je krásné a co je praktické, co je a co není užitečné, co je zvažování a co je nerozhodnost? Vypráví o síle a únavě ze světa, o cti...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jan BrichcínJan Brichcín.....televizní režisér [48]   
Vladimír MorávekVladimír Morávek.....divadelní režisér [44]   
hraje:
Dagmar HavlováDagmar Havlová.....Ljubov Raněvská, majitelka panství [56]   
Viktor PreissViktor Preiss.....Gajev, její bratr [62]   
Pavla TomicováPavla Tomicová.....Varja, její adoptovaná dcera [46]   
Andrea ElsnerováAndrea Elsnerová.....Aňa, její vlastní dcera [32]   
Martin StropnickýMartin Stropnický.....Lopachin, podnikatel [52]   
Jiří DvořákJiří Dvořák.....Trofimov, student [42]   
Jiřina JiráskováJiřina Jirásková.....Charlotta, guvernantka [78]   
Svatopluk SkopalSvatopluk Skopal.....Jepichodov, účetní [57]   
Lucie JuřičkováLucie Juřičková.....Duňaša, panská [43]   
Ilja RacekIlja Racek.....Firs, komorník [78]   
Pavel BatěkPavel Batěk.....Jaša, mladý sluha [34]   
námět:
Anton Pavlovič ČechovAnton Pavlovič Čechov.....div. hra "Višňový sad" (Višňovyj sad, 1904)   
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV inscenace]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Višňový sad >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

teta.Essie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.4.2012
Upřímně jsem nebyl zrovna na větvi z toho že   poslední Čechovovu hru dostal do ruky zrovna   Morávek,ale řekl jsem si třeba to bude dneska   jinak.

Dagmar Havlová v roli Raněvské byla   přímo skvělá a nedivím se ničemu ani   trošku,že se její výkon zalíbil   kritikům,kteří ji nakonec nominovali na cenu   Alfréda Radoka.Naprosto s nimi souhlasím.To co   D.Havlová předvedla byl vskutku neuvěřitelný   ženský herecký výkon a podotýkám,že tohle   opravdu by nezahrál nikdo líp než ona.
Zbytek   obsazení mi přišel velmi dobrý a na své role   se hodící...
...ale ne u všech!

Důkazem   toho je P.Tomicová v roli Varji.Já osobně mám   P.Tomicovou moc rád,jakožto herečku(osobně   nevím,poněvadž ji neznám).Jako herečka je moc   dobrá,to jí nikdo nemůžeme odepřít a   souhlasit se mnou budou i kritici,kteří ji   udělili cenu Alfréda Radoka za Maryšu.
ALE   PROKRISTA ona nemůže hrát Varju!Každý máme   přece jen svůj věk a P.Tomicová skutečně   není dle mě ta správná volba pro roli 26-leté   holky!Já když jsem to viděl tak dokud   Raněvské neřekla:,,mamičko,,;tak jsem si   myslel že je to její sestra,ne-li starší.Což   mi bylo divný!V životě bych jí podle toho   představení netypl 26!
Varja je podle Čechova   26-letá adoptovaná dcera Raněvské,která je do   Lopachina zamilovaná(zpočátku)-ale ani tohoto   tam nebyl sebemenší náznak!Jako opravdu aby to   Morávek něčím neokořenil.Opravdu že jo!

V   průběhu představení se mi velmi líbilo,že na   začátku každého dějství guvernantka   Charlotta(v podání J.Jiráskové)vtáhla diváka   do děje a místa kde se vše odehrává.Ale co   už mě,s prominutím,sralo od začátku až do   konce představení,byly ty scénické komentáře   v mluvené podobě!Líbí se mi když jsem   nějakým způsoben vtažen,jako divák,do děje   hry,ale proč ze mě dělají idiota tím,že je   mi prezentováno:Scéna je prázdná,Lopachin   odejde,Na scéně zůstane jen Duňaša a   Aňa......
Jako já jsem asi jako divák   slepej,né?Zaprvé tohle neskutečně bije do   uší(např.když je nějaká scéna,kdy člověk   opravdu čeká a je naplej jak šle,než se něco   stane a pak tam vrazí Charlotta s těma   scénickýma poznámkama).Jako já jsem nevěřil   vlastním očím ani uším.Ty scénické   poznámky jsou tam snad pro herce a ne pro   diváky!!!A divák není slepej aby neviděl co se   tam na tý scéně děje.Krom toho to neskutečně   diváka odpuzuje!Alespoň mne teda ano!Ale opět   pan režisér nám musel ukázat,proč by to   představení mělo být hraný normálním   stylem(kde se dodoržují sc.pozn. a každý z   herců má k sobě přiléhající   postavu(odpovídající přinejmenším   věkem))když to může být jinak,že jo?Já mám   Čechova hrozně rád a jeho díla považuji   opravdu za mistrovská díla,kterýmiž JSOU!Ale   jako tohle už je moc!

Co se týče ostatních   věcí,velmi se mi líbily kulisy a scéna,že v   každém dějství to bylo opravdu různorodé a   nečekané.Scénu to udělalo barvitější a   přizpůsobivou k dané situaci v   dějství.

Hudba se mi rovněž líbila a k   onomu představení mi zapadla ,jen mě malinko   mrzelo,že je tam pořád ta stejná hudba   dokolečka(krom začátku samozřejmě-lyrická   píseň).

Celkově jsem se na,mně vadící   parkety,snažil nedávat tak velký pozor a naopak   pozornost upírat k ději,neboť abych pravdu   řekl,KDYBYCH TO NEČETL-VŮBEC NEVÍM O CO TAM   JDE!Možná o prodej Višňového sadu a taky bych   možná postřehl to,že Lopachin to chce prodat a   Raněvská ne,a proč takový názor oba   mají.
Tohle bych jakš takš pochopil,ale   kdybych si to nepřečetl,NIKDY bych nepřišel na   to,například-jak to vlastně skončí a proč   zrovna tak a co se tam vlastně stalo?
Já jsem z   toho představení necítil vůbec ty   pocity,které do toho Čechov vtělil a které z   toho září.Tu bolest,která oddělila Jašu od   Duňaši,ten stesk po višňovém sadu,který pro   ostatní tolik znamenal,tu naději když jsou   všichni nuceni žít jiný život a začít jej   znovu,jaké to je když ten krásný sad který je   tolik milován najednou přijde nazmar a bude   srovnán se zemí,loučení s milovaným   sade,které bylo základem krásného a   šťastného dětství jedné malé holčičky ze   níž poté vyrostla velká majitelka   panství.
Jedinou výjimkou by toho byla   D.Havlová,které bych opravdu jako jediné   věřil to jak moc jí na sadu záleží-JÍ   JEDINÉ!
Ona jediná to opravdu dokonale   procítila a vžila se do té postavy tolik,že   jí jediné bych to věřil-její   ztrátu!

Nevím,co přesně probudilo v   divácích takový úspěch,nicméně nebylo to   nic extra špatného to netvrdím.
Jen   ať,proboha,to ten Morávek tolik   nepředělává,jen aby všichni věděli,že   Morávek je Morávek!Chudák Čechov,ten kdyby to   viděl....


Hodnocení:n12345678910
Višňový sad (2009) [TV inscenace]Višňový sad (2009) [TV inscenace]Višňový sad (2009) [TV inscenace]Višňový sad (2009) [TV inscenace]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10