Jeden svět
ohodnotit

Velký zátah

The Big Heat

Další název:
Heisses Eisen
Žánr:
Rok:
1953
Délka:
80 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Velký zátah
Dobrovolná smrt policisty Duncana staví před jeho kolegu Banniona velkou hádanku. Duncanova manželka tvrdí, že si její muž vzal život kvůli nemoci. Bannion se však seznámí s mladou ženou jménem Lucy, která prohlašuje, že Duncan s ní chtěl začít nový život a že byl dokonale zdráv. Krátce nato je Lucy nalezena - zavražděná. Bannion nyní chce za každou cenu věci přijít na kloub, jeho nadřízený ho však z případu odvolá. Bannion dá výpověď a pátrá na vlastní pěst. Zjistí, že Duncan byl členem gangsterské bandy a jeho žena se po sebevraždě muže snažila vše utajit, aby mohla šéfa bandy vydírat.
Velký zátah je po The Blue Gardenia druhý thriller, který Fritz Lang natočil v jednom roce. Ukazuje pomstychtivého policistu, který své cíle prosazuje stejně brutálními metodami jako gangsteři. To ztěžuje divákovi identifikaci s hlavním hrdinou, přispívá sle k sugestivní atmosféře plné napětí. Lang sám svůj film nepožaduje za detektivku či gangsterku, spíše za svědectví o práci policie, která má ozřejmit zranitelnost státního aparátu.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Velký zátah
Německý režisér Fritz Lang emigroval do USA v roce 1935 a v Hollywoodu si
získal slávu filmy se sociálně kritickými náměty, především kriminálními
dramaty Byl jsem lynčován, Přes práh smrti a Ty a já. Z jeho poválečné tvorby
je významnější jen film Velký zátah (1953), ve kterém režisér vzdáleně navazuje
jak na filmovou a literární „ drsnou školu ", tak na svá vlastní předválečná
témata. Hlavní postavou je policejní detektiv Dave Bannion, který pátrá po
příčinách sebevraždy kolegy z oddělení evidence. Narazí však na korupční síť,
svazující významného politika Mika Laganu s předními muži městské správy
i s Bannionovým nadřízeným, komisařem Higginsem. Ti všichni mají pádný
důvod Banniona v pátrání zastavit. Při vražedném atentátu na detektiva zahyne
jeho manželka, Bannion dostane výpověď z práce.... Tvrdohlavý hrdina se však
nevzdá: jeho přičiněním je nakonec celá korupční aféra odhalena a její aktéři
jsou zatčeni. Symbolem vítězství spravedlnosti je hrdinův návrat k policii. - Ačkoliv
snímek téma korupce, přetvářející společnost v síť ovládaných a sloužících
lidí, zpracovává v originálním stylu „drsné školy" 30. let, jeho forma
sklouzla do konvencí amerického kriminálního dramatu. V něm má důležité
místo typický kladný hrdina se šťastným rodinným životem, který překoná osobní
tragédii a který ve svém osamělém a neústupném boji proti zlu vítězí.
Filmový přehled 1995/1/37


Popis / Obsah / Info k filmu Velký zátah
Veškerá zaoceánská tvorba německého režiséra Fritze Langa vykazuje soustředěně kritický pohled na odvrácenou stranu amerického snu.V každém ze tří zde strávených desetiletí vytvořil řadu závažných děl, dosahujících rozměru světové klasiky. Mezi sociálně kritickými filmy 30. let lze zmínit např. Byl jsem lynchován (Fury, 1936 ) nebo Žena za výkladem (The Woman in the Window, 1944) mezi studiemi ničivé sexuální touhy z let 40. či jeho oblíbený snímek While the City Sleeps (Zatímco město spí, 1956) ze skupiny kriminálních melodramat první poválečné dekády. Velký zátah, který žánrem i dobou vzniku patří k poslední skupině, je současně i velký film noir.
Lang jeho noirové kvality připisuje především románové předloze Williama P. McGiverna, v níž jde o „charakter, policejního detektiva, nenávist, vraždy a pomstu" a také o skutečnosti, že Columbia měla ve smlouvě Glenna Forda. „To bylo mé štěstí," zdůrazňoval Lang. Ford výrazem své fyziognomie vtiskl noirovému hrdinovi jednu z charakteristických archetypálních podob. Představuje zde detektiva Banniona na křížové výpravě… sebevražda jednoho z policistů vzbudí podezření, že i nejvyšší místa policie města jsou pod korupčním vlivem podsvětí. Bannion, jenž se dopátrá nejblíže pravdy, je z případu odvolán, pak i propuštěn a místo něj v nastražené pasti zemře jeho žena. Od toho okamžiku je motivován především osobní mstou a jedná na vlastní pěst. Takové schéma detektivního případu představuje podstatu klasické noirové zápletky, stejně jako motiv osobní msty patří k základním prvkům noirového repertoáru, neboť hrdina takto sám sebe vystavuje morálnímu zpochybnění. O to více, oč pojetí narace příběhu vychází neměnně z jeho perspektivy a dramatika děje z něj buduje nejsilnější napětí - v tom už ale spočívá Langův vlastní noirový přínos. Už od Unavené smrti (Der müde Tod, 1921) Langovy filmy vždy v nějaké podobě pojednávají také o osudovosti v lidském životě. Ve Velkém zátahu je představována systémem moderní komunikace, neboť síly korupce nabývají prostřednictví anonymní povahy telefonní sítě téměř fatální moc nad existencí svých obětí.
Věroslav Hába, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Velký zátah
Na policistu byla nastražena bomba. Při explozi ovšem zahynula jeho manželka. A tak se policista vydává zjistit, kdo byl úkladným vrahem a zároveň pomstít svou ženu. Nemilosrdní zločinci, poctivý a věci oddaný policista, smyslné ženy a napínavá zápletka - nechybí ani jeden prvek klasického kriminálního dramatu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10