Velký zátah (1953)

Velký zátah (The Big Heat)
74 %
 
 

The Big Heat

Další název: Heisses Eisen

    Žánr: krimi / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 80 min.
Dobrovolná smrt policisty Duncana staví před jeho kolegu Banniona velkou hádanku. Duncanova manželka tvrdí, že si její muž vzal život kvůli nemoci. Bannion se však seznámí s mladou ženou jménem Lucy, která prohlašuje, že Duncan s ní chtěl začít nový život a že byl dokonale zdráv. Krátce nato je Lucy nalezena - zavražděná. Bannion nyní chce za každou cenu věci přijít na kloub, jeho nadřízený ho však z případu odvolá. Bannion dá výpověď a pátrá na vlastní pěst. Zjistí, že Duncan byl členem gangsterské bandy a jeho žena se po sebevraždě muže snažila vše utajit, aby mohla šéfa bandy vydírat.
Velký zátah je po The Blue Gardenia druhý thriller, který Fritz Lang natočil v jednom roce. Ukazuje pomstychtivého policistu, který své cíle prosazuje stejně brutálními metodami jako gangsteři. To ztěžuje divákovi identifikaci s hlavním hrdinou, přispívá sle k sugestivní atmosféře plné napětí. Lang sám svůj film nepožaduje za detektivku či gangsterku, spíše za svědectví o práci policie, která má ozřejmit zranitelnost státního aparátu.  Autor: curil

režie:
Fritz Lang
 
 
hraje:
Glenn Ford (David Bannion), Gloria Grahame (Debby Marshová), Jocelyn Brando (Katie Bannion), Alexander Scourby (Mike Lagana), Lee Marvin (Vince Stone), Jeanette Nolan (Bertha Duncanová), Peter Whitney (Tierney), Willis Bouchey (poručík Wilkes), Robert Burton (Gus), Adam Williams (Larry Gordon), Howard Wendell (Higgins), Chris Alcaide (George), Carolyn Jones (Doris), Michael Granger (Hugo), Dorothy Green (Lucy Chapman), Ric Roman (Baldy), Dan Seymour (p. Atkins), John Doucette (Mark Reiner), Linda Bennett (Joyce Bannion), Edith Evanson (Selma Parker), Mike Mahoney (Dixon)
 
 
námět:
William P. McGivern (seriál článků v Saturday Evening Post)
 
 
scénář:
Sydney Boehm
 
 
kamera:
Charles Lang
 
 
hudba:
Daniele Amfithetrof
 
 
kostýmy:
Jean Louis
 
 
střih:
Charles Nelson
 
 
zvuk:
George Cooper
 
 
produkce:
Robert Arthur
 
 
výprava:
Robert Peterson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.