Duben
ohodnotit

Velký Gatsby

The Great Gatsby

Rok:
2013
Délka:
143 minut
Premiéra v ČR:
16.5.2013
„Trhlinami v jeho zdanlivo dokonalom imidži presvitajú posadnutosť, šialenstvo a... Prísľub neodvratnej tragédie!“
Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
Mladého spisovateľa Nicka Carrawaya (Tobey Maguire), ktorý má pred sebou sľubne sa rozvíjajúcu kariéru, na jar roku 1922 osud priveje zo stredozápadu do New York City, meste formovanom veľmi voľnou morálkou, skvelým džezom, vplyvnými pašerákmi alkoholu a do astronomických výšin stúpajúcimi akciami. V honbe za splnením amerického sna sa Nick stane susedom tajomného milionára Jaya Gatsbyho (Leonardo DiCaprio), pravidelne usporiadajúceho nepredstaviteľne pompézne večierky. Na druhej strane zálivu býva Nickova pôvabná sesternica Daisy (Carey Mulligan), do ktorej je excentrický Jay už nejaký ten piatok zdanlivo beznádejne zamilovaný. Jeho láska je totiž vydatá za iného, jej manželom je záletný aristokrat Tom Buchanan (Joel Edgerton)... Vďaka Jayovi, ktorý si od priateľstva s ním sľubuje šancu napriek všetkému predsa len získať milovanú ženu, Nick možno až príliš dokonale spozná fascinujúci svet horných desaťtisíc zvonka i zvnútra spozná. Svet, ktorý ho napokon inšpiruje k napísaniu pútavého príbehu o nemožnej láske, nezničiteľných snoch a nepredstaviteľnej tragédii – svet nie nepodobný tomu skutočnému...


Čo možno neviete
Mnohí toto dvoma Oscarmi ocenené, dych vyrážajúce filmové spracovanie filmového mága Buza Luhrmana, plné najjagavejších hviezd súčasného Hollywoodu, považujú za remake (taktiež dvoma Oscarmi, no v iných kategóriách ocenenej) klasiky z roku 1974, ktorú s Robertom Redfordom a Miou Farrow v hlavných úlohách nakrútil podľa scenára Francisa Forda Coppolu britský režisér Jack Clayton. V skutočnosti majú pravdu, a zároveň sa tiež veľmi mýlia. Aj onen film totiž nie je originál, ale remake! Predchádzalo mu navyše nie jedno, ale až dve výrazne staršie spracovania – čiernobiela z roku 1949 a, podržte sa, dokonca i čiernobiela nemá verzia z roku 1926!

Zdroj: Markíza


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
Jedinečný Baz Luhrmann (Moulin Rouge!) se tentokrát pustil do na slavného románu F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby, a do role hlavního hrdiny obsadil Leonarda DiCapria. Rádoby spisovatel Nick Carraway (Tobey Maguire) přijíždí do New Yorku v roce 1922, v období uvolněných mravů, jazzu a pověstných králů podsvětí. Na cestě za svým americkým snem Nick potká pohádkového milionáře Gatsbyho a jeho okouzlující sestřenici Daisy. Nick je brzy vtažen do světa bohatých, poznává jejich iluze, lásky i podvody. Nový život ho inspiruje k napsání knihy o nenaplněné lásce, která skončí tragédií. V jeho příběhu najde každý z nás kousek sebe a svých problémů.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 07.09.2014 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
Nick Carraway přijíždí do Spojených států a chce se věnovat obchodu s cennými papíry. Zabydlí se v malém domku na Long Islandu v sousedství honosného sídla záhadného zbohatlíka Jaye Gatsbyho, na dohled přes záliv ke své sestřenici Daisy. Právě tahle vyhlídka fascinuje Gatsbyho, který pořádá opulentní večírky plné alkoholu a sexu, jichž se ale sám neúčastní. Jeho velké peníze, velká gesta, velké naděje, "velké oči" totiž směřují k Daisy Buchananové, k níž chová city z dob, kdy ještě zdaleka nemohl penězi plýtvat. Daisy je provdána za Nickova přítele Toma Buchanana. Manželství ale není moc šťastné. Nick dokonce pozná osobně Tomovu milenku Myrtle, je to manželka majitele blízké autoopravny. Jednoho dne dostane od Gatsbyho pozvánku na jeho velkolepý večírek. Postupem času se s ním spřátelí a dozvídá se i detaily jeho podezřelých obchodů i celou historii jeho života, který poznamenala láska k Daisy. Gatsby ho požádá, aby mu s ní zprostředkoval setkání. Po jednom večírku, kde dojde k přímé konfrontaci Gatsbyho a Toma, se stane tragická osudová událost...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
Velký Gastby naplnil očekávání. Víceméně.

Jeden z nejočekávanějších filmů roku je tady. Provázela ho striktní pravidla (například i pro zveřejnění recenze), ohlasy dlouho před premiérou, vysoko vyzdvihovaný soundtrack (právem) a řada dalších superlativ. Zaslouží si je Baz Luhrmann?

„Velký Gatsby“ sleduje Nicka Carrawaye, začínajícího neúspěšného spisovatele, od chvíle, kdy na jaře roku 1922 opouští americký středozápad a přichází do New Yorku. Pro toto období jsou příznačné uvolněné mravy, skvělý jazz, bossové ilegálního obchodu s alkoholem a prudce stoupající ceny akcií. V honbě za vlastním americkým snem se Nick ubytuje poblíž rezidence Jaye Gatsbyho, tajemného milionáře pořádajícího četné večírky. Na druhé straně zátoky bydlí jeho sestřenice Daisy a její záletný manžel šlechtického původu Tom Buchanan. Nick je tak vtažen do úchvatného světa superboháčů a jejich iluzí, lásek a falešnosti. Na pozadí Nickova poznávání světa, ve kterém žije a zůstává v něm cizincem, se odvíjí příběh beznadějné lásky, cesty za splněním snů a osudové tragédie, V nadčasovém příběhu se odráží problémy a snahy moderní doby. Autor, producent a režisér Baz poprvé viděl film „Velký Gatsby“ na plátně v roce 1974, ve vzdáleném australském Heron’s Creek, kde jeho otec provozoval čerpací stanici a krátce také kino. „Právě jsem dotočil ‚Moulin Rouge’ a odjel jsem na ‚dobrodružnou výpravu’,“ vzpomíná Luhrmann. Na Sibiři, v přeplněném kupé, se Luhrmann opět setkal s Velkým Gatsbym, tentokrát ve formě audioknihy, jedné ze dvou, které si s sebou vzal na cestu. „Nalil jsem si trochu vína, za oknem ubíhala sibiřská krajina a já jsem začal poslouchat. Usnul jsem až ve čtyři ráno”, vzpomíná. „Druhý den jsem se nemohl dočkat, až se vrátím do své těsné kóje, naliji si druhou lahev vína a zaposlouchám se do závěrečné části příběhu. Na jeho konci jsem si uvědomil tři věci: první, že knihu Velký Gatsby vůbec neznám; druhou, že její jazyk je tak výstižný; a třetí, že už v samotné knize je ukryt obrovský filmový potenciál. Pochopitelně s tím souvisí i neodmyslitelná výzva – vyjádření niterného života Nicka Carrawaye, jeho vnitřní hlas – ale ta kniha je neuvěřitelně filmová. Pomyslel jsem si: ‚Jednou bych rád ten film natočil.’” A tak se za zvuku vlaku uhánějícího po zrezavělých kolejích zrodila první představa o filmové adaptaci knihy Velký Gatsby.

Luhrmann se spojil s producenty Douglasem Wickem a Lucy Fisherovou, kteří se – stejně jako Luhrmann – již nějaký čas snažili zajistit filmová práva a nadšeně vítali jeho zájem. Mohl tak vzniknout film, který se snaží navázat na stopu Luhrmannova „Romea a Julie“ (1996) a „Moulin Rouge“ (2001). Do jisté míry se mu to i povedlo. Samozřejmě se všichni nejvíc těšili na Leonarda DiCapria a Tobey Maguirea. Spolu s nimi a jejich postavami ožívá New York dvacátých let ve střetu několika lidí, které pojí zvláštní vazby. „Myslím, že Fitzgerald (autor románu) vycítil hlubokou trhlinu v předivu morálky dvacátých let, že věci nemohou navěky pokračovat tak, jak jsou, že stávající stav nemůže vydržet.”, říká Luhrmann, „A tato myšlenka je případná i pro celosvětový finanční krach v roce 2008. Bylo to podobné. Když o tom teď přemýšlím, právě tohle mě přimělo natočit Gatsbyho právě teď a tímto způsobem. Do New Yorku jsme přijeli, protože právě tady jsme se museli poučit a pochopit paralely místa, kultury a způsobu myšlení – jazzového období a současnosti.” Spolupráce Luhrmanna a DiCapria byla velkým tahákem pro diváky. Vzhledem k tomu, že režisér a herec jsou nejen dávnými kolegy, ale i přáteli, bylo jen otázkou času, kdy se na nějakém filmu opět sejdou. A Tobey Maguire? „Leo mi zavolal a řekl: ‚Zrovna jsem mluvil s Bazem, chce natočit Velkého Gatsbyho. Chce mě obsadit do role Gatsbyho a tebe chce pro roli Nicka. Zrovna je ve městě. Co děláš dnes večer?’ A tak jsme se my tři sešli a pár hodin jsme se spolu poflakovali venku, potom jsem si vzal knihu Velký Gatsby a poprvé jsem si ji přečetl.”

Jaký tedy film je? Očekávání naplnil, i když ne na sto procent. Je to velkofilm s nákladnou výpravou, v barvách a luxusu, který k té době a společenské vrstvě patřil. Ale o to více je kontrastní třetí třetina filmu, která se propadne (záměrně) do šedi, ale naprosto nezáměrně začne být jaksi natahovaná, pomalá a ve srovnání s prvními dvěma třetinami filmu jakoby vytržená z kontextu. První dvě třetiny jsou pastvou pro oči i uši (soundtrack je vynikající). Dokonce natolik, že občas vizuální stránka přebíjí výkony herců a ubírá jim prostor. Zejména DiCapria bychom si jistě rádi ve všech polohách, které mu Gatsby nabízí, užili víc. Pokud bych měl označit nějaký herecký výkon, který mě osobně zklamal, pak to byla Carey Mulligan v roli Daisy Buchananové. Nejsem si zcela jist, jestli to nebyl Luhrmannův záměr, ale její Daisy je i ve chvílích okouzlení a štěstí na můj vkus příliš vlažná a unylá. Jako když sama svým pocitům nevěří a rozhodně je nedokáže zprostředkovat. Ale jak říkám – může to být můj osobní pocit. Nesrovnatelně lépe je na tom Joel Edgerton jako Tom Buchanan – cynický záletník, blazeovaný boháč, egoista zvyklý mít vše, co chce. Edgerton jej zahrál dokonale. Přesvědčí vás, že je stejně špatný jako každý jiný muž v jeho postavení, je vám nesympatický, ale leckteré jeho rozhodnutí je vlastně pochopitelné. Herecký ansámbl je naštěstí velmi dobře sehraný, takže pokud odsunete osobní pocity vůči jednotlivcům, celek vás zaujme.

Ale vraťme se k soundtracku. Je totiž vážně skvělý. Vždyť už samo pojetí je naprosto nové – r’n’b v New Yorku dvacátých let? Proč ne. Luhrmann chtěl zůstat věrný knižní předloze a epoše a zároveň chtěl dosáhnout toho, aby byl příběh srozumitelný pro novou generaci, chtěl vytvořit kulturní provázanost. Nedílnou součástí této provázanosti se stala soudobá hudba, která vznikla díky spolupráci s průkopnickým umělcem a výkonným producentem filmu Shawnem „JAY Z” Carterem.
„Chtěli jsme divákům zprostředkovat, jaké by bylo žít v té neuvěřitelně moderní době, kdy se rodil svět a všichni byli tak mladí, krásní, opilí, blázniví a bohatí a vedli tento způsob života.”, říká Pearce. „Chtěli jsme divákům nabídnout co nejvěrnější prožitek z návštěvy nejúžasnějšího nočního klubu na světě a z jízdy nejrychlejším autem, v jakém kdy jeli. Na začátku jsme se museli rozhodnout, jakou hudbu zvolíme a jak pomocí hudby příběh zprostředkujeme.” Tím také film je – návštěvou v úžasné době, prozářené diamanty a stylovými róbami, v době, která přála Americe, boháčům a snílkům. Kdy se dalo hodně vydělat a také všechno ztratit. Kdy byly city a touhy tak podobné těm našim. Kdyby Luhrmann udržel tempo, rád bych filmu dal i víc než 90 %. Takhle dávám maximálně 80 %, i přes doporučení. Pokud půjdete na „Gatsbyho“ do kina, určitě si film můžete užít. „Moulin Rouge“ a „Romeo a Julie“ však zůstávají nepřekonáni.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

The Great Gatsby
Drama / Romantický
Austrálie / USA, 2013, 142 min
Režie: Baz Luhrmann
Předloha: F. Scott Fitzgerald (kniha)
Hrají: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire,
Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki…
ČR premiéra: 16. 5. 2013, Warner Bros. CZ
www.thegreatgatsby.warnerbros.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
„Velký Gatsby” sleduje Nicka Carrawaye, začínajícího neúspěšného spisovatele podobného samotnému Fitzgeraldovi, od chvíle, kdy na jaře roku 1922 opouští americký středozápad a přichází do New Yorku. Pro toto období jsou příznačné uvolněné mravy, skvělý jazz, bossové ilegálního obchodu s alkoholem a prudce stoupající ceny akcií. V honbě za vlastním americkým snem se Nick ubytuje poblíž rezidence Jaye Gatsbyho, tajemného milionáře pořádajícího četné večírky. Na druhé straně zátoky bydlí jeho sestřenice Daisy a její záletný manžel šlechtického původu Tom Buchanan. Nick je tak vtažen do úchvatného světa superboháčů a jejich iluzí, lásek a falešnosti. Na pozadí Nickova poznávání světa, ve kterém žije a zůstává v něm cizincem, se odvíjí příběh beznadějné lásky, cesty za splněním snů a osudové tragédie, V nadčasovém příběhu se odráží problémy a snahy moderní doby.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
Čtvrtý filmový přepis klasického díla americké literatury, románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925), pojal známý australský filmař Baz Luhrmann především jako barvitou postmoderní audiovizuální podívanou, v níž atrakce bohužel přehlušují samotný příběh, jehož vypravěčem je mladý Nick Carraway. Ten v roce 1929 jako notorický alkoholik vzpomíná v léčebně na setkání se zvláštním boháčem Jayem Gatsbym před sedmi lety. Bydlel tehdy vedle jeho sídla a sblížil se s ním, protože byl bratrancem půvabné a bohaté Daisy Buchananové, kterou Gatsby před pěti lety miloval a na kterou nemůže zapomenout. Zbohatlík doufá, že provdanou ztracenou lásku opět získá a chce ji okouzlit zejména okázalým bohatstvím. V rozhodujícím okamžiku však žena zaváhá a nakonec způsobí tragédii, již Gatsby vezme na sebe a již zaplatí životem... – Baz Luhrmann a jeho stálí spolupracovníci, zejména jeho manželka, scénografka, návrhářka kostýmů a producentka Catherine Martinová se nechali okouzlit dobovým koloritem z časů „jazzového věku“, kdy newyorské vyšší společnosti vládly rozmařilé divoké večírky. Zároveň se snaží přiblížit děj a dobu mladému publiku, což se projevuje zejména v soundtracku, na němž se podílel známý hudebník Jay-Z. Na kostýmech se zase podílely slavné firmy Tiffany a Prada. Oproti nejznámější stejnojmenné adaptaci z roku 1974 (FP 1/76), natočené Jackem Claytonem s Robertem Redfordem a Miou Farrowovou v hlavních rolích v tehdy módním retrostylu, sázejí tvůrci místo na psychologickou kresbu postav a jejich vztahů na vnější efekty (jež vyniknou zejména ve formátu 3-D). Leonardo DiCaprio v propracovaném výkonu podává titulního hrdinu jako sebevědomého, ale zároveň ve věcech lásky naivního selfmademana s nejasnou minulostí. Představitelka Daisy, Carey Mulliganová, však na rozdíl od něj postrádá charisma. – Další filmové přepisy: 1926, r. Herbert Brenon; 1949, r. Elliott Nugent.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10