Duben
ohodnotit

V mlze

V tumaně

Další název:
V hmle; В тумане; In the Fog; Dans la brume; Im Nebel
Rok:
2012
Délka:
127 minut
Popis / Obsah / Info k filmu V mlze
Scénář svého druhého hraného snímku mohl Loznica realizovat až deset let po jeho faktickém vzniku. Válečné téma, o které se opírá, totiž renomovanému dokumentaristovi všichni rozmlouvali. Kdykoli se o něm před producenty zmínil, vyslechl si, že o válce bylo za oněch sedmdesát let natočeno všechno, a co on k tomu může dodat? Ve svém magicky kontemplativním ponoru do duše člověka, jenž se ocitl mezi dvěma rovnocennými zly, ovšem Loznica dokazuje, že válečné téma vyčerpáno zdaleka není.

Adaptace stejnojmenné povídky Vasilije Bykova popisuje začátek konfliktu v Bělorusku okupovaném nacisty, jejichž moc sem tam podrývaly sabotáže partyzánů. Právě za ni je souzen – avšak na rozdíl od svých druhů neodsouzen – Suščeňa, výhybkář, který touží jen po rodinném štěstí a kterému sadistický nacistický žertík v podobě „svobody“ zlomí život. Podezřelé propuštění totiž Suščeňu v očích vesničanů (a snad i rodiny) degraduje na kolaboranta a neexistuje způsob, jak by mohl dokázat svou nevinu. Po snímku Moje štěstí tak i zde Loznica naléhavě zpřítomňuje osud člověka, který se bez vlastního přičinění stává obětí nevykořenitelné a nesmyslné lidské zloby.

Barevně tlumené kompozice zasněžených běloruských plání, které se stanou svědky Suščeňovy „křížové“ cesty, připomínají plátna starých mistrů. Úvodní několikaminutová jízda vynikající kamery Rumuna Olega Mutua, která sleduje temeno hlavní postavy na cestě k šibenici, sugestivně navozuje atmosféru nekompromisní popravy, vůči níž není odvolání. Tíživost morálního dilematu, které nenabízí jednoznačné východisko, připomíná poetiku filmů Andreje Tarkovského. K němu má Loznica blízko i nestandardním zacházením se zvukem a především meditativním tempem záběrů. Z premiéry v hlavní soutěžní sekci festivalu v Cannes si snímek odvezl novinářskou Cenu FIPRESCI.

Kamila Dolotina
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V mlze
Je rok 1942. Území na západních hranicích SSSR je obsazeno nacistickou armádou, krutě potlačující jakýkoliv odpor. Skupinka původců sabotáže vlaku je bez milosti popravena, jen jednoho muže nechají naživu a propustí ho. Sušenja ví, že tím dostal pečeť zrádce a že nikoho nepřesvědčí o své nevině. Sergej Loznica točil víc než deset let vynikající dokumenty a jeho první hraný film Moje štěstí působil pesimismem svého pohledu před dvěma lety v Cannes jako rána pěstí mezi oči. Inspiraci pro druhý hraný film našel v próze běloruského spisovatele Vasila Bykova, líčící trestnou výpravu dvou partyzánů, pověřených likvidací domnělého zrádce. Peripetie výpravy, převážně se odehrávající v lese, postupně odhalují charaktery všech tří postav, z nichž jako jediný morálně pevný člověk vychází Sušenja, fatalisticky přijímající svůj osud. Velkou zásluhu o důstojnou působivost tohoto válečného dramatu bez jediné bitvy mají kameraman Oleg Mutu a představitel Sušenji Vladimir Svirski.
MFF Karlovy Vary 2012


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

01:30 - 02:10

26 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherný svět

00:55 - 02:00

61 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:40 - 02:30

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:05 - 02:05

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190603
Osobností: 697921
Fotografií: 764345
Plakátů: 376794
Obsahů a biografií: 178338

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10