V mlze (2012)

V mlze (V tumaně)
80 %
 
 

V tumaně

Další název: V hmle; В тумане; In the Fog; Dans la brume; Im Nebel

    Žánr: historický / válečný / drama
    Země: Spolková republika Německo / Nizozemsko / Litva / Rusko
    Délka: 127 min.
Scénář svého druhého hraného snímku mohl Loznica realizovat až deset let po jeho faktickém vzniku. Válečné téma, o které se opírá, totiž renomovanému dokumentaristovi všichni rozmlouvali. Kdykoli se o něm před producenty zmínil, vyslechl si, že o válce bylo za oněch sedmdesát let natočeno všechno, a co on k tomu může dodat? Ve svém magicky kontemplativním ponoru do duše člověka, jenž se ocitl mezi dvěma rovnocennými zly, ovšem Loznica dokazuje, že válečné téma vyčerpáno zdaleka není.

Adaptace stejnojmenné povídky Vasilije Bykova popisuje začátek konfliktu v Bělorusku okupovaném nacisty, jejichž moc sem tam podrývaly sabotáže partyzánů. Právě za ni je souzen – avšak na rozdíl od svých druhů neodsouzen – Suščeňa, výhybkář, který touží jen po rodinném štěstí a kterému sadistický nacistický žertík v podobě „svobody“ zlomí život. Podezřelé propuštění totiž Suščeňu v očích vesničanů (a snad i rodiny) degraduje na kolaboranta a neexistuje způsob, jak by mohl dokázat svou nevinu. Po snímku Moje štěstí tak i zde Loznica naléhavě zpřítomňuje osud člověka, který se bez vlastního přičinění stává obětí nevykořenitelné a nesmyslné lidské zloby.

Barevně tlumené kompozice zasněžených běloruských plání, které se stanou svědky Suščeňovy „křížové“ cesty, připomínají plátna starých mistrů. Úvodní několikaminutová jízda vynikající kamery Rumuna Olega Mutua, která sleduje temeno hlavní postavy na cestě k šibenici, sugestivně navozuje atmosféru nekompromisní popravy, vůči níž není odvolání. Tíživost morálního dilematu, které nenabízí jednoznačné východisko, připomíná poetiku filmů Andreje Tarkovského. K němu má Loznica blízko i nestandardním zacházením se zvukem a především meditativním tempem záběrů. Z premiéry v hlavní soutěžní sekci festivalu v Cannes si snímek odvezl novinářskou Cenu FIPRESCI.

Kamila Dolotina
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Sergej Loznica
 
 
hraje:
Vladimír Svirskij (Sušeňa), Vladislav Abašin (Burov), Sergej Kolesov (Voitik), Nikita Peremotovs (Gríša), Julia Peresild (Anelja), Kirill Petrov (Koroban), Dmitrijs Kolosovs (Mišuk), Stepans Bogdanovs (Topčijevský), Michail Jevlanov, Sergej Russkin, Timofej Tribuncev, Boris Kamorzin, Naděžda Markina (Burovova matka), Dmitrij Bykovskij (Jaroševič), Vlad Ivanov (Grossmeier), Igor Chripunov
 
 
námět:
Vasilij Bykov (román)
 
 
scénář:
Sergej Loznica
 
 
kamera:
Oleg Mutu
 
 
kostýmy:
Dorota Roqueplo
 
 
střih:
Danielius Kokanauskis
 
 
zvuk:
Michel Schöpping (supervize), Ivo Heger, Vladimír Golovnickij
 
 
výtvarník:
Juris Žukovskis
 
 
koproducent:
Joost de Vries, Vilnis Kalnaellis, Valentina Michaljova, Leontine Petit, Galina Semencova, Oleg Silvanovič, Heino Deckert
 
 
výprava:
Jurģis Krāsons, Kirill Šuvalov
 
 
producent:
Heino Deckert
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.