Zari
ohodnotit

Útok na Bílý dům

White House Down

Další název:
Útok na Biely dom (SK)
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
18.7.2013
„Policista John musí zachránit svou dceru, prezidenta a celé Spojené státy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Útok na Bílý dům
POZOR SPOILER

Prezident přilétá před Bílý dům. Začíná normální pracovní den - a ne jen pro něj. I pro mladého Johna Caleho, který zde přiveze svého zaměstnavatele. Zároveň stihne později požádat svou kamarádku o propustku pro dceru Emily. Do zaměstnání se chystá naposledy i Martin James Walker, šéf ochranky. Čeká jej zasloužený důchod. John bere svou dceru s sebou, protože má pohovor o své příští práci. Chce totiž dělat u tajné služby. Zde narazí na svou známou Carol Finnertyovou, ale nepomůže mu to. Není přijat. Jde si tedy s ní Bílý dům prohlédnout. Ta si musí odskočit, a proto jde na WC. Právě tehdy přiváží terorista bombu, která exploduje. Ochranka se snaží prezidenta uklidit, John se chce dostat za svou dcerou a všude vládne chaos. Walker a jeho lidé jsou u bunkru a zde on postřílí všechny kolem. Je jasné, že s teroristy spolupracuje a slibuje jim živého prezidenta. Jenže toho mu John doslova ukradne. Snaží se ukrýt, kde se dá, ale teroristé stále chodí po domě. Mají vše pod kontrolou a chtějí spoustu peněz. Přes telefon dostane John pokyn, aby utíkali sklepem. Šéf teroristů zabavuje zajaté Emily mobil, kterým udělala jejich fotky a poslala je ven do televize. John s prezidentem přicházejí na to, že únik sklepem je znemožněn výbušninou. Utíkají tedy jinudy a dostanou se do garáží a autem pak ven. Honí se s teroristy kolem budovy, ale nakonec prohrávají a končí v bazénu. Po dalším boji se zdá, že je prezident mrtev a proto je určen nový. Je to Alwin Hammond. Na Bílý dům nalétávají vrtulníky zvláštních jednotek. Nikdo netuší, že teroristé mají rakety Javelin. A oni je použijí. Přes jiný systém sundají i prezidentské letadlo. Hammond je tedy mrtev a dalším prezidentem se stává Raphelson. Teroristi zjistí totožnost Emily Caleové. Raphelson dává příkaz zničit Bílý dům i s lidmi uvnitř. Letadla s bombami tedy letí na místo činu. Vevnitř domu se odehrává drama, které by mohlo zničit svět. Walker má totiž kufřík, ze kterého je možno odpálit rakety s jadernými hlavicemi. Prezident, který musel svůj úkryt opustit, mu však odmítá pomoc, i přesto, že by on zastřelil Emily. Přesto se Walkerovi podaří rakety odblokovat. Do toho se blíží letecký útok a pilot již odkrývá kryt raket. Bílému domu a lidem již asi není pomoci…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Útok na Bílý dům
Režisér slavných akčních velkofilmů Roland Emmerich nás tentokrát zavede do Bílého domu. Mezi turisty podnikající prohlídku sídla amerického prezidenta Jamese Sawyera (Jamie Foxx) je i washingtonský policista John Cale (Channing Tatum) s dcerou, která se navzdory svému věku čile zajímá o dění v Bílém domě i aktivity samotného prezidenta. Dramatické okolnosti policistu přinutí skočit rovnýma nohama do nebezpečné akce, aby zachránil nejen své dítě ale i prezidenta a postavil se přesile těžce vyzbrojené skupiny polovojenských útočníků.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Útok na Bílý dům
Sympatický washingtonský policajt John Cale (Channing Tatum) vždy sníval o tom, že sa naňho jedného dňa konečne usmeje šťastie a on získa vytúžené miesto u tajnej služby a stane sa osobným strážcom amerického prezidenta Jamesa Sawyera (Jamie Foxx). Lenže dnes sa tento jeho sen v jedinej sekunde premenil na prach - dozvie sa totiž, že nespĺňa všetky potrebné kritériá na prácu v Bielom dome a chrániť prezidenta nikdy nebude... Keďže svojej dcérke Emily (Joey King), ktorá mu intenzívne držala palce, chce túto zlú správu povedať čo možno najšetrnejším spôsobom, vezme ju na exkurziu do Bieleho domu. Lenže stane sa, čo nik nečakal – zrazu totiž celý komplex obsadia po zuby ozbrojení členovia akejsi bojovej skupiny! Vláda je týmto šokujúcim aktom násilia pochopiteľne temer úplne paralyzovaná, no čas nemilosrdne beží – a tak je nechcený John možno tak trochu paradoxne jediný, kto môže zachrániť prezidenta, svoju dcéru i celú krajinu...!

Markíza


Popis / Obsah / Info k filmu Útok na Bílý dům
Policista John Cale se právě dozvěděl, že nezískal svou vysněnou práci u tajných služeb, chtěl chránit prezidenta Jamese Sawyera (Jamie Foxx). Protože nechce zklamat svou malou dceru, bere jí na prohlídku Bílého domu ve chvíli, kdy vládní sídlo obsadí skupina těžce ozbrojených útočníků. Vláda se ocitá v chaosu a je jen na Calovi, aby zachránil nejen svou dceru, ale i prezidenta a celou zemi.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 25.05.2014 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Útok na Bílý dům
V dubnu měl u nás premiéru snímek Pád Bílého domu (FP 6/2013; překlad originálu: Olymp padl; přičemž Olymp je krycí jméno Bílého domu). Nyní je uváděn zcela obdobný snímek White House Down, který vzhledem k téměř totožnému překladu ponechal jiný distributor v originále. I tady se setkáváme s chlapáckým prezidentem (zde Afroameričanem), s odvážným bodyguardem a jeho děckem (zde politicky „přemoudřelá“ dívenka Emily) a samozřejmě s chladnokrevnými teroristy, k nimž se přiřadí i interní zrádce (zde rovnou dva). Také tady dojde téměř k úplné destrukci prezidentského sídla, avšak Amerika i svět jsou na poslední chvíli ušetřeny před jadernou zkázou. Namísto severokorejských teroristů ovšem nastoupila parta žoldáků ve službách vojensko-průmyslového komplexu, jehož bossové nesouhlasí s prezidentovou mírovou politikou na Blízkém východě (přišli by totiž o kšeft). – Režie se ujal Roland Emmerich, specialista na akční katastrofické příběhy s „politickým“ podtextem, který slavnou budovu zlikvidoval už ve filmech Den nezávislosti (FP 9/96) a 2012 (2009, FP 1/2010). – Stejně jako v Pádu Bílého domu těžiště spočívá v nelogických akcích, plných pyrotechnických efektů, zběsilých demolic, přestřelek nejrůznějšími zbraněmi včetně raket i osobních soubojů chlapa proti chlapovi. Prezidenta před smrtí zachrání kapesní hodinky po Lincolnovi, v nichž uvízne zrádcova kulka, a malá holčička všem vytře zrak. – Na rozdíl od výše zmíněného titulu je v tomto aspoň černý slovní humor, byť náležitě silácký. Opět se tu hraje na prvoplánové vlastenectví, i když je snímek možná výjimečný tím, že tentokrát nehledá obvyklého vnějšího nepřítele.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Pád Londýna (2016)

 Pád Londýna (2016)
Pád Londýna n
London Has Fallen
Žánr: akční / krimi / thriller
Země: Velká Británie / Bulharsko / Spojené státy americké
Režie: Babak Najafi

(jiná verze filmu)

Pád Bílého domu (2013)

 Pád Bílého domu (2013)
Pád Bílého domu n
Olympus Has Fallen
Žánr: akční / thriller / politický
Země: Spojené státy americké
Režie: Antoine Fuqua

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Fenomén Underground

17:25 - 18:20

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

65 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Don Zimmerman

Zimmerman Don

Naposled navštívené:
Don Zimmerman

Zimmerman Don