Zari
ohodnotit

Stanfordský vězeňský experiment

The Stanford Prison Experiment

Další název:
Stanfordský väzenský experiment
Žánr:
Rok:
2015
Délka:
122 minut

Komentáře k filmu Stanfordský vězeňský experiment

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
karlosphonic
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.11.2015
Nějaký čas jsem sloužil v   kriminálu jako dozorce.Na   škole nám říkali,že co   byla ta starší filmová   americká verze,tak že se to   opravdu stalo,ten projekt   opravdu byl zprovozněn a   musel být předčasně   ukončen,protože žáci   vlivem davové psychózy byli   zanedlouho vzájemně   destruktivní .Jen u té   dřívější filmové verze   navíc přikrášlili tvůrci   film o mrtvoly,aby byla   větší sledovanost (tu   starší verzi jsem   neviděl).Proto jsem byl   zvědavý,jak si filmaři   budou počínat nyní.
Někdy stačí trochu mít   oficiální moc a člověk se   naprosto změní k nepoznání   k horšímu.Co se týká   akce,tak s tímto filmem jsem   spokojený.Nepotřebuji   řež,krev a hromadu   násilí,pokuď bude působit   stejně nevěrohodně.Stačí   klidně psychologické   násilí a psychickou   šikanu.Jenomže tady je ten   kámen úrazu.Nedovedu si   představit,že by v   kriminálu,ani v Americe jen   tak pro srandu dozorci   šikanovali vězně (u nás je   toto naprosto mimo   realitu).Čekal jsem,že ten   psychický teror bude více   propracovaný,zákeřný,jakob   y mimochodem,ale pořád bude   jakoby v právní normě.Proto   by byl   "zákeřný".Tady   byla ta šikana na   "hulváta",což je   hrozná škoda.Neznámí herci   ale hráli dobře.Docela   promrhaný materiál.
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.9.2018
To se povedlo
Výborně zpracovaný film o,   doufám, všeobecně známém   a dodnes kontroverzním   psychologickém experimentu   Dr.Zimbarda jehož   důležitost oceňujeme i po   tolika letech. To co o lidech   vypovídá se netýká tolik   prostředí věznic, jak se   může podle názvu zdát, ale   jde obecně o využívání   moci "obyčejnými"   lidmi pokud nějakou moc   mají. Zimbardo hledal tehdy   spíš odpověď na válečné   zločiny běžných lidí za   druhé světové války, ale   vztáhnout si to můžete i na   věznice, armádu, internáty.   Myslím, že se každý s   podobnou dynamikou chování   jednotlice i skupiny někdy   setkal a ti šťastnější z   vás jen v televizi.
Zpět k filmu samotnému.   Scénář povedený, retro   výprava také (jde jen o   interiéry, tak 70.léta   nedaly tolik práce),   příběh velmi dobře graduje   a výkony herců výborné.
Doporučuji zhlédnout a   pak si pokládát otázku   "Proč to dělali, když   věděli, že to je jen   experiment?" :-)
Ramilie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.4.2021
Chválím výpravu filmu ve   stylu 70. let, herecké   výkony velice   přesvědčivé. Na začátku   je spíše uvolněnější   atmosféra, která postupně   houstne. Z toho, co jsem o   tomto experimentu slyšela   před a co jsem si přečetla   po shlédnutí, se tvůrci   drželi skoro ve všem   skutečnosti. Nemůžu   uvěřit, že hned první den   si "dozorci" začali   tak moc užívat nově nabytou   roli; že po necelém týdnu   museli ukončit. Já už bych   to teda ukončila daleko   dřív, divila jsem se   Zimbardovi, že tomu mohl tak   dlouho přihlížet. Ta   naprosto zbytečná šikana a   buzerace ve mně vyvolávala   opravdu silné emoce, hněv si   ode mě schytal i samotný   Zimbardo za to, že byl   příliš ješitný,   ambiciózní a skoro až bez   soucitu - i když ve výsledku   asi přispěl hodně ke   znalosti lidské psychiky.   Jediné, co mi zde hodně   chybělo bylo větší   zaměření na rozhovory   "dozorců" mezi   sebou a s těmi vědci,   zajímalo by mě, jak to   prožívali, co si říkali.   Závěrečné rozhovory mohli   také udělat delší, ale   jinak jsem byla velice   spokojená, tedy spíše   šokovaná, konsternovaná a   zoufalá :D ale filmový   zážitek super.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

79 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Měnící se planeta

13:35 - 14:25

14 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:25 - 14:25

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama