Duben
ohodnotit

Temný rytíř

The Dark Knight

Další název:
Temný rytier (SK)
Rok:
2008
Délka:
152 minut
Premiéra v ČR:
7.8.2008
„Vítejte ve světě bez pravidel...“
Popis / Obsah / Info k filmu Temný rytíř
Soundtrack - The Dark Knight

------------------------------------------------------------

1. Why So Serious?
2. I'm Not A Hero
3. Harvey Two-Face
4. Aggressive Expansion
5. Always A Catch
6. Blood On My Hands
7. A Little Push
8. Like A Dog Chasing Cars
9. I Am The Batman
10. And I Thought My Jokes Were Bad
11. Agent Of Chaos
12. Introduce A Little Anarchy
13. Watch The World Burn
14. A Dark Knight


Autor: Wish

Popis / Obsah / Info k filmu Temný rytíř
Film Temný rytíř je pokračováním úspěšného snímku Batman začíná u jeho natáčení se již podruhé sešli režisér Christopher Nolan a herec Christian Bale, který si zopakoval roli Batmana/Bruce Waynea. Batmanův boj se zločinem je čím dál tím riskantnější. Temný hrdina se proto spojí s poručíkem Jimem Gordonem a právníkem Harvey Dentem, aby s jejich pomocí zbavil ulice města několika nebezpečných zločineckých organizací. Jejich tajné spojenectví začne brzy přinášet hmatatelné výsledky. V ulicích Gothamu však záhy začne řádit nevypočítatelný zločinec Joker, který mezi obyvateli šíří strach a zmatek.


Autor: georginaa

Popis / Obsah / Info k filmu Temný rytíř
Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout...

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Temný rytíř
Pokračování filmu Batman začíná Temný rytíř znovu spojilo režiséra Christophera Nolana a hvězdu Christiana Balea, který si zopakoval roli Batmana/BruceWayna v nekončícím boji se zločinem. S pomocí poručíka Jima Gordona a návladního Harveyho Denta Batman vyráží do ulic Gothamu, aby vymýtil organizovaný zločin jednou provždy. Vzniklý triumvirát je velmi efektivní. Ale brzy se všichni stanou lovnou zvěří v šílené hře zločineckého génia, známého jako Joker, který rouzpoutá v Gothamu skutečnou anarchii a dotlačí Batmana blízko k překročení tenké hranice mezi hrdinou a zloduchem. Heath Ledger jako král zločinců Joker a Aaron Eckhart v roli Denta. Maggie Gyllenhaal uvidíte v roli Rachel Dawesové. Vracejí se také známé tváře z filmu Batman začíná - Gary Oldman v roli Gordona, Michael Caine jako Alfred a Morgan Freeman v roli Lucia Foxe.


Popis / Obsah / Info k filmu Temný rytíř
Režie šesté filmové verze populárního komiksu nakladatelství DC Comics se po snímku Batman začíná (FP 8/2005) znovu ujal Christopher Nolan. Mezi oběma příběhy netopýřího muže režisér natočil zajímavý snímek o soupeření dvou iluzionistů Dokonalý trik (2006, 1/2007), předznamenávající koncepci Temného rytíře. Ten je opět soubojem dvou protivníků, ztělesňujících protikladné principy: oponentem milionáře Bruce Waynea (opět Christian Bale), bojujícího proti zločinu v podobě maskovaného mstitele Batmana, je psychopatický Joker (Heath Ledger), pojatý ovšem realističtěji a vážněji než stejný zlosyn, jehož Jack Nicholson v Batmanovi Tima Burtona (1989) ztělesnil jako bizarního „bílého klauna“. Třetí důležitou postavou je charizmatický státní návladní Harvey Dent (Aaron Eckhart), který se odvážně pouští do prosazování spravedlnosti v megapoli Gothamu, prosyceném korupcí a zločinem. Protagonista, znavený a frustrovaný nejednoznačnou odezvou svých samozvaných zásahů, uvolňuje Dentovi prostor ve veřejné sféře i v soukromí ve vztahu k milované Rachel (Maggie Gyllenhaalová namísto Katie Holmesové). Netuší ovšem, že tak nevědomky nahrává nepříteli. Zatímco Joker, vyznávající chaos, a Batman, oddaný racionalitě, fungují jako soupeři v podstatě na základě podobnosti (mj. oba nosí masku), stává se jádrem vyprávění krach Dentova čistého idealismu a proměna „bílého rytíře Gothamu“ ve zloducha přezdívaného Dvě Tváře (ten se v podání Tommyho Lee Jonese objevil už v Batmanovi navždy). - Žánrově je Temný rytíř pojatý jako seriózní a komplikované kriminální drama, jež svou koncepčností a filozofickými konotacemi přesahuje tradiční představy o zábavné komiksové adaptaci. Nolanovo ambiciózní, mnohovrstevné pojetí však přece jen místy naráží na prostý požadavek přehlednosti. – Na nadšeném přijetí snímku, který ocenila i kritika a který se zařadí na špičku nejúspěšnějších titulů všech dob, má podíl i fakt, že jde o poslední roli předčasně zemřelého Heathe Ledgera (1979-2008). Jeho památce a památce specialisty na zvláštní efekty Conwaye Wickliffea (1966-2007), jenž zahynul během realizace při kaskadérské zkoušce v Londýně, je film věnován. – Snímek byl natáčen i pro verzi IMAX s některými scénami ve formátu 3D. – Předchozí díly série: Batman (1989, FP 3/92), Batman se vrací (FP 10/92), Batman navždy (FP 9/95), Batman a Robin (FP 8/97), Batman začíná (FP 8/2005).
-ap-, Filmový přehled 2008/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Temný rytíř povstal (2012)

 Temný rytíř povstal (2012)
Temný rytíř povstal n
The Dark Knight Rises
Žánr: akční / fantasy / komiks
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Christopher Nolan

(pokračování)

Batman začíná (2005)

 Batman začíná (2005)
Batman začíná n
Batman Begins
Žánr: sci-fi / akční / dobrodružný / krimi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Christopher Nolan

(pokračování)

Batman: Dead End (2003)

 Batman: Dead End (2003)
Batman: Dead End n
 
Žánr: akční / krimi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Sandy Collora

(spin-off)

Batman a Robin (1997)

 Batman a Robin (1997)
Batman a Robin n
Batman and Robin
Žánr: komiks / akční / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Joel Schumacher

(pokračování)

Batman navždy (1995)

 Batman navždy (1995)
Batman navždy n
Batman Forever
Žánr: fantasy / akční / komedie / krimi / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Joel Schumacher

(pokračování)

Batman se vrací (1992)

 Batman se vrací (1992)
Batman se vrací n
Batman Returns
Žánr: sci-fi / akční / romantický / thriller / krimi
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Tim Burton

(pokračování)

Batman (1989)

 Batman (1989)
Batman n
 
Žánr: sci-fi / akční / krimi / drama / fantasy / dobrodružný
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Tim Burton

(pokračování)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Útulek pro záchranu šimpanzů J...

16:40 - 17:30

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

39 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178206

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10