Zari
ohodnotit

Tarzan

Tarzan the Ape Man

Další název:
Tarzan opičí muž
Rok:
1932
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
1932
Popis / Obsah / Info k filmu Tarzan
Tarzan – syn divočiny, nebo také Tarzan - opičí muž, byl prvním příběhem ve velké řadě dalších filmů natočených o Tarzanovi, s hlavním představitelem Johny Weissmullerem, mistrem světa a olympijským vítězem v plavání. První snímek byl natočen v roce 1932.
Do Afriky přijíždí z Anglie James Parker (C.Aubrey Smith) se svou dcerou Jane (Maureen O'Sullivan) a s nimi cestuje přítel Parkerových lovec Harry Holt (Neil Hamilton). Jejich hlavním zájmem je slonovina. James Parker se dozvěděl, ve kterých místech by se měl nalézat hřbitov slonů, kde leží neuvěřitelné bohatství v podobě sloních klů. Cestou africkou divočinou přichází expedice k hoře„Mlčení“, která je domorodci uctívána jako svatá, a nikdo se k ní nepřiblíží pod pohrůžkou smrti. Podaří se jim také následovat raněného slona a tak se dostanou do obrovské jeskyně ukryté pod vodopádem, kde skutečně naleznou sloní pohřebiště. Současně však zasáhne do jejich dobrodružství setkání s podivným tvorem, který ovládá nejen všechny opice, slony, ale i jiná zvířata, a kterému se podaří unést Jane…..



M.H. clara.bow


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Tarzan
Tarzan, syn divočiny" byl dobrodružný film, který v divácích obnovil vzpomínky na slavné doby němého filmu, kdy kvetly napínavé dobrodružné příběhy a detektivní seriály.. Tentokrát nové, již zvukové zpracování románu o Tarzanovi, přeloženému samozřejmě, že i do češtiny, využilo desetiletých zkušeností z pokroků techniky a režie i ze zálib obecenstva v cestopisných exotických filmech.

Děj byl ke svému užitku dost obměněn a navíc velmi rozhojněn napínavými scénami, kde lovci i Tarzan v nebezpečných bojích se zvířaty afrických řek, obrovskými hrochy a strašlivými krokodýli a s drvaci pralesa zápasí o život. Napětí vyvrcholuje, když lovci s Janou se octnou v zajetí trpaslíků, odsouzeni k hrozné smrti v zápase s obrovskou gorilou a jsou vysvobozeni Tarzanem a stádem jeho slonů. V popředí zájmu stál tehdy samozřejmě olympijský plavecký rekordman Johny Weissmüller jako Tarzan se svým sportovně vypěstovaným tělem a akrobatickou obratností.

Po dvakrát se objeví ve vodě, kdy divák mohl se zatajeným dechem sledovat jeho nedostižné krauly nebo radši crawly? Přes to, co je ve filmu dovedným trikem, zaujme film svým prudkým spádem děje, přírodními sceneriemi pralesa a zdařilou reprodukcí prostoty a citové bezprostřednosti přírodního člověka, zpřáteleného s přírodou a s jejími dobrými tvory, kteří neohrožují jeho život - tedy tím vším, co znamená změnu od bežného prostředí společenských filmových příběhů. A tak budiž věčné všechny ty robinsonády, které si udržují i ve věku techniky jisté kouzlo vzpomínkami na romantiku první chlapecké četby.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Tarzan
Podle předlohy románů E.R.Burroughse. Dobrodružný černobílý film s J.Weismüllerem a Maureen O´Sullivan. Po jejich úspěchu následovalo dalších pět příběhů.
Do Afriky za možností zažít dobrodružství, a přijít k bohatství přijíždí otec Parker s dcerou Jane a společníkem Harrym. Najmou si černošské nosiče, a pokračují do dosud neprobádané džungle. Jane se setkává s divokým mužem, který žije s opicemi, a zachrání ji. Naučí ho mluvit a poznávat jiné věci, vzbudí i jeho city. Jmenuje se Tarzan. Film byl prvním pokusem pokud opomenu film King Kong - práce animací s figurkami, montáže, prolínačky, trikové snímky,lidé převlečení za opice i opravdová, cvičená africká zvířata. Lvi, sloni, šimpanzi, nosorožec, hroch.Triky nejsou sice tak dokonalé, na jaké jsme v době počítačů zajisté zvyklí, ale má své kouzlo ještě i dnes.

M.H. c.b.


Autor: clara.bow

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Meg Tilly

Tilly Meg

Naposled navštívené:
Meg Tilly

Tilly Meg