Tarzan (1932)

Tarzan (Tarzan the Ape Man)
77.4 %
 
 

Tarzan the Ape Man

Další název: Tarzan opičí muž

    Žánr: dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1932        
    Délka: 100 min.
Tarzan, syn divočiny" byl dobrodružný film, který v divácích obnovil vzpomínky na slavné doby němého filmu, kdy kvetly napínavé dobrodružné příběhy a detektivní seriály.. Tentokrát nové, již zvukové zpracování románu o Tarzanovi, přeloženému samozřejmě, že i do češtiny, využilo desetiletých zkušeností z pokroků techniky a režie i ze zálib obecenstva v cestopisných exotických filmech.

Děj byl ke svému užitku dost obměněn a navíc velmi rozhojněn napínavými scénami, kde lovci i Tarzan v nebezpečných bojích se zvířaty afrických řek, obrovskými hrochy a strašlivými krokodýli a s drvaci pralesa zápasí o život. Napětí vyvrcholuje, když lovci s Janou se octnou v zajetí trpaslíků, odsouzeni k hrozné smrti v zápase s obrovskou gorilou a jsou vysvobozeni Tarzanem a stádem jeho slonů. V popředí zájmu stál tehdy samozřejmě olympijský plavecký rekordman Johny Weissmüller jako Tarzan se svým sportovně vypěstovaným tělem a akrobatickou obratností.

Po dvakrát se objeví ve vodě, kdy divák mohl se zatajeným dechem sledovat jeho nedostižné krauly nebo radši crawly? Přes to, co je ve filmu dovedným trikem, zaujme film svým prudkým spádem děje, přírodními sceneriemi pralesa a zdařilou reprodukcí prostoty a citové bezprostřednosti přírodního člověka, zpřáteleného s přírodou a s jejími dobrými tvory, kteří neohrožují jeho život - tedy tím vším, co znamená změnu od bežného prostředí společenských filmových příběhů. A tak budiž věčné všechny ty robinsonády, které si udržují i ve věku techniky jisté kouzlo vzpomínkami na romantiku první chlapecké četby.  Autor: Asmodej

režie:
W.S. Van Dyke
 
 
hraje:
Maureen O'Sullivan (Jane Parker), Neil Hamilton (Harry Holt), Doris Lloyd (Paní Cuttenová), Forrester Harvey (Beamish), Ivory Williams (Riano), Johnny Weissmuller (Tarzan), C. Aubrey Smith (James Parker)
 
 
námět:
Edgar Rice Burroughs
 
 
scénář:
Cyril Hume
 
 
kamera:
Clyde De Vinna
 
 
hudba:
William Axt
 
 
producent:
Irving Thalberg
 
 
stavba:
Cedric Gibbons
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.