Duben
ohodnotit

Svědek obžaloby

Witness for the Prosecution

Žánr:
Rok:
1957
Délka:
116 minut
„Mladík je souzen za vraždu bohaté vdovy, neboť je podezřelý, že bude těžit z její poslední vůle.“
Popis / Obsah / Info k filmu Svědek obžaloby
Justiční drama ze soudní síně s překvapivým rozuzlením na motivy úspěšné divadelní hry Agathy Christie. V hlavní roli excelentení Marlene Dietrich. Šest nominací na Oscara za rok 1957.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu Svědek obžaloby
Leonard Vole je obviněn z vraždy bohaté vdovy. Vole však svou vinu popírá. Na in-kriminovanou dobu však nemůže prokázat hodnověrné alibi. Jeho případu se ujímá vážený londýnský obhájce sir Wilfrid Roberts. Hned první den po převzetí případu však čeká Robertse ošklivé překvapení. Americký film byl natočen v roce 1957 podle předlohy Agathy Christie.

Píseň (text, hudba):

I May Never Go Home Anymore - (Jack Brooks, Ralph Roberts)


Popis / Obsah / Info k filmu Svědek obžaloby
Když byl Billy Wilder v roce 1958 nominován na Oscara za režii Svědka obžaloby, poznamenal, že "dát Oscara člověku, který režíruje divadelní hru, je jako dát první cenu za sochu stěhovákům, kteří přesunou Michelangelovu Pietu z Vatikánu na newyorskou světovou výstavu". Pravda je to tak napůl. Wilder byl dost chytrý, aby zápletku povídky Agathy Christie (z níž vznikla divadelní hra) nepřepisoval, a pokud do ní zasáhl, pak jen tím, že zesílil charakteristiky a motivace jednotlivých postav. Asi největší změnou byla postava starého právníka sira Wilfrida (kterou si film pro sebe prakticky "ukradl" Charles Laughton). Ten se z nudného vzoru ctností změnil ve svérázného paličáka, trousícího neuctivé poznámky a paralelně se soudní síní bojujícího i se svou ošeřovatelkou, slečnou Plimsollovou (hrála ji Laughtonova manželka), která se snaží uhlídat jeho podlomené zdraví a nezdravé návyky. Díky této "sadistické Mary Poppins" přijme těsně po posledním infarktu případ Leonarda Volea (poslední role Tyrona Powera) ne však proto, že by mu věřil, ale protože má doutníky a zapalovač. Muž obviněný z vraždy bohaté staré panny, která mu odkázala všechen najetek, má jediné alibi, svou německou manželku Christine (strhující Marlene Dietrichová jako Laughtonův rovnocenný protivník). A právě díky ní se případ odvine způsobem, jenž nikdo nečekal, dokonce ani starý mazák sir Wilfrid. Uvádět podrobnosti by nebylo vhodné, konečně i v době samotného natáčení rozdal Wilder hercům i studiu scénáře, v nichž posledních deset stran chybělo.
Co na Wilderově sebeironizujím výroku ovšem nesedí, je jeho schopnost učinit film z v podstatě nudného soudního dramatu, točícího se pouze kolem Volea a jeho soudního přelíčení. Soudní síň (dokonalá replika Old Bailey) je sice ve filmu přítomna, ale stejně podstatné jsou scény z právníkovy kanceláře, Wildfridovy souboje s ošetřovatelkou, ale i flashbacky do poválečného Berlína, kde Vole svou ženu potkal. Což Wilderovi zároveň umožnilo vtělit do filmu scénu, v níž Marlene Dietrichová nejen zpívá, ale poskytne divákovi pohled na své proslaveně krásné nohy.
Film získal šest oscarových nominací včetně nejlepšího filmu. Most přes řeku Kwai (The Bridge on the River Kwai) byl však úspěšnější.
Iva Hejlíčková
Letní filmová škola 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Svědek obžaloby (2016) [TV film]

 Svědek obžaloby (2016) [TV film]
Svědek obžaloby n
The Witness for the Prosecution
Žánr: krimi / drama / mysteriózní / thriller
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Julian Jarrold

(remake)

Svědek pro obžalobu (1982) [TV film]

 Svědek pro obžalobu (1982) [TV film]
Svědek pro obžalobu n
Witness for the Prosecution
Žánr: drama
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Alan Gibson

(remake)

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

146 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Hraje vám... Straňanka

04:25 - 04:59

16 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:45 - 04:45

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

03:55 - 04:50

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10